Усещане за полет

От брокер на имоти в София Диляна Георгиева стана джаз звезда в Пекин.

Георги Тошев 24 April 2008

В китайската писмена традиция има специален йероглиф за мълчание. Диляна Георгиева избра Китай за място да се усамоти, да се вгледа в себе си и откри своето призвание - музиката.

За 3 години българката се превърна в най-известната джаз певица в Пекин. Днес тя получава оферти за концерти от елитните зали и клубове. А в трио с френския пианист Кристоф и японски контрабасист издадоха и първия си компактдиск, в огромен тираж.

В китайската столица Диляна пристига преди 6 години при брат си. Той се запилява по света, а тя остава, изгубена в красотата на този непрекъснато променящ се град, без да знае дума китайски. „Сега си давам сметка, че имах нужда да остана сама, защото винаги съм била с някого и никога не съм имала време да бъда насаме със себе си, да мисля, да се запитам защо нещата в живота ми са такива, каквито са.”

Тайните на О-шо

„Когато бях малка, най-добрата ми приятелка тренираше карате. Много й завиждах, но така и не отидох с нея в залата. Брат ми обаче си беше купил книга за карате и ме учеше на разни хватки вкъщи. Оттогава ме привличат източните бойни изкуства” - споделя тя. После разказва, че в Китай се е посветила на О-шо. А там О-шо се практикува в парковете. Така че два пъти в седмицата, точно в 7 сутринта Диляна е в парка в източната част на Забранения град в Пекин и тренира със своя 70-годишен китайски учител. „Преди всяка година, щом духне малко вятър или когато дойде зимата, се разболявах. Напоследък почти не ми се случва или ми минава бързо. Предполагам, че О-шо ме предпазва. Всички тези движения, доста нетипични за европееца, ме вдъхновяват и обръщат навътре към себе си.” „Бягството” на Диляна от България впрочем е опит за спасение от раздяла с близък човек и шанс да се посвети на голямата си любов – джаза.

Всеки ден между 8 и 11 часа сутринта за българката започва с уроци по пеене и по китайски. Следват репетиции, а вечерите са заети с концерти и участия в елитни клубове. Диляна е завършила Софийската консерватория, но в България е работила като брокер на недвижими имоти. Началото на музикалната си кариера поставя в Китай.

Джаз по време на САРС

„Първият ми ангажимент беше по време на САРС, пневмонията, която взе хиляди жертви. Всичко беше затворено с изключение на клуб Ню лаунч, в който се събират предимно артисти. Той е собственост на Кенди Лий, един от богатите хора в тази страна. Той е отворен за нови идеи и всякакви проекти. Търсех участия и му казах: „В клуба ти има роял, дай да направя един джем сешън и ако се получи, ще ме наемеш!” Той отговори: ОК!” Макар че по време на карантината в страната няма много джазмени, Диляна успява да намери няколко. След големия успех на групата тефтерчето й се пълни с покани докрай. Българката се превръща в музикалната сензация на Пекин. Става даже главна героиня във филм на американската режисьорка Джоана Крей за трима чужденци в страната на САРС. Филмът обикаля всички фестивали и печели награди.

Ритуалът пиене на чай

След сутрешния спорт в програмата на г-ца Георгиева следва ритуалът пиене на чай в стария център на Пекин. Там има реставрирани хутонги - улички с едноетажни жилища и магазинчета, с живописни и артистични малки кафенета. В едно от тях, при художника Ли, Диляна се приобщава към китайската традиция по време на пиенето на чай да се абстрахира от околната среда и да се вглежда в себе си. Вече е научила, че всеки човек е уникален, и е станала по-толерантна към недостатъците на другите. В България правела планове за бъдещето. „Сега живея само в настоящето и установих, че е много по-интересно да не знаеш какво ще ти се случи утре. Китайците казват: “Гледай настоящето, бъдещето само ще се погрижи за себе си.”

В Китайската народна република - странен микс от социализъм и капитализъм, носталгия по традицията и прагматизъм за правене на много пари, най-богатият човек за 2007 г. е 26-годишна жена, развила успешно бизнеса на баща си. „Да си жена днес в Китай, е привилегия особено ако имаш образование и добра работа” - обяснява Диляна и допълва, че мотивът й да е тук е, че може да се издържа с музиката си. Тя оценява съвременните китайки като любопитни, симпатично суетни, деликатни, амбициозни, независими.

 ... На пианото в Le Cafe Igosso в пекинското Сохо, където Диляна пее всяка сряда, винаги има чаша червено вино, предпочитаното й питие. Тази вечер в програмата на триото има едно специално изпълнение – Fly me to the Moon. Усещане, което Диляна подарява на мен и компанията, защото е част от атмосферата на този град. Усещане за полет, което е успяла да познае в Пекин.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР