10 неща, които не знаете за Колин Фърт

Той винаги е сдържан, добре подстриган, дискретно облечен и прилича повече на университетски преподавател.

04 September 2022

Снимка: getty images/guliver

Той винаги е сдържан, добре подстриган, дискретно облечен и прилича повече на университетски преподавател. Но е един от най-добрите актьори на нашето време.
Може би не знаете, че:


Колин Фърт е роден на 10 септември 1960 г., на същата дата пет години по-късно се ражда нашият покоен актьор Андрей Баташов. Родителите на Колин са англичани, родени в Индия.

На двуседмична възраст заминава за Нигерия, където живее до петата си година. Баща му преподава там, а дядо му и баба му са мисионери.

Два пъти мъже от фамилията Файнс са отнемали жените му - и двата пъти на екрана. Първия път го прави Рейф Файнс в “Английският пациент”, а втория път - Джоузеф Файнс във “Влюбеният Шекспир”.



Първата му екранна връзка е Мег Тили, сестра на Дженифър Тили, която също е от семейство на преподаватели и е расла извън родината си. Мег Тили му ражда син, сега на 20 години. Двамата се срещат във “Валмон” на Милош Форман. Фърт приема двете й деца за свои.

Има по-млад брат - Джонатан Фърт, който е много секси и освен това е отличен актьор, но се изявява в телевизията.



Не харесва особено филма Mamma mia, в който участва: “Ако винаги сте искали да гледате мъж на средна възраст в найлонов бански, който се опитва да пее, тогава този филм е за вас.“ За да влезе в ролята, той е прекарал три дни в студиото на Бени и Бьорн от АBBА в упражняване на една триминутна песен. Но всъщност пее много добре. Сестра му е вокален педагог.

Автор е на книга с къси разкази.

На въпроса “Кои са жените на живота ви?” отговаря: майка ми, жена ми (италианката Ливия Гуиджоли, тв продуцент, от която има две деца) и Джейн Остин (авторката на “Гордост и предразсъдъци”, в чиято телевизионна версия прави знаменитата роля на Мистър Дарси. Дарси е фамилията и на героя му в кинохита “Дневникът на Бриджит Джоунс”).



Заедно с майка си е активист на движение за защита на бежанците от Конго и Нигер. “Безразличието към нещастието на тези хора ме разтърсва и ме кара да се боря.”

Сред филмите, които са му оказали най-голямо влияние, посочва “Ела и виж” на Елем Климов. Любимият му цитат е на Майлс Дейвис: “Не свири това, което знаеш, а това, което не знаеш.” Отнася го изцяло към ролите си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР