веганите никого не искат да ядат

Знаете ли каква е най-важната съставка на порция пържено пиле, която купувате в KFC? Жестокостта! Памела Андерсън отдавна не е изглеждала толкова смислено секси, колкото във филмчето на PETA – Хора за етично отношение към животните, призоваващо към отказ от консумацията на яйца и птици.

17 September 2009

по материали от чуждия печат и интернет

 

Знаете ли каква е най-важната съставка на порция пържено пиле, която купувате в KFC? Жестокостта! Памела Андерсън отдавна не е изглеждала толкова смислено секси, колкото във филмчето на PETA – Хора за етично отношение към животните, призоваващо към отказ от консумацията на яйца и птици.

На екрана се редят вледеняващи кръвта кадри от птицекланица с полуживи пилета в тесни и мръсни клетки, още живи, въртящи се на конвейера-убиец. Зад кадър са думите на Памела: „Повече от 700 милиона пилета всяка година се унищожават в кланиците по най-жесток начин. Не поддържайте месомелачната индустрия – станете вегани! Нужна ни е вашата помощ!“ - казва звездата с убеденост, на която биха завидели много професионални политици. Именно благодарение на Памела Андерсън и на други известни вегани движението „веганизъм“, което преди две десетилетия беше маргинално и далеч от вегетарианството, в последно време се превърна в мейнстрийм, а в крайна сметка и в модна тенденция.

Ако вегетарианците са съществували на практика винаги – и в Древна Гърция, и по време на Ренесанса в Европа, и в Индия (предшествениците на индуизма не са ядели месо още през 8-ми век преди Христа), то веганите се появиха сравнително скоро. Тяхната общност (The Vegan Society) съществува от 1944 г. Неин основател е Доналд Уотсън, учител от Йоркшир. Думата веган произлиза от вегетарианец. Вегетарианците обаче не ядат само месо и риба, а веганите са твърде радикални – те отхвърлят всичко с животински произход: яйца, мляко, мед и разбира се – всички генно модифицирани продукти. Главното е, че за разлика от вегетарианството, веганството не е просто диета, а философия. В техния манифест се казва, че веганизмът е такъв начин на живот, който доколкото е възможно, се старае да изключи всички форми на експлоатация на животните за получаване на храна, дрехи и за други цели. Веганите не носят нищо кожено, копринено и от други материи, дори и частично изработени от животински продукти, не ползват козметика, тествана върху животни, публично протестират срещу експлоатацията на животните в цирка и зоопарка, а също и срещу безумното разхищение на природните ресурси и замърсяването на околната среда, което по тяхно мнение е свързано с интензивното селско стопанство (intensive farming). Веганите с активна гражданска позиция се позовават на изследвания на ООН от 2006 г., според които животните, отглеждани във ферми, са източник на 18% от парниковите газове (за сравнение – транспортът произвежда само 12%). Друго изследване на професори от Чикагския университет установило, че ако само един човек стане веган, изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата намалява с 1,5 кг годишно.

И все пак за хората, които стават вегани, емоционалният мотив е най-важен. Животните са способни да усещат физическа болка и емоционален стрес като хората. Затова сме длъжни да се отнасяме с тях като към хора. Веганизмът е един от най-ефикасните начини да намалим страданията им. Това е написано в един от веганските сайтове Veganoutreach.org.

Повече от всички други животни веганите защитават пилетата, смятайки ги за най-жестоко експлоатираните животни на планетата. „От черупката – в ада“ - с такива постери членовете на Обществото за защита правата на животните правят протестни акции по местата, където се събират животновъди.

Според различни оценки веганите днес са между 0,25 до 2,5% от населението на Великобритания и от 0,2 до 1,3% от населението на САЩ. Много от тях живеят в Холандия, Швеция, Дания, а напоследък и в Холивуд. Сред звездите веганство проповядва Алиша Силвърстоун. Преди година тя шокира света, снимайки се дибидюс във филмче на РЕТА. Навсякъде разказва, че ставайки веган, отслабнала с 15 кг, а преди не успявала дори и с най-изтощителни диети. Алиша е апологет и на веган модата – облича се изключително в дрехи на Стела Маккартни, в които няма материи от животински произход. Веганството, както и много трендове, които в началото са просто идеи, постепенно се превръща в индустрия. Например за тези, които не могат да си позволят веганско облекло на знаменит дизайнер, в интернет има много онлайн магазини, предлагащи евтини обувки, рокли, палта. Малко смешно е, че най-обикновените памучни т-шърти и потници, ленените ризи и поли сега се наричат вегански дрехи.

Адептите на веганизма са убедени, че рано или късно човечеството ще премине на растителна храна. Вярно, че от време на време съдебни процеси подлагат на съмнение ползата от веганизма за здравето. Миналата година в Атланта бяха подведени под отговорност за непредумишлено убийство родители вегани, чийто шестмесечен син бе умрял от недохранване. Лекари са установили, че във веганските продукти, с които е хранено бебето (основно соево мляко и ябълков сок), катастрофално не са достигали жизнено важни за подрастващия организъм елементи. Въпреки това веганите оптимистично гледат в бъдещето. „Това ще е съвършено друга цивилизация - казва в едно интервю Доналд Уотсън, отговаряйки на въпроса какво ще стане с човечеството, ако ти мине на веганска храна. - Това ще е първата цивилизация в историята, която ще може достойно да се нарича цивилизация.“


известни вегани

Клинт Истууд яде плодове и зеленчуци и соеви продукти, активен защитник на правата на животните

Натали Портман е отказала месото на 11 години. Има колекция от зелени обувки и сандали на марката Te Casan

Моби е собственик на органик-ресторант Teany в Ню Йорк, активист на РЕТА

Лени Кравиц води класацията на секси вегани в света

Пол Маккартни от времената на Бийтълс не яде месо и не носи кожи, всичките му жени и деца са негови последователи

Шинийд О’Конър приема будизма и се отказва от животинска храна

Стела Маккартни е основоположница на веган модата, наричана още „етични дрехи“

Брайън Адамс е веган отпреди десет години, написал е книга за себе си, в която споделя удоволствието от този свой избор

Памела Андерсън е сред най-активните социално вегани – не яде животинска храна от дете

Алиша Силвърстоун най-секси вегетарианката в света

Карл Люис, лекоатлет

Хоакин финикс, актьор

Принс, певец


вегански сайтове

www.vegansociety.com, www.veganoutreach.org, www.veganchef.com, www.simpleveganrecipes.co.uk, www.vitaorg.ru

www.animalrights.ru

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР