Скуош

1:0 срещу целулита

Елка Влаховска 13 June 2011

1:0 срещу целулита

Запомнила съм кадри от американските филми, в които млади юпита отиват през обедната почивка да играят безмилостно скуош. Да изхвърлят стреса, да се позабавляват, но и да се предизвикват като единаци, които водят борба за доказване. Затова може би съм го възприемала като мъжки спорт. Да, ама виждам как в новооткритата зала на Мони клуб жени въртят здраво ракетите, гонят топката като че ли от това зависи животът им и се забавляват неистово. Жени със стегнати мускули и стройни тела. Стоил Жилев, един от четиримата сертифицирани от Европейската скуош федерация треньори в клуба, ми обяснява, че с 12 часа интензивни тренировки жените стопяват 1 (цял!) килограм мазнини от тялото. И че скуошът заедно с гребането и бокса е спортът с най-голям разход на калории на час. Ами това е очевидно - тук пот се лее така, че ако не си с лента на челото, направо ще се заслепиш от солта. Играта така увлича, че се връщат забравени усещания от детството, когато да гониш топка е измерение на смисъла на живота.
За да усети човек голямото удоволствие от скуоша обаче, е необходимо да усвои играта с треньор. Първо се научават правилата, после основните удари и придвижването към тях. Отделно се изучава подходът на топчето - как отскача от пода и от стените. Ако влезеш в корта и заразмахваш ракетата както ти падне, тичайки след свръхподскокливото гумено кълбенце, първо ще отегчиш партньора си, а после и себе си.
Тренировките са по един час, като по време на ударите се натоварват раменният пояс и коремната мускулатура, а при тичането основно се стягат бедрата и дупето. Така че скуошът „работи“ комплексно за хубава и стегната фигура. Няма излишно амортизиране на ставите, няма и опасност от травми. Подскачаш и чувството е сякаш под пода има амортисьорчета - специална настилка обира вибрациите. Може би затова не се изненадвам, когато виждам възрастен англичанин (имам предвид над 60-те), да влиза в корта.
 „Модата“ за скуош е приятна еклектика - облеклото е като при тениса на корт: спортни фланелки и къси панталони или поли, памучни ленти за китката и за главата, а маратонките са като при волейбола или хандбала: за игра в зала - удобни, но и с подметки, които осигуряват добро сцепление с настилката. Ракета можеш да си вземеш в клуба, но ако намеренията ти са сериозни, можеш да си купиш от спортните магазини. Добре е дори в самото начало да започнеш с професионална ракета, защото с подобряването на играта ще усетиш възможностите й.   

Правило 1
Скуошът е двубой - когато излизаш от корта, си или победител, или победен.
Геймът е до 11 точки, като всяка грешка на противника е точка за теб. Играе се два от три гейма или три от пет. По-различно е, когато има резултат 10:10 - тогава се играе до 2 точки разлика.
Правило 2
Линии по стените обозначават къде топчето излиза в аут. Най-кошмарна е ниската линия на предната стена - удариш ли под нея, чуваш „срамен“ кънтеж на ламарина, който обявява на всички, че в това разиграване си лузър. Не е позволено топчето да тупне два пъти преди удар, както и губиш точка, ако умишлено препречваш пътя на противника си.
Правило 3
Не спирай да пиеш минерална вода, изпотяването е по-голямо, отколкото в сауна. Калций и магнезий след тренировка пък ще възстановят солния баланс в организма.
Правило основно
Най-важното е да се забавляваш, дори и да губиш. Винаги печелиш с това, че сваляш стреса и излишните килограми.

Инфо: Мони клуб е в новооткритата зала с три корта за скуош в Националната спортна академия. Тел. за резервации: 0877 355 510, 0884 477 924, 0892 60 39 14. Цената на час за корт е 10 лв., с индивидуален треньор – 30 лв., наем на ракета – 2 лв. 
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР