проф. д-р станка маркова, сексолог

На една жена й стигат 8-9 сантиметра и 5-6 минути, за да има своя 5-секунден звезден миг

Ваня Шекерова 28 January 2010

 
Проф. д-р Станка Маркова беше една от най-интересните гости в шоуто "Сблъсък". Единодушно я избрахме и за събеседник в EVA и тя не ни разочарова. Тъй като в България не е призната специалността сексология, проф. д-р Станка Маркова я избрала като хоби в специалността социална медицина, в която работи. Започнала като медицинска сестра, тя завършва медицина, работи като селски лекар, има специалност ортопедия, хабилитира се като доцент в Медицинския институт в Стара Загора. Връща се в София, за да участва в основаването на факултет по сестринско дело в Медицинска академия и става преподавател по управление на здравните грижи. Развива направление социална сексология, специализирала е в Полша, където има институт и традиции от 1934 година, в Холандия, Белгия и Шотландия.

Какви са най-често проблемите, които хората споделят с вас? Според мен най-големият проблем е, че хората се притесняват да се обърнат към специалист. А ако се обръщат, специално мъжете, се вълнуват най-много от размера на члена си. Такива клиенти - така ги наричам, защото не са болни - най-много искат да знаят как и къде да си уголемят члена. Особено пък напоследък след като Азис го направи и раздуха тази история, мъжете напълно откачиха. Искам специално да им кажа, че за една връзка няма значение размерът. Човек може да бъде удовлетворен и със сравнително малък член. Има публикация, че с 5 сантиметра в ерекция една жена може да бъде накарана да получи оргазъм. Подозирам автора, че той е бил с такъв размер и е искал да се докаже, но все пак вагината е 8-9 см дълбока. Така че до 10 см член е абсолютно достатъчен, за да бъде удовлетворена двойката и жената най-вече. Много повече оплаквания и от мъжете, и от жените идват, когато е много голям членът. На мъжете е трудно да се втълпи, че е по-важно отношението.

Когато бях кръжочничка при д-р Бостанджиев - баща, той ни демонстрира транссексуални жени, които психически са мъже. Това стана, тъй като трябваше да ги подготвим за операция за смяна на пола от един руски проф. Белов, по това време това ставаше тайно. Едната жена беше 45-годишна. Не е била никога наясно защо е такава. Избрала беше да работи в "Геоложки проучвания" - много типично за такива жени е да избират мъжки професии и да се обличат в мъжки дрехи, мъжки са маниерите им, даже начинът, по който държат цигарата, е характерен. Та тази жена се измъчвала от факта, че не се чувства жена, че се влюбва в жени. Когато обяснила това на някакъв лекар, той я посъветвал да забременее и да роди. Беше го направила, напила се грозно с един от геолозите и му обяснила, че той трябва да й направи такава услуга. Забременяла, родила, но се чувствала като баща на детето си. Оставила го на майка си и пак запрашила с геолозите. Когато дойде при нас, дъщеря й беше женена. Зет й й викаше дядо. Тя живееше с друга жена. Искаше да си смени пола. Комисията, която трябваше да реши кои да отидат на операция, беше от психиатри. И проф. Темков я попита: "Абе, аз съм мъж, пък не мога да угодя на жените, не ме харесват сексуално. Ти с какво я омагьосваш тая жена, та живее с теб толкова години?" И тя тогава отвърна: "Защото вие мъжете мислите, че като ръгнете по-голям кол, всичко се урежда. Жената иска внимание, иска сигурност, има начини да й бъдат дадени и без атрибутите на мъжествеността."

Ако съм ви разбрала правилно, разказахте ми този случай, за да ми подскажете, че жените търсят помощ в крайни ситуации. Не е съвсем така. Просто при мъжете проблемите са явни - той или еякулира преждевременно, или е импотентен в някаква степен. Жените, за разлика от тях, често симулират и така си остават нещастни цял живот. Имах една пациентка, обикновена работничка в месокомбинат, която ми каза: "Абе докторке, защо с любовника си имам оргазъм, а с мъжа ми се превземам и нищо не усещам". Посъветвах я да се раздели с любовника си и да опита да си върне чувствата към мъжа си.

Съществува ли фригидност изобщо или тя е избирателна? Първо трябва да се знае, че не при всеки полов акт може да има оргазъм. Жената може да е изморена, да има главоболие, да е пред мензис и т.н. Всеки организъм е различен. Но много важно е жената да се старае. Не случайно дадох примера с мъжа и любовника - различни са чувствата и старанието да се хареса в двата случая. Ако се включиш в акта психологически и се стремиш да достигнеш оргазъм, изведнъж ще откриеш, че имаш оргазъм. Смята се, че жените до пълнолетие са физиологически фригидни и чак след раждането на първото дете стават истински жени, които изживяват оргазъм. Природата нарочно е създала жената различна от мъжа, който от първата полюция има желание за сексуално общуване. Жените първо се влюбват, половият живот започва след това и достига истинския си разцвет след раждането. Но повтарям пак - тя трябва да се стреми към удоволствието, а не да люпи семки и да отбива номера. Не всички знаят, че оргазмът на жената трае не повече от 5-6 секунди. При мъжа зависи от времето на изпразването.

Има наистина и изцяло фригидни жени, но там се интервенира с даването на малко мъжки хормони. Мъжкият хормон прави либидото. Затова жени с по-малки гърди и дори с изразено мъжки тип окосмяване, са по-сексуални отколкото много женствените жени, при които преобладават естрогените. Временна фригидност може да има и когато се вземат определени лекарства, или поради някакво заболяване. Имах жена с колит например, след оправянето на колита чувствителността й се възвърна.

Какво трябва да забрави една жена в стремежа си към оргазъм? В секса има един железен закон: това, за което мислиш, това ще стане. Затова трябва да забравиш света и себе си дори. При мъжете е страшно изразено. Ако той е имал някаква засечка и при следващия път той мисли за това и се самонаблюдава, не се получава нищо. Самонаблюдението е първото, което махаме в леглото. Ако вземеш да мислиш къде имаш целулит, дали са ти хубави гърдите, това те стяга и пречи. Мисли само колко ти е хубаво с този човек и колко много любов искаш да му да дадеш - тогава всичко става от само себе си. Аз препоръчвам да се говори по време на акт. Някои предпочитат да чуват нежности, други - цинизми, жените наистина обичат с ушите си. Но пък трябва да знаят, че има един момент, в който може да чуят от партньора си: "Върти сега, пък после ще приказваме!"

За кого е по-важна продължителността на половия акт - за мъжете или за жените? Това е много относително понятие. И наистина е повод за притеснение на много мъже. Младите съвсем естествено свършват по-бързо и искат да компенсират с повтаряне. На по-зрелите им трябва доста резервно време, за да повторят и им е приятно да се отпуснат след първия път. Искам да отбележа, че 5-6 минутен акт е достатъчен да удовлетвори жената, зависи как е протекъл. Дали преди това тя е подготвяна и мъжът е разбрал, че е готова. Прийомът да прекъсват акта, за да го удължат, според мен води до стихване на възбудата у жената, тя дори се изнервя. Трябва мъжът да знае какво харесва жената, а не да си мисли, че като го е правил половин час с прекъсвания, е върхът. Това препоръчвам само на мъже, които имат проблеми с еякулацията.

Друг проблем на мъжете в съвременното общество е стресът, на тях страхотно им влияе на половата кондиция. Имам любим израз, който чух от проф. Иван Славов и го смятам за класически: "По-рано мъжете ходеха със замечтан поглед и надървен х..., сега ходят с надървен поглед и замислен х..."

Може ли от практиката си да кажете кое у жените прави най-силно впечатление на мъжа? Първо се заглеждат по краката, после в бюста и тогава минават към очите на жената. Когато става въпрос за леглото, всеки мъж си има предпочитания. Едни обичат големи гърди, други малки. Аз се шегувам, че всеки харесва такива, каквито няма жена му. Парадоксално е напоследък, че все повече мъже налитат на малки гърди, защото са сигурни, че не са изкуствени. В Америка на жените с естествено големи гърди им се налага да правят изявления, че са естествени. А и вече казах, че жените с малки гърди са по-чувствени.

Има ли нещо опасно във все по-натрапващото се присъствие на хомосексуалистите край нас? Има едно проучване, според което разпадането на всяка цивилизация е изнасяло на преден план еднополовата любов. Аз обаче смятам, че винаги са се раждали еднакъв процент хомосексуалисти и транссексуални. Но когато това почва да се афишира и става като мода или като възможност на богатите, тогава става поведенческа измяна на ценностите и може те да бъдат подменени у цяло едно поколение. В ранна възраст се формира сексуалният почерк на човека, затова съм противник на гледането на порнография от неформирали се още деца. У тях може да се впечата, че нормалното общуване е това на лесбийките например. Най-напред за това родителите трябва да са нащрек, телевизия XXL трябва да не е достъпна за непълнолетни.

Обръщането към еднополовата любов може да бъде предизвикано и от изнасилване на момчето от хомосексуалисти. Отначало то естествено е отвратено от този акт, но тъй като около ануса има много повече чувствителност, при контакт с жена е възможно да осъзнае, че другото е много по-хубаво и да се формира като пасивен хомосексуалист. Затова с такива деца трябва да работят психолози и психиатри. За съжаление в повечето случаи насилието остава скрито.

Съществуват ли белези, по които родителите могат да предусетят транссексуалната ориентация на детето си и поне да бъдат подготвени за нея? Да, аз имам такъв случай с близки хора, които си осиновиха дете. На рождения му ден занесох рокля и кукла. То не ги погледна, играеше си с някакви шмайзери. Тогава споделих опасенията си с родителите, които ми се разсърдиха и 15 години не ми говориха. Докато не се убедиха, че съм била права. Така че ако детето е момиченце и играе само с момчешки играчки и не желае да облича рокли, трябва да се потърси консултация със специалист. Същото е с момчетата - страстта към дълги коси и кукли е показателна.

На какво се дължат хомосексуализмът и транссексуалността? На грешки в развитието на плода в утробата. Фатални могат да са втората седмица и осмият месец, когато в не повече от два часа през всеки от тях бебето е застрашено. Предполага се, че нещо взривно се решава с пола на плода. Това е дълъг и сложен за обясняване проблем. Счита се, че ако жената не знае още, че е бременна и продължава да взема противозачатъчни например или е облъчена, или стрес, в ранния стадий на зародиша (втората седмица) може да се обърне полът на детето и от генетично момче да се роди момиче. Знаете ли, че ако през втория месец на бременността майката е убедена, че е заченала мъжко, в крайна сметка може да се роди абсолютно нормална жена с мъжка психика? Ако случайно я изследваме, ще се окаже, че е с конфигурация XY, а не с XX хромозоми. Ако грешката се получи в третия месец, се ражда хермафродит - започнало е едно развитие, обърнало се на друго. А в осмия месец, когато всичко е развито, има един много кратък промеждутък от време, в който се решава генералният проблем в мозъчните центрове на детето и по-специално в центъра на емоциите. Ако този кратък момент съвпадне с влиянието на неблагоприятни фактори или даже започне раждане, което е много тежко натоварване и за бебето, възможно е да се роди транссексуално. Някои автори считат, че това е една от причините седмачетата да оцеляват по-лесно от родените в осмия месец. В този момент играят фатална роля и стресът, и тютюнопушенето, и наркотиците. Затова старите хора казват, че бременната жена трябва да се пази от уплаха. Затова се и дават 45 дни отпуск преди раждането.

Проф. Маркова, вие имате много богат запас от народна мъдрост, почерпана от практиката ви на селски лекар. Базирайки се на народопсихологията и своя опит, кажете ми вярвате ли в моногамията! Приписват я на жените, въпреки че напоследък много се размиха понятията. По природа полигамен наистина е мъжът - дори и емоционално обвързан, той под формата на спорт и дребно развлечение може да прави секс с други 10 жени, да речем. Затова и са направени публични домове за мъже, макар вече да има и за жени. Докато жената, тъй като тя ще продължава живота, природата я е направила по-устойчива от мъжа. Жената природно е по-силният пол. При нея преди нуждата от секс идва нуждата от любов. Затова, когато жената изневерява, тя се влюбва. Тя не го прави, за да се освободи, а защото се влюбва.

Аз съм от тревненските махали и си спомням колко много се държеше на девствеността на булката. Ако се случеше да не е девствена, пак се черпеше наред, но не с блага ракия, а с обикновена. Всеки разбираше и си мълчеше, но резилът си оставаше за булката, въпреки че нямаше като при циганите връщане обратно и т.н. Какво са страдали естествено не девствените момичета с разтеглив химен мога само да предполагам. Защо се е държало на това и продължава да се държи при много народи? Защото една жена като не познава друг мъж, не може да сравнява голяма ли му е или малка пишката и изживява общуването изцяло. За нея всички мъже са такива и с нейния си й е хубаво. Почнеш ли да сравняваш, други са нещата.

Ама сега може да сравнява и с телевизията! А-а, за телевизията се избират хора с ненормално големи членове и са възбудени с инжекции - даже с един папаверин може да се получи активност в рамките на два часа. Това комплексира мъжете. Но да се върнем към традицията, която познавам. Въобще не мога да твърдя, че хората в тези балкански села не са си изневерявали. Знаеше се кой е женкар, кой е булкар, но самите изневери не ставаха публично достояние, не се променяше отношението към семейството - мисля, че това са основни фактори, за да останат хората заедно или да се разделят.

Сигурно имате пациенти, чийто проблем е изневярата на партньора или партньорката. Как решавате такива случаи? Най-страшното в една изневяра е, когато показваш на другия, че той вече не ти е мил и драг. Винаги съм казвала, че почти няма човек, който да е умрял с една жена или един мъж. Но това, освен в случаите, когато много ярко е недопустимо съжителството - алкохолик, побойник, абсолютно несъвместими характери или намеса на близките - не е повод за разваляне на семейството. Изневярата не трябва да е повод за разделяне на хората. Защото любовта винаги минава. Тя е най-нежното чувство и ако няма съпротива, като всичко на тоя свят умира. Никой не може да ти заповяда да обичаш цял живот. Но семейството остава и след това, то е социална единица. Големите очаквания в брака винаги разочароват. След три години най-късно любовта я няма и всеки от партньорите може да я потърси отново извън семейството. Страшно става, когато се наранява човешкото достойнство на партньора, когато изневярата се прави публично достояние. И никога не трябва, когато изневеряваш, да говориш лошо за половинката си. Най-яркият израз на ниска култура е, когато той започне да разправя каква повлекана е жена му. Имам случай наскоро, в който една жена заявява в прав текст на мъжа си, че любовникът й я чука много по-добре от него. По този начин тя го осакатява, създава му комплекси. Казах й: "По-добре го убий, отколкото да му кажеш, че другият е по-добър. Така все едно му отрязваш половите органи." Мъжът трябва да бъде хвален. Ако искаш да си с него, хвали го, ако не - раздели се достойно. Но не го засягай в най-чувствителното му място и не го прави нещастен за цял живот. Защото той се комплексира, а комплексираният мъж става с надървения поглед и замисления...

Вие сте отдавна в тези води, проф. Маркова, кога започна в България да се говори открито за безопасен секс? Между 1978-1988 г. се сформираха екипи, които обикаляха села и паланки и се опитваха да формират сексуалната култура на учениците. А иначе започнахме да показваме по телевизията презервативи едва когато се появиха първите случаи на СПИН. Никой млад човек сега не може да си представи какъв фурор наставаше, когато се обявяваше, че ще дойдат лектори и няма да четат лекции, а ще отговарят на всички зададени им въпроси за секса. Тъй като тогава за тези лекции се плащаше, всеки се обяви за сексолог. Един невролог от Габрово беше направил така и беше събрал в Дряново всички ученици от всички курсове на всички видове училища и учителките с тях. Затъмнява киносалона, показва им женска полова система в натурален вид, учителките се скриват под седалките, салонът бучи. Какво им е говорил не зная, но беше завършил с призива: "Ученици, от мен да знаете - всяка жена дава, стига да й улучиш момента." Стана градски скандал, който ме извикаха да замазвам.

Кои са най-интересните консултации, които са искали от вас? Иван Абаджиев ме е канил при щангистите. След въпросите имаше часове за индивидуална консултация. Един олимпийски шампион ме попита нормално ли е след като тренира 8-10 часа, непрекъснато да му се иска. Естествено, че е нормално, при положение, че ги тъпчеха със стимуланти. Тогавашният треньор на футболния ни отбор искаше да знае дали да забрани секса преди важни мачове или да им разреши. Ами отговор на този въпрос даде Пената, който заведе на световното първенство в САЩ жените на футболистите. По принцип се счита, че сексуалното общуване, получаването на любов и ласки измива като с гъба напрежението и стреса. Значи е добре хората да имат сексуален живот. Но в случая не е много сигурно дали вместо очакваните ласки конкретният човек няма да получи някакво разочарование. Не се знае дали другият човек ще се държи подобаващо. Привърженик съм на теорията, че когато са на лагер, спортистите трябва да общуват с половинките си. А нощта преди състезания да се отпуснат и да се наспят. Но е хубаво да знаят, че техните любими са наблизо.

 

2 КОМЕНТАРА
2
Бела
22 December 2020, 19:10

От опит мога да ви кажа, че има фригидни връзки, а не фригидни жени. Имах такава в студентските години, а след него опитах с ръка и разбрах, че съм най-нормалната жена на земята, но нямах пари да си разширя кръговете и намеря подходящ сексуален партньор. Най-големите ми страхове по време на връзката с него бяха, че няма да имам достатъчно пари да го изоставя и разбера какво е сексуално удоволствие със сексапилен мъж по мой вкус. Плачеше ми се, че не съм богата и не мога да се отпусна и намеря това, което искам.

1
психиатър
13 May 2014, 15:15

То от кой отбор си Маркова - на изневерилите или на порядъчните? Щото който учи другите, първо трябва да кабе за себе си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР