Жената сама менажира своя оргазъм

Залагайте в органайзера си времето за секс, като слушате матката и сърцето си, не главата, съветва Наталия Кобилкина

Адриана Попова 28 February 2011

Залагайте в органайзера си времето за секс, като слушате матката и сърцето си, не главата, съветва Наталия Кобилкина


Наталия Кобилкина е дипломиран психолог. Тя води тренинги в своя учебен център (София, кв. Лозенец, ул. Д. Хаджикоцев 35-37, вх. А, офис 6, тел. 0885718898, www.natalia.bg), сред които „Уроци по сексуално творчество за жени“ и „Училище по флиртология“.

В съвременното общество сексът сам по себе си не е добра новина. Добрата новина е оргазмът и във филмите той идва лесно, бързо и винаги. Както при мъжете, така и при жените. Какво показва обаче практиката ви на сексолог? Проблемен ли е женският оргазъм?
Съществува мит, че оргазмът е някаква техника. Ако я овладееш и намериш правилния партньор, само тогава получаваш оргазъм. Но още датският медицински сексолог Пребен Хертофт казва, че способността да преживееш оргазъм е навик и способност на организма, която при това не е свързана с партньора. Един от проблемите на оргазма при жените в днешно време е, че те искат да го изпитат задължително. Преди години беше абсолютно нормално жената да не изпитва оргазъм, никой не го „изискаше“ от нея. Докато сега освен че трябва да е красива и поддържана, тя трябва да може да „свършва“. И какво се получава? Мъжете знаят, че жената трябва задължително да свършва. Тя също знае, че е задължително. Той много се старае и тя се старае. Получава се голямо напрежение и страх, че няма да успеят. Цялата енергия отива в напрежение, в опита да докажеш колко си добра в леглото. Да не изпиташ оргазъм е почти като диагноза. Жените се страхуват от тази диагноза. Другата причина е, че в нашето общество сексуалната култура не е развита и нямаме знания за видовете оргазми.
Бихте ли разяснили?
Най-често срещаният оргазъм е клиторният. Получава се при мастурбация или при орална любов. В сексологията той често е смятан за незрял. Първи така го определя Зигмунд Фройд. И затова жените копнеят за вагинален оргазъм. В романите го описват като фойерверк, малка смърт, изстрелване в друго измерение. И жените си казват: щом при мен няма такива ефекти, значи нещо не ми е наред. Критерият за вагинален оргазъм са спазмите на мускулите, свиването на пръстите на краката, понякога се получават гримаси на лицето, извива се дъговидно цялото тяло. Като структура той наподобява вълна. Вагиналният оргазъм може да прелее в маточен, при него вибрацията от матката се разпространява по цялото тяло.
Всяка жена ли може да получи оргазъм?
Свършването е заложено като рефлекс в тялото. Важно е да се отпуснеш, да се довериш на партньора си. И да дишаш през устата. Дишането при секса е добре да е винаги през устата. Така получаваш повече кислород, спираш да мислиш. Ако дишаш през носа, се появява вътрешен контрольор, който точно преди оргазма те спира. Защото оргазмът донякъде е малка смърт. Когато дишаш през устата, ти непроизволно започваш да викаш и по този начин даваш информация дали ти харесва, по-бързо или по-бавно трябва да се движи партньорът ти. Малко по-труден е единствено вагиналният оргазъм. Защото за него е важно да имаш силни вагинални мускули. Те се развиват с упражнения, измислени от немския гинеколог Кегел преди около 50 г. – вумбилдинг.
Тогава излиза, че няма фригидни жени.
Фригидна е жена, израснала в семейство, където сексът е табу. Ако си програмиран, че сексът е нещо лошо, това пречи много. Втората причина за „фригидност“ е липсата на доверие към партньора. Когато не можеш да му се откриеш, да му покажеш истинското си аз. Третата причина е непознаване на собственото тяло. Някои не знаят как да получат дори клиторен оргазъм, не познават мастурбирането. Смятат, че то води до оглупяване или оглушаване. Четвърто – ниска сексуална култура, незнание какво имаш в „задния джоб“ и към какво се стремиш. Пето - умора или психически трудности.
И какво е спасението в такъв случай?
За да стопите собствените си бариери, започнете да гледате еротични филми като „Девет седмици и половина“, „Дива орхидея“, не порно. За жената е важно да има сексуален сценарий, където тя е в главната роля, някой я обича, тя е красива, желана, поднасят й цветя, пие се шампанско и т. н. Докато мъжът иска порно, акт на проникване. Колегите от френския институт по сексология дават рецепта за т. нар. фригидни жени, на която пише: сутрешна мастурбация. Или вечерна, зависи от възможностите. За жената мастурбацията е само положителна. Развива навика й да свършва. Релаксира я. Често жените бъркат: щом имам мъж, не ми трябва мастурбация. Но мъжът може да е в командировка, да е изморен. Защо трябва да се отказваш от оргазмите? Жената сама е отговорна за своите оргазми.
Т.е. делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Сваляме всички обвинения от мъжете тогава. Преди се казваше, че няма фригидни жени, има само некадърни мъже.
И да, и не. Партньорът е важен, но не е определящ. Отговорността е 50:50. Можеш да имаш най-страхотния партньор, но ако не си готова, нищо няма да се получи. А ако ти си готова, ако си оргазмична, с всеки партньор можеш да получаваш оргазъм. Партньорът тогава няма значение, както и размерът. Затова няма смисъл да сменяш непрекъснато партньорите, важно е да развиеш сексуалността си. Трябва да започнеш да мислиш в тази посока. Аз дори препоръчвам да залагаш в органайзера си колко пъти на ден искаш да правиш секс. Дори да нямаш партньор в момента. Като програма. Както програмираш бизнес срещите си. Примерно пишеш – след един месец на тази дата ще правя секс. Така се програмираш, че е важно да си намериш партньор и ще го намериш. Жените си мислят: нека той първо да се появи, ще съм страшно секси. Не, първо ти трябва да си сексуална, тогава той ще се появи. Защото дори той да се появи, ще те подмине, ако нямаш сексуално излъчване. Сексуалността е по-важна от красотата. А сексуална ще си тогава, когато мислиш за секс и се програмираш за секс.
Четох, че съществувал синдром на психогенните гениталии. Уж обичаме партньора си, но не получаваме удовлетворение от секса с него. Умът ни приема този човек, но тялото го отхвърля като неподходящ. Има ли такива случаи?
Има три нива на отношения с партньора – с главата, сърцето и матката. Понякога мислиш, че той е много подходящ, но матката не го иска. В САЩ са правени експерименти с ризи на различни мъже, които жени трябва да подушат и да „класират“. Оказва се, че на първо място носовете им избират мъжете, които генетично са най-подходящи за тях. Главата често лъже. Тялото не. Ако тялото ти не иска даден човек, най-вероятно той генетично не е най-подходящ за баща на твоите деца. И много трудно се получава бременност. Това учим на нашите тренинги. Да слушаме не главата, а матката и сърцето.
За сърцето някак мога да си представя, но матката как ти говори?
Имаш ли химия с този човек, или нямаш химия? Лесно ли се овлажняваш, получаваш ли оргазми, чувстваш ли се удовлетворена като жена с него?
Сексът въпрос на навик ли е?
Абсолютно. Колкото повече го правиш, толкова по-добър ставаш. Затова трябва да искаш секс, да го планираш.
1 КОМЕНТАР
1
Бела
14 December 2020, 18:02

Преди окол 12 години се раздлих със сексуален партньор, който не ме привличаше и нито веднъж не стигнах до оргазъм с него, а след като се разделихме реших да опитам с ръка и всеки път успявах. Масата е бедна и търси партньор предимно за финансова сигурност и пroдължаване на поколението и са малко хората, които се отпускат и си позволяват да се влюбят и желаят партньора си...Липсата на финанси ограничава търсенето и много двойки са заедно от необходимост, а не от чисто желание и любов.

ТВОЯТ КОМЕНТАР