какво означава тази болка

Странните болки, спазми и схващания понякога са много плашещи. Но нашият мини здравен указател ще ви помогне да разпознаете възможните причини.

10 February 2010

Странните болки, спазми и схващания понякога са много плашещи. Но нашият мини здравен указател ще ви помогне да разпознаете възможните причини.

Според статистиките всеки ден поне 1/4 от хората се оплакват от някаква болка, която трудно могат да определят или обяснят. Страхът от последствията увеличава страданието, което има чисто физиологично обяснение: безпокойството и депресията съкращават мускулите и съответно усилват чувствителността към болка. Ето защо е необходимо вашият лекар по-скоро да разбере как и къде усещате болка, отколкото колко е силна.

Дори и да посочите точно къде ви боли, това невинаги води до правилна диагноза, тъй като препокриващите се нерви могат да ви "излъжат" за точното място. Има нерви, които започват от края на пръста и стигат до гръбначния мозък и болката може да бъде усетена във всяка една точка по дължината на този нерв.

рамене

тип болка Болезненост и скованост в областта на раменете и бедрата.

други симптоми Трудно ставане от леглото сутрин, умора и загуба на тегло.

възможна причина Ревматично увреждане на множество мускули - заболяване, което обикновено поразява жените над 30-годишна възраст.

съвет За разлика от ревматизма (който поразява същите зони), ревматичното увреждане на множество мускули отшумява за една или две години. Болестта подлежи на успешно медикаментозно лечение в продължение на няколко месеца.

гръб

тип болка Скованост и остра болка, а впоследствие и тежест ниско в основата на гърба.

други симптоми Влошаване на състоянието след намалена активност.

възможна причина Остеоартрит на гръбначния стълб. Може да се прояви и в областта на коленете и таза.

съвет Може да бъде диагностициран след рентгенова снимка на гръбначния стълб. Първоначално се лекува медикаментозно, а по-късно изправянето на стойката и редовното плуване облекчават болката.

глава

тип болка От умерена до силна пулсираща в слепоочието или в областта зад очите, като обикновено се проявява само в едната половина на лицето.

други симптоми Гадене и непоносимост към светлина/шум, депресия и раздразнителност.

възможна причина Мигрена, която поразява три пъти повече жени, отколкото мъже. За първи път обикновено се проявява под 30-годишна възраст.

съвет Важна е точната и навременна диагноза, която да определи доколко мигрената може да бъде контролирана и овладяна със специални медикаменти. Водете си дневник и отбелязвайте в него всички пристъпи на болка, за да улесните своя лекар в определянето на най-подходящото лечение. Неправилното хранене (пропускане на отделните хранения), стресът и конкретни храни също са възможни причини.

стомах

тип болка Спазми или дискомфорт в горната и средната част на корема, които се усилват в часовете след хранене.

други симптоми Чувство на пареща болка.

възможна причина Язва на стомаха. Най-често се проявява при хора, които вземат нестероидни противовъзпалителни лекарства или пушат и пият повече от допустимото.

съвет Антибиотици (обикновено се предписват, за да унищожат хеликобактер пилори, бактерията, която причинява повечето язви) в комбинация с лекарства за язва.

глава/врат

тип болка Стягане и опъване.

други симптоми Често болката се появява в късния следобед и продължава няколко часа.

възможна причина Напрегнатост и главоболие, причинени от неправилна стойка, преумора на очите, стрес или хронично безпокойство. Всяка една от тези причини води до напрежение и обтягане в областта на врата и лицевите мускули.

съвет По-добре открийте причината за безпокойството си, отколкото да се лекувате с медикаменти, които могат да доведат до много по-сериозно главоболие. Постарайте се да изправите стойката си и започнете да се занимавате с релаксиращи упражнения и йога, за да се справите със стреса.

врат/рамене

тип болка Мускулите са сковани и болезнени, а определени точки са по-чувствителни. Болката може да се появи също и в горната част на гърба, главата, бедрата, корема и по-рядко в областта зад колената и лакътя.

други симптоми Умора, безсъние, главоболие, мъчително безпокойство.

възможна причина Фибромиалгия - форма на ревматизъм, но на меката тъкан. Най-често от нея страдат жените над 40-годишна възраст.

съвет Лекарството Ибопрофен (нестероиден противовъзпалителен медикамент) е един от възможните варианти за лечение. Аеробиката и масажът са изключително полезни в този случай.

гръб

тип болка Дълбока болка ниско в основата на гръбначния стълб.

други симптоми Болката се разпространява и в областта на таза и бедрата. Може да усещате сковано цялото тяло.

възможна причина Механична болка в гърба, проявяваща се при всеки 4 от 10 души и при повече от половината хора над 45-годишна възраст.

съвет Вземете болкоуспокояващи и отидете на преглед при психотерапевт, ревматолог - специалистът, който ще прегледа гръбначния ви стълб и ставите. Желателно е да посетите лекар още през първите две седмици след поява на болките. Важно е и да продължите да бъдете активни. След като се възстановите, насочете се към упражнения, които леко натоварват гръбнака, като йога или тай чи например.

крака

тип болка Прерязваща, обикновено започва от горната задна част на бедрото, понякога достига чак до стъпалото.

други симптоми Вкочаненост и слабост в краката.

възможна причина Ишиас. Най-често се получава от пренапрягане и претоварване при тренировка или друга дейност, за която тялото не е подготвено.

съвет Вземете болкоуспокояващи и отидете на преглед при невролог. Обикновено болката отшумява след няколко дни, но е възможно да се появи отново, ако не се излекува.

лице

тип болка Мигновена, но повтаряща се в по-остра форма, пробождаща в устните, венеца или бузите.

други симптоми Потрепване (или пулсиране) в едната половина на лицето.

възможна причина Невралгия на троичния нерв, причинена от възпаление, нарушаващо дейността на троичния нерв. Болката може да се появи от студен въздух, допир по лицето или дъвчене.

съвет Консултирайте се с личния си лекар, за да установи признаците и състоянието ви и евентуално да ви препоръча консултация с невролог, който да изключи възможността за мозъчен тумор и налага ли се изследване на скенер. Възможно е медикаментозно лечение, успешно в повечето случаи, или операция.

cтомах

тип болка Неочаквана и силна. Понякога се проявява и в рамото или гърба.

други симптоми Стомашно разстройство, метеоризъм (газове в стомаха) и гадене.

възможна причина Камъни в жлъчния мехур или в жлъчния канал. От това заболяване страдат 4 пъти повече жени отколкото мъже. Предполага се, че причината е в женските хормони.

съвет Ако болките са слаби, умерени и се проявяват рядко, започнете диета, с която да намалите приеманите мазнини. В противен случай се обърнете към личния си лекар, за да ви даде направление за операция, която е лека и почти безболезнена.

ръце

тип болка Изтръпване на краищата на пръстите, понякога доста болезнено. Възможно е да се прояви и в пръстите на краката, носа, ушите и дори езика.

други симптоми Усещане за вкочаняване, преди да се появи болката, както и промяна в цвета на кожата - от бледо, през синьо и червено до възвръщане на нормалния цвят.

Възможна причина Синдром на Рейно, от който страдат най-често жените.

съвет Консултирайте се с невролог, който ще ви назначи специализирани изследвания и ще ви предпише необходимото лечение. Середрин, лекарство на билкова основа, съдържащо гинко билоба, е доказано ефективен лек в случая.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР