ДНК-то ти е много секси!

Новата мода е да си търсим половинките по генна съвместимост

Деяна Ангелова 05 January 2010

Преди години мисълта да си търсиш половинката чрез интернет изглеждаше абсурдна. Днес това е нещо съвсем нормално. Защо пък не – забързан свят,  няма време за срещи и случайни запознанства, живеем все по-изолирано един от друг. Само във Великобритания над 5 милиона души разчитат на интернет, за да си намерят партньор. Един от всеки петима души е сключил брак по този начин. Постепенно онлайн срещите се превърнаха в бизнес, който на Острова носи годишна печалба от над $130 млн. В световен мащаб числото е един милиард.
И понеже високотехнологичното ни общество не стои със скръстени ръце, сега е решило да ни улесни с друг upgrade на любовния живот. Вече няма да избираме половинката си по красивите очи, чувството за хумор или чара. Сега, вместо да чуваме „Господи, колко си хубава!“, ще ни свалят с изречението „Колко ти е секси ДНК-то!”.
Ако искате да сте в крак с модата и да си гарантирате дълъг и щастлив семеен живот, трябва да подбирате човека по един основен критерий – генна съвместимост. И не става въпрос за това дали ще имате здрави деца, какви болежки ще ви мъчат на старини и дали не страдате от тежки наследствени заболявания. Новата услуга на бъдещето ще ви каже в проценти колко добър сексуален живот ще имате, колко оргазма ще получавате, колко често ще си изневерявате, какво бъдеще имате с даден човек. С една дума – край на магията, наречена любов. Край на романтиката. Добре дошли в „Гатака“. Тук всичко опира до the perfect piece of DNA, както пеят “Ред Хот Чили Пепърс”.

 

Миризливите тениски
Сигурно сте чували за онзи експеримент с тениските. Четири дузини мъже трябвало да носят в продължение на три дни една и съща тениска, без да използват парфюм, сапун и други аромати извън този на тялото. После няколко жени доброволки трябвало да подредят по атрактивност мъжете, като помиришат тениските им. Без да знаят коя на кого е. Оказало се, че дамите намират за най-привлекателни представителите на силния пол, чиято имунна система е различна от тяхната. Тоест имат други антитела, което пък гарантира по-здраво потомство, защото ще има от антителата и на двамата родители. Всичко това е кодирано в организма ни и ние автоматично разбираме кой партньор е генетично най-подходящ за нас. И не става въпрос за феромони.
Та въз основа на този експеримент, който се опитахме да обясним колкото се може по-простичко, няколко предприемчиви чужденци създали „науката“ perfect DNA match. Спорно е на кого първо му е хрумнало, пък и всеки претендира за уникална формула на генетичната съвместимост, базирана на този експеримент. Засега най-нашумели са една американска компания – ScientificMatch, както и една швейцарска – GenePartner.

 

По пътя на ДНК-то
Търсенето на партньор по генетичната съвместимост става все по-популярно, макар все още да изглежда малко сюрреалистично. Процедурата всъщност е много простичка. Първо, ако вече имате човек до себе си, но се чудите дали е правилният, може да изпратите проби от вашата ДНК и неговата, за да разберете. По-разпространеният вариант обаче е да изследвате само себе си и горепосочените компании, базирайки се на голямата си база данни и сътрудничество с онлайн сайтове за запознанства, да ви намерят най-подходящите партньори. Резултатите ви се връчват в проценти. Обикновено покриват няколко основни точки – сексуален живот, честота на оргазмите и евентуалните изневери, плодовитост като двойка и колко здрави ще са децата ви. Отчитайки всички тези компоненти, накрая ще ви кажат каква е вероятността да имате дълъг и щастлив семеен живот и обратното. ДНК пробите ви се унищожават веднага след изследването.

 

Колко струва и какво трябва да направите
Цените варират от $ 100 до $ 2000. Все пак любовта никога не излиза евтино. След като направите вноската, от компанията ви изпращат стерилен комплект с онези клечици с памучета накрая, с които в криминалните сериали вземат ДНК от престъпниците. Това, което трябва да направите, е да отворите уста, да натъркате клечката с част от слюнката си, да я сложите в специално контейнерче и да пратите пробата в компанията. След това те ще ви връчат резултата, а ако ги използвате и за търсене на партньор, започва голямото ходене на срещи с ДНК хубавци. И ако си мислите, че това изглежда като доста отчаян ход, замислете се, че преди години гледахме по този начин и на хората, които търсеха партньори чрез интернет. От друга страна пък, винаги стои дилемата не е ли по-добре да дадете тези 2000 долара за нов тоалет и прическа. Старомодният начин на срещи все още върши работа. Да му се порадваме, докато можем.


Ерик Холзъл:
изневярата е заради здраво поколение

Ерик Холзъл е създател на американската компания ScientificMatch. Противно на очакванията, няма научна степен. Той е инженер. През 2007 г. създава настоящата компания. Прекарал е години в проучване на  изследвания и анализи на тема „науката на любовта“. Самият той често е прибягвал до услугите на интернет срещите.

Как изчислявате  шанса двама души да си изневерят? Не смятате ли, че това и те самите не го знаят?
Знам, че звучи невероятно, защото всъщност предсказва психологическото поведение. Едно проучване обаче показа, че шансовете една жена да изневерява на партньора си са правопропорционални на количеството еднакви гени в имунната система, които имат. Тоест колкото по-сходна е имунната система на двама души, толкова по-голям е шансът да си изневеряват. Отделно поне три научни изследвания при животните доказват същия ефект. Идеята е, че женската търси полов контакт с друг партньор, който е по-подходящ за създаване на поколение. След това обаче се връща при стария и заедно с него отглеждат новото потомство. Прави го в името на здраво поколение.
Значи нещата не опират до това, че едни са си по принцип кръшкачи, а други моногамни.
Според изследванията при хората изневярата с даден партньор не зависи от поведението при предишните връзки. За съжаление можем да изчислим само процентите за евентуална изневяра от страна на жената. При мъжете няма как научно да го докажем.
А какво общо има сексът с ДНК-то?
Научни изследвания са доказали, че колкото по-голяма е генната съвместимост на дадена двойка, толкова по-добър сексуален живот има. Жените имат много по-голям брой оргазми. Същото се отнася и за мъжете – те имат по-силни оргазми и по-голям обем на еякулацията.
Да, но хората казват, че любовта е магия.
Съгласен съм. Все още не знаем достатъчно за любовта, за да предвидим в кого ще се влюбим. Химията и генната съвместимост са само част от този пъзел. Но ние помагаме да се отсеят онези партньори, с които едва ли ще имате дълга и щастлива връзка.


Тамара Браун:
тялото само подсказва правилния човек

Тамара Браун е съосновател на швейцарската компания GenePartner. Тя е завършила молекулярна биология в Загреб, след това магистратура по молекулярна генетика. Мести се в Швейцария заради докторантурата по невробиология. Омъжена е за швейцарец от африкански произход, с когото се запознава онлайн. Имат 2 деца.

Какво накара сериозен учен като вас да се занимава със сватосване?
Първо, самата аз съм използвала онлайн срещи. Усетих обаче нуждата от пресяване, преди да отидеш на среща с непознат. 
Много хора гледат с недоверие на идеята за партньор по генна съвместимост.
Как бихте разпознали идеалния партньор, ако помежду ви няма чисто биологичното привличане? Сърцето започва да бие по-силно, дишате учестено, пърхат пеперуди в стомаха. Нашето тяло само подсказва кой е правилният човек, кой винаги ще ни привлича сексуално и чувството да си влюбен няма да изчезне с годините.
Ако ви изпратя сега ДНК на мен и съпруга ми и се окаже, че не сме съвместими, трябва ли да се притеснявам за брака си?
Ние със съпруга ми си направихме теста и се оказа, че съвместимостта ни е 80%. И този резултат не ни изненада. Често ни питат – ами ако нашият процент е нисък? Това не означава, че трябва да се разделите. Понякога социалната съвместимост е толкова силна, че потиска биологичната. Нашата задача не е да разделяме хората. А да предскажем с голяма точност с кой човек ще има химия, ще ви е секси.
Разкажете някакви интересни случки.
Една жена искаше да тестваме съвместимостта й с трима мъже. Единият беше неин годеник. Другият - колега. А третият - плейбой с много връзки, когото тя намираше за привлекателен, но бе наясно, че не става за сериозна връзка.  Накрая се оказа, че генетичната й съвместимост с плейбоя е 90%, с годеника 70%, а с колегата 50%. Друга двойка пък ни потърси, понеже откакто жената спряла оралните контрацептиви, в отношенията им се появили проблеми. Доказано е, че  противозачатъчните променят начина, по който чисто физиологично приемаме партньора. След като ги изследвахме, се оказа, че тяхната съвместимост е много ниска, но контрацептивите са я замаскирали.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР