орторексията

Едва ли има модерна жена, която да не знае какво е анорексия и булимия. Вероятно сте чували и за проблемите на жени, които представят себе си за тотални вегетарианки, но крият зад това сериозно хранително разстройство.

10 February 2010

манията по здравословния начин на живот или за девиза животът е вреден!

Едва ли има модерна жена, която да не знае какво е анорексия и булимия. Вероятно сте чували и за проблемите на жени, които представят себе си за тотални вегетарианки, но крият зад това сериозно хранително разстройство. Но едва ли сте чували за орторексията - мания по здравословния начин на живот, която психолозите определят като поредното заболяване, от което страдат предимно жители на развитите страни.

по-доброто - враг на доброто

Светът се пристрасти към натуралните продукти. Домати без пестициди, царевица без генни модификации, месо без хормони - какво ли не измисли човечеството, за да се откаже в последствие от него. Особено след масираната атака на лекари и учени, които обясниха, че хормоните от храната на животните преминават в човека и променят неговата собствена хормонална система. Излязоха сензационни статии за връзката между женските хормони, с които се подсилва храната на кравите в Европа и Америка, и нарастващия брой на хомосексуалистите. В Европа се увеличават биомагазините и от обикновени се превръщат в мини-маркети. Има специализирани японски магазини със сушени водорасли и всякакви причудливи храни, има специализирани отдели за зеленчуци, отглеждани без торове и пестициди. При вида на леко червивите ябълки и дребните криви морковчета посетителите изпитват неописуема радост. Защото са ИСТИНСКИ. В отдела за сушени плодове, сладка и конфитюри - никакви консерванти, никакви гнили плодове. В Европа дори в масовите магазини задължително присъстват етикети с точни данни за количеството изкуствени торове, мястото на бране и други подобни неща, които имат пряко отношение към качествата на предлаганата стока.

Всъщност става дума за съвършено нова религия на модерния човек

свързана с всичко натурално и полезно. Но, както е известно, всяка религия си има крайности. И ако вие все още педантично не пресмятате количеството на солите и минералите в сутрешния чай, ако не събирате сняг, за да го топите и пиете вместо обикновена вода, и не се лишавате от парчето пица, съвсем не значи, че не бихте могли да станете фанатичен привърженик на здравословния начин на живот. И да си докарате орторексия.

какво е орторексията

Орторексията е мания, породена от желанието да живеем здравословно. Терминът е измислен наскоро. Орторексията не прилича нито на булимията, нито на анорексията, въпреки че първопричините са същите. Но ако при анорексията човек съзнателно се отказва от храна, смятайки, че е твърде закръглен (от анорексия страдат предимно тийнейджерки), а при булимията процесът на хранене на практика е неконтролируем, то орторексията принуждава хората в името на здравето да следват прекалено спартански начин на живот, отстъплението от който орторексиците възприемат като края на света.

Примери? Колкото искате! Но те обикновено са свързани с тотална промяна на живота. Ако до вчера една жена е била отдадена на бизнеса по цял ден и това й е докарвало главоболие, хранила се е с хамбургери, вземала е приспивателни, а днес тя реши да превърти програмата, често стига до крайност. Обръща се към йогата, медитацията, тоталното лишаване от радостите на обикновения начин на живот - да речем една бира в края на деня. От хладилника й изчезват сиренето и хляба, защото "не е здравословно да се ядат продукти, получени чрез ферментация, т.е мая." Появяват се сушени зелени водорасли от близкия китайски магазин и купчини с мокър памук, в който се отглеждат кълнове от семена. Изчезва месото, после маслото и яйцата, защото увлечението по здравословния начин на живот е стигнало до крайности, а жената иска да е перфектна така, както е перфектна в бизнеса си. Новата, "препрограмирана" жена отказва всякакви покани за коктейли и купони ,защото новата й религия е суровоядството, а и се бои да не вдиша там цигарен дим. Освен това вечер е време за медитация, дихателни упражнения и йога. Или за процедури със зехтин и морска сол. Цялото й внимание е погълнато от това да не хапне нещо, което не трябва, или да не пийне нещо вредно за организма. Постепенно жената орторексичка драстично отслабва, става безплътна и отнесена и тайно коментирана с присмех от колегите си, които в петък вечер здраво се веселят в кварталната бирария.

Да вземем друг пример. В един от сайтовете, посветени на диетите, има следната изповед: "Много отдавна се подготвях за това. По време на целия пост нито веднъж не хапнах риба или месо. Ям всичко без сол и захар, не употребявам бульони и концентрирани сокове. Готвя само зеленчуци, които растат над земята, и то с минимална термична обработка. Обожавам суровоядството. Два пъти в седмицата си правя клизма, еднодневно гладуване - веднъж на десет дни. Понасям тези процедури отлично. Не приемам храна след 16.00 часа, каквото и да се случи. Единственото, което помрачава радостта ми, е невъзможността винаги да изпивам по два литра вода на ден. Може би някой ще ми каже мога ли аз, гладувайки, да пия хладка вода с лимонов сок? И не е ли това пресилено?"

На практика "солта е бяла смърт, а захарта - чиста отрова". Техни роднини са алкохолът, мазнините, кафето, чаят (освен зеления), саламите, сирената, месото, птиците, ресторантите, Нова година, тефлоните и алуминиевите съдове... По-лесно е да изброим от какво не се отказват орторексиците. И това не е всичко: сред тях има и немалко ортодокси - едни пият собствената си урина, други отглеждат и се хранят с покълнали семена, трети са убедени, че всички заболявания, включително и СПИН, могат да се лекуват с билки и билкови отвари. А има и такива, които загърбват урбанистичния начин на живот с всичките му удобства и се преселват на село, сред природата, където няма нито канализация, нито водопровод, никаква цивилизация и където въздухът е кристално чист, а тишината всепоглъщаща. Орторексията има много разновидности, сами по себе си непредсказуеми, но резултатът винаги е един и същ: човек се отказва от собственото си "аз", а всичките му мисли се въртят единствено около въпросите за правилното хранене и здравословния начин на живот.

Орторексията поражда натрапчиви идеи. Благодарение на еднообразната и не добре балансирана диета при орторексика са нарушени обмяната на веществата и хормоналният баланс. Парадоксът е, че в стремежа към здравословен начин на живот здравият организъм получава сериозни психически и физически разстройства. Разбира се, не всеки привърженик на йогата, вегетарианската храна, джогинга и витамините е орторексик. Тук става дума за онази част от хората, които прескачат мярката, стигат до крайности и наказват себе си така, както се наказват анорексиците и булимиците. В основата стои може би фактът, че те не се харесват, не приемат тялото си, не приемат емоциите си за нормални. Отмъщавайки на тялото си, те отмъщават на самите себе си.

социалните корени на манията

Както при анорексията, понякога се започва с идеала - гладко, опънато до съвършенство лице дори и при петдесетгодишните, плосък корем, идеално бели зъби, бодро настроение и като следствие - добре платена и престижна работа, елегантен автомобил, купчина поклонници, сладки дечица и т.н. Орторексията сама по себе си е чисто психологически проблем. Обикновено тя е провокирана на първо място от нехаресването на собственото тяло и на второ място от неправилното отношение към света. Ако орторексикът е доволен от своята твърдост, когато се отказва от салатата само защото в нея има рулца от раци, е много вероятно в ежедневието той да е твърде безволев човек, чието мнение другите не зачитат и най-вероятно в детството са му внушили, че за нищо не става. Главната цел на орторексика е не толкова да бъде красив и да доживее до 123 години, а да бъде щастлив и успяващ. И ако отказът от цигари и алкохол тласка човек към по-висши идеали и по-добър живот, то отказът от живота в името на минимум калории и максимум минерали говори само за това, че човек преживява наистина сериозни психологически сътресения.

"По природа съм всеядна - разказва в Интернет върла привърженичка на орторексията, която отглежда у дома си кълнове от различни семена. - Сама много стриктно определям какви продукти имам право да приемам и какви не. Ядки, зеленчуци и ограничено количество плодове - това е моята диета. Три пъти в седмицата си позволявам обезмаслена извара - по 200-250 г на ден или по 1 л кефир. Опаковка кефир с 0,5% масленост обикновено ми е достатъчна за деня. Храня се така от няколко години." Да убедите орторексика, че той е такъв, е почти невъзможно.

девизът "животът е вреден"

За съжаление най-запалените привърженици на здравословния начин на живот и рационалното хранене "не проумяват какво вършат". Случва се, разбира се, "някой да се облива с хладка вода, да не яде месо и да доживее до 103 г.". Но по-често се случва точно обратното. Американските учени например установиха, че зачестилите случаи на рак на стомаха са при хора, които се хранят само с нискокалорична храна и не консумират мазнини. У нас в България столетниците в Родопите са отгледани със запръжки и доста мазна храна през зимата. За сметка на това пък африканските племена, които са суровоядни, хранят се с плодове и семена, и начинът им на живот и хранене максимално се приближава до природата и земята, едва доживяват до 35. Учените нямат логично обяснение на тези факти.

Всъщност орторексиците твърде малко се интересуват от мнението на учените и лекарите, независимо от привързаността им към всичко предписано от съвременната медицина. Диетолозите сменят мнението си средно на пет години - това, което вчера е било норма, днес е едва ли не вредно. Холестеринът винаги е бил враг номер едно на човека, днес е доказано, че не може да се живее без него. Суровоядството преди се е смятало за изключително полезно, в момента все по-често бива подлагано на критика. Орторексиците едва ли се замислят върху тези противоречия. Те търсят онази рецепта, която им е понятна и удобна. Разбира се, както обикновено, истината е някъде по средата. Избягвайте крайностите - учи самият живот. Българската трактовка на тази истина се клие в поговорката " прекаленият светец и богу не е драг".

има риск от орторексия, ако:

обмисляте подробно менюто си за деня и смятате калориите с калкулатор

поради начина на живот не сте в състояние да се храните никъде другаде, освен у дома

вкусът на храната отдавна е престанал да ви доставя удоволствие, но сте радостни, ако приемете порция с оптимално количество белтъчини и витамини

гордеете се със себе си, ако сте отказали предложената ви чашка кафе

а ако все пак я изпиете, изпитвате безутешна вина

твърде често мислите за храна

държите се високомерно с всички, които не споделят вашите идеи. В най-добрия случай ги презирате от дъното на душата си

Ако дори само две от горепосочените условия са валидни за вас, сте в рисковата група, при четири - вероятно вече страдате от орторексия.

 

за и против според учените

мляко - специалистите спорят и досега: може ли възрастният човек да се храни с мляко, или това е предимно детска храна? Противниците на млякото смятат, че то не се преработва достатъчно добре от възрастния организъм, освен това влияе неблагоприятно на мускулите при хора на диета. Преди се е предписвало едва ли не с литри на жени, застрашени от остеопороза.

безсолна диета - твърде популярна съвсем доскоро. Няма никакви съмнения, че солта задържа водата, натрупва се в клетките, уврежда бъбреците и сърцето, спомага за появата на целулит. В момента диетолозите твърдят обратното: напълно безсолната храна обезводнява организма, неутрализира всички полезни микроелементи и флуор, вреди на бъбреците и т.н.

ударна доза витамин С - мощна профилактика на рака. Днес е известно, че предозирането на витамин С в съчетание с големи дози каротин може да бъде опасно, дори да провокира онкологично заболяване.

клизмотерапия - преди пет години на ежедневната очистителна клизма бяха приписвани какви ли не чудотворни свойства. Смяташе се, че е изключително полезна при редица заболявания, подмладява, повишава потенцията. Доказано е, че тази процедура, когато се провежда постоянно без сериозни показания, променя микрофлората на дебелото черво. Последствията са твърде неприятни и най-разнообразни и остават за цял живот.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР