игра на разсъбличане

вместо с фитнес на запад горят калории със стриптийз в спортната зала

Ваня Шекерова 21 October 2009

Писателката от Ню Йорк Лили Бурана по-добре от всеки друг умее да се разсъблича - не само красиво, но и с полза за организма. Пет години тя е работила като стриптийзьорка и смята, че по-добра тренировка не съществува. "Препоръчвам я на всички! Макар да разбирам, че повечето жени биха предпочели да се занимават с това в спортната зала, а не пред публика в стриптийз-клуб. Поне в началото."

В САЩ стриптийзът постепенно излиза от списъка на съмнителните зрелища и застава в един ред с танците или аеробиката. И книгата на Лили Бурана Strip City - автобиографична за прощалните гастроли на една стриптийзьорка - е излязла точно навреме. Компанията Miramax веднага купила правата за филмирането й. За ролята на гъвкавата и с остър език стриптийзьорка се пробват според слуховете такива имена като Анджелина Джоли и Кейт Хъдсън. В същото време по фитнес-клубовете в цяла Америка девойките през глава се записват на занимания по еротична аеробика. И не смятат за срамно да разказват на приятели и колеги, че се занимават със стриптийз. Какво толкова, щом това е добро за фигурата? А на всички, които не вярват, че публичното разсъбличане помага да придобиеш стройна фигура, се препоръчва да променят мнението си, посещавайки класа по "кардиостриптийз" в най-модния холивудски спортен клуб Crunch. Именно оттук е тръгнала модата за фитнес със събличане - компания от 20 актриси и певици в ритъма на бесен танц разхвърлят из помещението маратонки, блузки, спортни панталони. За огорчение на поклонниците им на стадия на бельото шоуто приключва.

"Стриптийзът е отлична тренировка - казва 32-годишният Джефри Коста, хореограф от Лос Анжелис, родоначалник на спортното стрип-движение. - Това е най-сексуалният начин за изгаряне на калории в спортната зала." Миналото лято Коста пусна на пазара касета със стрип-тренировки, тъй че ако някой се притеснява да се съблече даже частично на урок на живо, може да си тренира вкъщи с телевизора. Ако на някого пък не му харесва думата стриптийз, има и по-малко дразнещи термини като например еротичен танц. Именно на това учи стриптийзьорката Лори Конрад в своята видеопрограма с вълнуващото заглавие "Освободи богинята вътре в себе си". Тази видеокасета е истински бестселър в САЩ, ненапразно Лори е била 23 години в бранша.

Завоювала популярност в Америка, стрип-манията вече има своите последователи в Европа. В консервативен Лондон те се появиха още миналата година - в спортните клубове има еротични танци с разсъбличане на пилон. Разбира се, никой не се разхвърля до дибидюс.

Всяка сряда вечер в най-новия и модерен спортен клуб в лондонския Сохо "Третото пространство" има уроци по екзотични танци, които води 26-годишната Хелън Джаксън с псевдоним Пасионария. Там е практически невъзможно да попаднеш, тъй като часовете са заети за месеци напред. "Моите уроци са толкова популярни, защото са ефективни - смята Хелън. - Аз просто уча жените да се движат сексуално, да създават по време на танца илюзия за съвършенство чрез движението на раменете, на ръцете, главата и шията. Много важно е например правилното държане на брадичката, в никакъв случай не бива да се отпуска." Учениците на Хелън не се разсъбличат докрай, свалят само горните си дрехи или се учат да манипулират с боа от пера или с шарф от гас. Сред тях е Ема Паркър-Боулз, дъщерята на Камила. Идвала е на разузнаване личната асистентка на Кейт Мос и самата тя останала на уроци. "Много сериозни делови жени с успешна кариера се възползват от рядката възможност да се отпуснат, да съвместят удоволствието със спортната тренировка. Лошо ли е?"

Занятието започва със загрявка под звуците на музиката на Дона Съмър, основната част от тренировката минава под чувствените рулади на Елла Фицджералд или Шърли Беси. "Най-важното е да се научим да се движим на музика - обяснява Хелън. - А това, макар и да не изисква големи физически усилия, е тежка работа. Коремът през цялото време трябва да бъде максимално стегнат, работят мускулите на пресата, бицепсите са в постоянен тонус, както и трицепсите и мускулите на краката. Това си е сериозна тренировка!" Тя е уникална още и с това, че вместо обичайното трико, спортен екип и маратонки, вие обличате вашата любима вечерна рокля и високите токове. Самата Хелън води занятията в блестяща мини рокля и на десетсантиметрови прозрачни платформи. "И всяка сутрин просто умирам - така ме болят краката" - оплаква се тя.

В лондонската школа по стриптийз най-трудно е да се запишеш при Джо Кинг, танцьорка с 20-годишен стаж, която може да научи всяка жена да се разсъблича правилно. Тя провежда само индивидуални занимания. "Много от тези, които се записват при мен, въобще не искат да стават професионалистки. Те просто искат да се научат на стриптийз, за да радват партньорите си. Моите занятия не са просто тренировки, а по-скоро уроци по увереност в себе си. Макар мускулите да работят, и то здравата."

Разбираемо е, че умението да се събличаш красиво и да обичаш тялото си доста повдигат самооценката. При това Джо Кинг не може да разбере тези, които ходят на всички тези полуаеробни тренировки по стриптийз в спортните зали. Там те не се събличат. А мигар това е стриптийз?

Лили Бурана смята, че популярността на стрип-класовете е съвсем закономерна. Тя е уверена, че потребността да провокираш, да изпращаш сигнали дреме у всеки и трябва да получи своя външен израз. "Да се съблича красиво по време на танц е тайната фантазия на почти всяка жена. Даже моята майка е съгласна с това. А тя е твърде консервативен човек, библиотекарка е. Веднъж ми призна, че аз, работейки като стриптийзьорка, съм въплътила най-съкровените й желания." На практика не са много жените, които биха искали да бъдат стриптийзьорки в реалния живот. Затова в спортните зали те могат за поиграят на такива, сигурни, че не ги зяпат тълпи непознати мъже.

 

Отскоро стрийпманията има нови попълнения в българския шоу бизнес. От Германия се върна Меги Дерм, която направи нова програма с еротични танци в бар Virgins.

Миглена Дерменджиева е работила 11 години в Хамбург като мениджър на танцьори и стриптийзьори. Самата тя не е била еротична танцьорка, но определено има хватка в този занаят. Избира си момичетата и момчетата първо по външен вид, после ги обучава. Една от тях - Весела, за която ЕВА писа неотдавна (Нощните пеперуди), е завършила хореографското училище и прави танците. По изискванията на Меги следи всеки ден и нощ момичетата и момчетата от програмата да са изрядно епилирани, с перфектни маникюр и педикюр, коса и костюми.

Меги трябваше само да ни помогне да намерим момиче, което се занимава с професионален стриптийз, за да направим един кардио-стриптийз сеанс за нашите читателки, но тя ни изненада с идеята си да отвори салон за стриптийз вместо за фитнес и така да научи всички желаещи да се движат грациозно и да се събличат красиво, като заедно с това работят за хармонични пропорции на тялото. Пожелавайки успех на Меги, списанието на истинската жена ви кани на първия урок. Учителката е мис Лиза, една от най-добрите танцьорки в бар Virgins.

мис елиза, една от най-добрите танцьорки в софийския бар Virgins

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР