Петзвезден релакс

В паркхотел и спа „Макси“ Велинград

Елка Влаховска 10 May 2011

В паркхотел и спа „Макси“ Велинград

Сред уханието и красотата на боровата гора паркхотел и спа „Макси“ във Велинград не натрапва своя петзвезден статус. Но той се улавя по дискретен начин с всички сетива още от входа – с огромните разточителни пространства, скъпите материали и материи, леко доловимия аромат-освежител на въздуха и блестящата чистота. Толкова е чисто навсякъде, че е трудно да си представи човек как хотел със 108 делукс стаи, механа, ресторант, лоби-бар и огромен спа център може да се поддържа във всеки момент в толкова безупречно състояние.
Понятието лукс невинаги има еднозначен смисъл, но при хотелите винаги е свързано с пространства. Кой би нарекъл луксозна малка стая, от която ти се иска бързо да излезеш навън? В паркхотел „Макси“- Велинград ме поразяват размерите – стаята е цели 52 кв. м, почти апартамент, с големи френски прозорци, през които се открива панорама към боровата гора, с голям балкон и огромна луксозна баня. Идентични, без разлика, са и всички останали стаи, така че когато човек идва тук, няма опасност да бъде настанен в нещо „по-малко луксозно“. Уморена от дългата работна седмица, вземам топла вана, последвана от хладък душ в кабината и се излягам върху огромното king size легло. Толкова е удобно, мамещо за почивка и сън, а и с голямата плазма пред мен със 75 програми мога да прекарам цяло денонощие, излежавайки се. Гладът обаче надвива блаженото мързелуване и слизам за вечеря в механата, с атмосфера, приканваща също за дълъг престой. Горещо мога да препоръчам онова, което опитах – салата с домати и биволско сирене, малоконарска наденичка, приготвена по автентична рецепта, и крехкото агнешко по гергьовски. Набелязах си за следващия път да пробвам родопския боб по местна рецепта, малките апетитни сармички и цеденото кисело мляко с домашно приготвен конфитюр.     
Сутринта започва с богата закуска в средиземноморския ресторант на хотела. Честно казано, се чудя какво да избера – дали от уханните солени и сладки кифлички, дали от огромното разнообразие от мюсли с кисело мляко и домашен мед и сладка, или от апетитните колбаси, сирена и топли ястия – бекон, яйца, манатарки в масло. Има и изобилие от сезонни плодове. Приятно е да си изпиеш кафето накрая, съзерцавайки през големите прозорци небесната шир. И тук ми се иска да прекарам часове, но ме мами онова, за което всъщност съм дошла – басейните с минерална вода, спа центърът с различните сауни и парни бани и разглезващите терапии за тяло и за лице.
Велинградската минерална вода е известна със своите лековити свойства. В паркхотел „Макси“ вода от два различни извора е каптирана в 3 вътрешни басейна, 3 топила и външен басейн и джакузи. Големият басейн, единственият, в който може да се направят няколко дължини плуване, е с вода, която, съдържайки радон и сяра, пречиства кожата и тялото и действа добре на мускулите и ставите. Другите два малки басейна ме привличат заради хидромасажните ефекти. Целият ми гръб, скован от компютъра, се отпуска, когато се излегна върху „леглото“ с дюзи на различна височина. Третият вътрешен басейн е със соли от Мъртво море, които омекотяват кожата и проникват в нея. Топилата са с различна температура – от 39, 40 и 42 градуса, ползват се последователно и за кратко. След водния релакс идва ред на спа центъра, е, вярно е, че човек не може да опита от всичко наведнъж, но може да си направи добра програма, започвайки от „най-хладното“ място - тепидариума, а след това по избор да ползва финландската или руската сауна или парните кабини. Лично аз си избрах нещо, което виждам за първи път – кедровата сауна. Ухание на кедрово дърво се смесва приятно с аромата на лавандула, температурата е 70-75 градуса и комбинацията кара човек да диша леко-леко и да си представя, че броди из лавандуловите полета на италианската провинция. Почивам си в турската баня, поседнала върху затоплените пейки и поливайки се с хладка вода с тас от чешми с каменни корита и месингови ретро смесители. За следващия ден ще оставя хамама с ориенталски масаж, при който кожата се почиства с кесе, прави се масаж със сапунена пяна и в тялото се втриват подхранващи масла. Между спа заниманията си почивам в релакс залата в марокански стил със сепарета и удобни диванчета, където можеш да изпиеш сок или минерална вода и да съзерцаваш блажено красивите големи аквариуми с екзотични риби.
Масажите и терапиите се записват предварително, като времетраенето им е по цял час и повече и се ползва елитна вносна козметика. Има както класически, така и екзотични практики. Уникална е кислородната терапия, която започва с лимфен дренаж на лицето за премахване на отоците, особено около очите, и се прави лек киселинен пилинг. Измива се лицето с топла вода, падат мъртвите клетки, започва кислородното пречистване на кожата с насочена струя под налягане. Накрая се нанася ампула с активен кислород и се „запечатва“ с крем със SPF фактор.
Ако дойде семейно с малки деца тук, човек няма да е принуден да пропусне всички гореописани глезотии, защото в цената на стаята има включена и детегледачка. Специални детски кътове предлагат от цветни играчки и катерушки до плейстейшън и лаптоп на разположение. Малките могат да ползват басейните (има и детски), но достъпът им до спа зоната не е разрешен.
Подробна информация за цени, резервации, специални пакети за великденските и майските празници, както и за всички терапии и процедури, ще намерите на интернет адрес:
www.maxivelingrad.com.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР