стволовите клетки индулгенция за дълъг живот

През лятото частна гинекологична клиника "Св. Лазар" създаде първата у нас банка за стволови клетки, взети от пъпна връв.

Мариана Антонова 25 September 2009

 
Истинско събитие в българската медицина, като се има предвид, че досега у нас все още няма национална банка за стволови клетки. Услугата веднага предизвика интереса на заможните българи. Чаровната телевизионерка Ани Салич бе една от първите майки, които я използваха.

Гостуваме на клиника "Св. Лазар" в ден, когато поредната майка, след като роди, ще остави на съхранение в банката стволови клетки на детето си. Искаме да видим с очите си как става това, къде, как и кой извършва процедурата и къде се съхранява обработеният материал.

Първото, което установяваме, е, че д-р Тияна и Валентин Николови, собственици на клиниката, са се подготвили напълно професионално за новата услуга, която предлагат: обзавели са със съвременна американска техника специална лаборатория и са осигурили единствения засега у нас екип от трима специалисти, които могат да извършат процедурата. Научаваме, че тя трае 4 часа. Докато ни обясняват подробно какво се случва със стволовите клетки от момента на вземането до момента на замразяването им, напълно се убеждаваме, че всичко е изпипано, както трябва, до най-малката подробност. Работи се със стерилни сакове, които клиниката е внесла в България специално за процедурата. И забележете - за да бъде напълно гарантирана чистотата на материала, докато се обработва, той се прехвърля в цели 4 сака. Помислено е и за възможността да ползвате услугата, ако родите в друга, избрана от вас акушеро-гинекологична болница, дори да е в друг град. Тогава екипът на "Св Лазар" идва при вас, а след това вашите стволови клетки стигат до лабораторията на клиниката добре съхранени в хладилна чанта с необходимата им температура от 4 градуса.

Тук, след като преминат през куп операции, те попадат в програмен замразител със софтуер, който избира точната програма за съхранение в зависимост от броя им. Накрая добре опаковани, се потапят в контейнер с течен азот. В тази ледена къща при -196 градуса на практика могат да живеят вечно.

Оказва се обаче, че процедурата, която и дотук изглежда доста сложна, съвсем не е приключила. Успоредно с обработката на клетките се замразяват и двумилилитрови проби от тях. По график, съгласуван от клиниката и родителите, чрез пробите периодично се тества тяхната жизненост и родителите се уведомяват писмено за резултата. Още нещо: макар че по време на бременността майката е изследвана за СПИН, хепатит, сифилис и т.н., по време на раждането повторно се взема и замразява нейна плазма. И когато дойде време клетките да влязат в употреба, плазмата се тества отново, за да е сигурно, че по-късно не се е развила инфекция. Поради същата причина се замразява плазма и от стволовите клетки на детето.

Всичко, видяно и чуто, определено респектира, но си мисля дали все пак няма опасност, когато ми потрябва, да получа чужди стволови клетки. Показват ми как е уреден този въпрос: стволовите клетки са в сак. Той е поставен в метална касета, а тя - в метална рамка. И трите са надписани по отделно. Има и папки, където подробно е описано къде точно са съответните клетки, как и кога са замразени, както и кривата на замразяването - нещо уникално като пръстови отпечатъци. Плюс това има и електронно досие на клиента.

Помислено е и по въпроса за собствеността. До навършване на пълнолетие на детето родителите имат право да решават съдбата на ценните клетки, след това - притежателят им. Освен че могат да бъдат използвани от него, те могат да бъдат дарявани на членове от семейството или на други пациенти. А ако не бъдат използвани, се наследяват от потомците му.

Тръгвам си малко притеснена, защото вече знам, че текстът, който ще напиша, няма начин да не звучи рекламно. Уверявам ви, че гледах изключително внимателно и ако имаше пропуск, нямаше да го премълча. Истината е, че клиника "Св. Лазар" предлага една наистина модерна, сериозна и дълготрайна инвестиция за здраве.


стволовите клетки - резервоар на живота

Те са най-съвременното и сигурно средство за лечение на злокачествени кръвни заболявания като левкемии, лимфоми, злокачествени анемии, както и за доста тежки вродени заболявания, например таласемия. В последните години се ползват с много добър ефект при остър инфаркт на миокарда и при доста неврологични заболявания, защото и в двата случая могат да направят нещо, доскоро смятано от медицината за невъзможно - да възпроизведат нови клетки на мястото на унищожените.


стволовите клетки от пъпната връв - отличниците на клетъчната терапия

Клетките от пъпната връв са много по-жизнени и с доста по-голям лечебен потенциал от посестримите си от гръдната кост, а методът на вземане е безболезнен. При това могат да бъдат размразени и използвани веднага, докато получаването на другите е свързано с време, изключително ценно при злокачествените заболявания.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР