Бурлеска, модетика, бели денс

С Милена, която пренесе Бродуей в Dance Palace Sofia

Елка Влаховска 06 June 2011

С Милена, която пренесе Бродуей в Dance Palace Sofia

Петък вечер, светлината на свещите и проблясващите цветни прожектори в залата на Dance Palace Sofia разпалват еротичната магия на бурлеската. Танцът е вдъхновен от едноименния филм с Кристина Агилера и въодушевява жените да се потопят в атмосферата на американското кабаре. Автор на новия за България танцувален стил е Милена Илиева, която столичанки вече познават с неуморните й усилия да бъде винаги в крак с последната световна фитнес мода.

Тази година инструкторката прекарва месец в известно денс студио в Бродуей, Ню Йорк, за да си „свери часовника“ с професионалните танцьори, с новите стилове и с музиката, която разпалва телата. „В Центъра за танцьори на Бродуей всеки си преценява нивото и се включва в часовете - разказва Милена. - Аз се хвърлих във всичко и тренирах по цял ден. Изпробвах всички стилове – и тези, които вече се водят тук – попинг, уокинг, хип-хоп и неизвестният за нас „Бродуей джаз“. В тези часове се оформя хореография, в която всички се включват, и преживяването е невероятно.“ Точно тази магия, създадена от музиката и движението на телата, Милена пренася и в София. Часовете й по „бурлеска“ са истинско шоу с атмосферата и с избора на тоалети - корсети, къси поли, жартиери, мрежести чорапогащи и дълги до лактите ръкавици. И с настроението за импровизация и за освобождаване на спотаената еротична енергия в предвкусване на дългата петъчна нощ.
Милена преподава и друг изключително женствен стил – бели денс, смесен от традиционния близкоизточен фолклор и по-съвременни стилове. Разучавала е дълго техниката на движенията и е първият сертифициран инструктор по бели денс от световноизвестната инструкторка-преподавател Тамалин Далал в Маями.
Истинската й страст е обаче модетиката – авторски стил, чието име идва от играта на думи: mood (настроение на англ.), етика, естетика, моделирам. Патентовала го е преди години и е на основата на аеробиката – интензивен, динамичен, скоростен. С редовни тренировки тялото „се прибира“, изглежда по-стройно и стегнато, а мускулите укрепват. Милена определя модетиката като танцувална фитнес тренировка, в която за един час се преминава през активни кардиоупражнения, степ, гирички, гимнастика на земя. Адреналинът се вдига, музиката води темпото. „Аз сама си правя музикалните компилации, като включвам както най-новите световни хитове, така и по-специфична музика като Рамщайн например – разказва Милена. - Така че хората, освен да тренират, могат да влязат в час и с най-новото, което се слуша по света.“ Признава, че за начинаещите първоначално е доста трудно, защото се изисква координация на движенията: „Аз буквално работя с пръстчетата на ръцете и с мимиките на лицето, дори и косата може да играе.“ Цял час натоварването е интензивно, с  кратки лирични преходи, за да може човек да си поеме въздух. Необходимо условие за тренировките са удобните спортни обувки, хавлиената кърпа и бутилката минерална вода. Но усилията си заслужават и модетиката води до пристрастяване. С редовни тренировки може трайно да се отслабне за три месеца до 5 кг. Но по-важното е, че се стопяват най-проблемните зони и жените бързо и с удоволствие сменят гардероба си с по-малки размери дрехи.
Програма за часовете на Милена Илиева-Димитрова можете да намерите на интернет адрес www.palace-dance.com.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР