Глад за витамини

20 въпроса и 20 отговора за правилната употреба на витамините

eva.bg 06 March 2018

Лошо настроение или хрема, бременност или предменструален синдром - в тези случаи ни изпълва желание да разкъсаме опаковката на каквито и да са мултивитамини. Винаги ли обаче имаме нужда от тях? В какви количества трябва да ги приемаме, кога и колко често. 20 въпроса и 20 отговора за правилната употреба на витамините.

1. Имат ли нужда от витамини тези, които се хранят балансирано?

Има пряка връзка между количеството хранителни продукти, които употребяваме, и постъплението в организма на витамини и микроелементи. Повечето от нас водят заседнал живот. И тъй като губим по-малко енергия, ние по-малко ядем. Според статистиките 50% от европейците поглъщат по-малко от 1800 калории на ден. Тези, които изключват от менюто си някои групи продукти - например млечните или богатите на нишесте, автоматически се лишават от необходими количества полезни вещества. Това се отнася и за "жертвите на диетите", чиито ежедневен порцион е по-малък от 1500 калории. В този случай дефицитът на витамини е около 30-40% и той трябва да се допълни с помощта на витаминни препарати.

2. Какви полезни вещества не ни достигат най-често?

Обикновено жените получават повече витамин С от мъжете, защото ядат повече плодове. Затова пък им липсва желязо. Женският организъм губи два пъти повече желязо (в това число и по време на менструация) от мъжкия. Чашка кафе, изпита след обедното хранене, ни лишава от 4/5 от желязото, постъпващо в организма след яденето. Ето и една добра новина: какаото на прах и черният шоколад са богати на желязо, така че в името на здравето можем да си позволим някои гастрономически "волности". Типично "женски" дефицит е и калцият. Колкото и да е странно, жените не си падат по млечните продукти. За да избегнем неприятностите, е по-добре да обърнем особено внимание на орехите, соята, кашкавала, броколите. Разнообразието на млечни продукти в хранителните магазини днес е голямо: всяка от нас може да подбере за себе си нещо по вкус.

3. Може ли да страдаме от липса на витамини, без да забележим?

Да. Бързото уморяване, честите вирусни инфекции, понижената концентрация на вниманието, хроничните сенки под очите, разцепените в ъгълчетата устни - рядко им обръщаме внимание и ги приемаме като "досадни дреболии". А именно те са първите признаци, че не получаваме достатъчно полезни за организма вещества. Пониженият апетит и ниската съпротивителна сила на организма срещу инфекции може да бъдат признак на недостиг на витамин С. Продължителната отпадналост - да е сигнал за липса на желязо. А ако употребяваме недостатъчно магнезий, това ще се прояви в постоянно безпокойство, чувство на тревога, болки в мускулите и спазми. В някои случаи не е толкова просто да изтълкуваме правилно сигналите, подадени от организма. Например ако не понасяме силни звуци, не е изключено организмът ни да има нужда от витамин В1. Но тъй като в повечето случаи изпитваме недостиг от няколко хранителни вещества едновременно, е най-добре да се консултираме с лекар: той ще подбере оптималния за всеки витаминен комплекс.

4. Получават ли вегетарианците достатъчно количество хранителни вещества?

Когато изключим от менюто си месото и колбасите - основни източници за лесно усвоимо желязо, много скоро организмът ще почувства дефицит, който може да доведе до анемия. Затова вегетарианската храна трябва да се "гарнира" с различни хранителни добавки, например с бирена мая, обогатена с желязо. Така ще се покрие и недостигът на витамините от група В.

5. Съдържа ли минералната вода (без значение на марката) витамини и микроелементи?

Във всички видове минерална вода няма витамини, но са обогатени в по-голяма или по-малка степен с минерални вещества, които идват от химическия състав на почвата, от която извира водата. Затова е добре винаги да редуваме различни марки минерална вода, за да може организмът ни да получава всички необходими микроелементи.

6. Има ли витамини в консервите, полуфабрикатите и замразените продукти?

Да, и понякога в по-голямо количество, отколкото в свежите продукти, които при съхраняване са подлагани на затопляне или на слънчевите лъчи. Съвременните технологии позволяват продуктите да се обработват така, че да не се губи нищо от състава им и да се добавят още полезни вещества. Прясно замразените грудки, вишни или фасул дават прекрасна възможност през цялата година да употребяваме плодове и зеленчуци.

7. Вярно ли е, че пълнозърнестите продукти са по-полезни от рафинираните?

Точно в обвивката на зърната се съдържат в най-голямо количество витамини от групата В, някои микроелементи като магнезий и цинк. Така че е добре от време на време да включваме в менюто си пълнозърнест хляб и мюсли.

8. Какво представляват обогатените с витамини продукти?

Има два вида такива продукти. Първите са тези, в които витамините съществуват по произход, но част от тях се разрушават при топлинна обработка (например при стерилизиране). Затова витамините в тях се добавят, за да се възстанови първоначалната хранителна стойност на продукта. Във втория случай в продукта се добавя вещество, каквото първоначално в него не е имало (класически пример - мляко, обогатено с желязо).

9. Влияе ли пушенето и употребата на алкохол на потребността ни от витамини?

Вредните навици увеличават нашата потребност от витамини от група В (особено В1, В6, В 12), бетакаротин (провитамин А), фолиева киселина. Пушачите имат нужда на ден от 25 г повече витамин С, отколкото непушачите. Тези, които често употребяват алкохолни напитки, трябва да знаят, че в организма им практически отсъства витамин В6, а бананите им помагат да запълнят загубата.

10. Трябва ли да приемаме витамини, когато сме уморени?

При липса на витамини в организма умората идва бързо. Науката все още не е доказала, че приемането на витаминни препарати я намалява. Но разказите на доста пациенти говорят в полза на това твърдение. Ако смятате, че витаминотерапията ще ви помогне да се почувствате по-добре, смело влезте в аптеката за "свежи" попълнения на витамини и минерални вещества.

 11. Имат ли витамините противостресово действие?

Всяко нервно-емоционално натоварване повишава разхода на витамини, а под въздействието на стрес дефицитът им се увеличава. Първо трябва да попълним запаса на витамини от група В, които играят важна роля в дейността на нервната система, както и на витамини антиоксиданти (С, Е, бета-каротин). Ако организмът получава необходимата доза витамини, не трябва да очаквате допълнителен ефект.

12. Истина ли е, че витамин С помага на организма да се справя с простудните заболявания?

Витамин С играе важна роля в работата на имунната система. Ако той не ни достига, нивото на антивирусната и на антибактериалната защита се понижава. Лекарската практика е установила, че процесът на оздравяване при простудните заболявания може да се ускори, когато приемаме в големи дози витамин С (1-2 г след ядене). Макар че няма убедително научно доказателство.

13. Влияе ли приемането на лекарства на усвояването на витамини?

Дълговременното приемане на някои лекарства може да се отрази негативно на процеса на усвояване или на изхвърлянето на витамини. Антибиотиците например могат да накарат да "отстъпят" витамин С и В2, транквилантите и сънотворните лекарства - витамините от група В, обезболяващите препарати - витамин С и фолиевата киселина.

14. Повишава ли приемът на противозачатъчни потребността от витамини?

Естрогените, които се съдържат в някои противозачатъчни средства, могат да нарушат процеса на използване от организма на магнезий, витамин В6, Е и фолиева киселина. Желателен е допълнителен прием (най-добре в състава на поливитамини по схема, определена от лекар).

15. Какви витамини помагат при предменструален синдром?

В този случай е незаменим магнезият, чието ниво спада в организма с увеличаването на нивото на естрогена. Магнезият помага да се справим с лошото настроение и най-вече да овладеем отточните ефекти. Витамин В и витамини антиоксиданти (С, Е, провитамин А) закрепят магнезия в организма, като неутрализират апетита към сладко.

16. Помагат ли витамините да се защитим от замърсената околна среда?

Някои изследвания твърдят, че жителите на замърсените градски райони имат нужда от повишено количество витамини и минерални вещества. Но това, че витамините могат да се борят с последствията от въздействието на замърсената среда върху организма ни, не е доказано.

17. Може ли с помощта на витамините да повишим интелектуалните си способности?

Разбира се, "вълшебни" витаминни коктейли няма. Но малко известният витамин К може да ни помогне да "смелим" по-бързо получаваната информация. Затова трябва да обръщаме повече внимание на този полезен елемент. За съжаление той влиза в състава на не всеки витаминен комплекс, затова не изключвайте от менюто си доматите, яйчения жълтък и киселото мляко.

18. Помагат ли витамините да продължим младостта?

Да, последните научни изследвания нагледно демонстрираха, че някои хранителни вещества участват в борбата със стареенето на организма. Става дума за витамините антиоксиданти С, Е и провитамин А (бетакаротин). По-добре е те да постъпват в организма от натурални източници, например от зелена салата или зеле.

19. Какво трябва да приемат допълнително тези, които редовно спортуват?

На заклетите спортисти специалистите обикновено препоръчват поливитамини, разработени специално за организъм с повишено физическо натоварване. Изследванията показват, че допълнителният прием на витамин С и Е намаляват възникващите при спортни натоварвания мускулни болки и риска от разтягане на мускулите.

20. Трябва ли да се ограничаваме при приемането на витамини?

Продължителната употреба и най-вече превишаването на дозата на витаминните препарати може да донесе повече вреда, отколкото полза. Така например, ако пушачите "злоупотребяват" дълго с бета-каротин, често стигат до рак на белите дробове. Предозирането на фолиевата киселина може да предизвика кожни дразнения, а на витамин Е - повишаване на артериалното налягане. Чувството за мярка на никого няма да навреди.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР