Венсан Касел - разяреният бик на френското кино

Ирина Иванова 23 March 2011


Обикновено Венсан Касел взима ролята на онзи тип във филма, който ще те прелъсти брутално, ще те изнасили или най-малкото ще те смаже от бой. Понякога - и трите едновременно. Ужасно му отива да играе не просто Лошия, а Злия.


След като Касел изигра ролята на Жак Мезрин, един от най-известните престъпници в историята на Франция, в 4-часовата  биографична драма “Мезрин”, пресата го нарече “Разгневения бик на френското кино”, сравнявайки го с Де Ниро в култовия филм на Мартин Скорсезе. Самият Венсан предпочита да го сравняват с Жерар Депардийо. Първо, защото е французин до мозъка на костите си и второ, защото “Жерар е грозен и привлекателен едновременно, но е мъж, направил няколко много дръзки избора в живота си”.

За разлика от Депардийо Венсан Касел е галеник на съдбата. Роден е в Париж, майка му е журналистка, а баща му - актьорът Жан-Пиер Касел. Венсан израства зад кулисите на театрите и на снимачните площадки сред хора като Серж Гeнсбур и Клод Шаброл. Седем години играе балет (опит, който му е особено полезен за ролята на хореографа в “Черният лебед”). Успоредно в цирково училище изучава акробатика и трапец (“Първото, на което ме научиха там, бе да падам. По-късно това ми влезе в работа повече от всичко друго.”). А в киносалона, собственост на дядо му, гледа филми по цяла нощ. Винаги е искал да бъде актьор. Само това и нищо друго.

Сега, на 44-годишна възраст, Венсан Касел присвива хищните си сини очи и заявява, че много обича да отказва - роли, интервюта, реклами. Когато му се обадят с каквото и да било предложение, той задължително дръпва реч от типа: “Прекалено ограничаващо звучи, искам да правя нещата, както на мен ми харесва. Така че отговорът ми е “не”. Убеден е, че ако някой много го иска, няма да остави нещата така. Ако пък той размисли по-късно, сам се обажда. “Но истината е, че ми харесва да отказвам. Звучи малко позьорско, но това е моят стил” - казва Касел.

За отказите му често има и друга причина, дори цели три причини - жена му Моника Белучи и двете им дъщери Дева (6 г.) и Леони (6 м.) Венсан твърди, че на този етап от живота си за нищо на света няма да зареже семейството си за повече от 20 дни, за да снима някакъв филм. Всъщност може би най-дръзкият избор в живота му е тъкмо да се ожени за Моника Белучи. Двамата са заедно от 1994 г., когато се срещат на снимачната площадка на филма “Апартаментът”. Пет години по-късно се женят, а Венсан окончателно намразва интервютата. Защото откакто е с Моника, задължително получава въпроси като “Какво е да си женен за Моника Белучи?” и “Ревнувате ли я?”  “Приятно ми е, че другите мъже я харесват, но е важно как ще го покажат, защото ако проявят грубост, и аз ще проявя.” Французинът е убеден, че повечето мъже също като него харесват жени с форми, а не “ужасните болни момичета от модните списания”. “Закръглените жени излъчват доброта и покой, а ние се нуждаем точно от това.”

Допреди раждането на Леони, Венсан и Моника живеят отделно, той - в Париж, тя - в Лондон, като често прескачат един при друг. И двамата обясняват тази странна форма на брак с желанието да не си омръзват. Сега обаче са навсякъде заедно и непрекъснато пътуват между четирите си апартамента - в Париж и Лондон, Ню Йорк и Рио Де Жанейро. Идеята да инвестират в недвижима собственост в Бразилия била на Венсан, който е известен със страстта си към бразилската музика и към капоейрата. Твърди, че и до днес поддържа форма именно с това типично бразилско улично бойно-танцово изкуство.
“Характерът ми е такъв, че задължително трябва да тренирам спорт, който ми позволява да си изкарвам гнева. В мен живее някакъв постоянен гняв. Навремето затова се записах на бокс. Иначе мога да стана наистина опасен. За щастие обаче съм актьор и професията ми позволява да бъда какъвто си искам, при това напълно законно.” Касел се смее, но в очите му проблясва нещо, от което те полазват тръпки. Да, наистина, добре че е актьор. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР