mehandi за сексуална енергия

михенди е изкуство без строги правила, но всяка култура има своите традиции.

Свобoда Сидерова 14 September 2009

* от индийски - разкрасяване с къна татуажът с къна е актуален, необичаен, еротичен, безболезен и не е за цял живот

михенди е изкуство без строги правила, но всяка култура има своите традиции. Най-скромните - графични рисунки от стилизирани черти, точки и криволици, са предпочитани от берберите в Северна Африка. Ислямизмът налага големи растителни плетеници. В Индия харесват филигранни линии и извивки, напомнящи дантела. Всяко тату има свое място. Мотивът "рупа" е за тяло, "яти" стои добре на пъпа, "свар" е отлична декорация за ръка. Все по-популярни са келтските татуировки и племенните тотеми.

Принс, Лиз Тайлър, Пинк, Гуен Стефани, Мира Сорвино... Списъкът на членовете на михенди братството е дълъг. Почетен председател е Мадона, която още през 1998 г. в клипа към песента Frozen демонстрира ажурни филиграни на ръцете и краката си. Съществуващата вече 5000 години древна женска традиция (перманентни рисунки с къна) прескача при нас от Индия и Северна Африка. Майсторки по боди арт с къна може да срещнете навсякъде в Мароко, в това число и на плажа. Услугата е част от офертата, с която тур операторите примамват туристите. Изискано преплепените цветя и листа, фантастични жар птици и абстрактни орнаменти приковават погледа към движенията на ръцете по време на сватбените танци и разпалват страстта на мъжете. Казват, че колкото по-изкусно и по-фино е михенди, толкова повече невестата е веща в кама сутра. У нас изкуството е все още младо. Ще го откриете в Art Joga Studio в столицата, ул. Върбица 6, тел. 0898431417. Практикува го Албена Тошева, текстилен инженер по образование, превърнала източната философия в начин на живот.

 Боди артът изисква предварителна подготовка. Преди процедурата епилирайте безжалостно мястото на бъдещото тату, тъй като космите запазват боята по-дълго от кожата. Изчакайте 10 минути и ексфолирайте. Накрая втрийте малко евкалиптово масло (не повече от 3 капки, иначе ще раздразните кожата), за да отворите порите. Маслото също така увеличава времето, за което изсъхва къната (по-долу ще разберете защо е необходимо това).

Време е за творческия процес. Албена размесва специален вид къна (няма нищо общо с тази за коса) с гореща вода и я оставя да се охлади. После поставя наподобяващата кафява паста смес във фунийка от оризова харитя, приличаща на шприц за торта (някои използват спринцовки без игла). Движенията й са почти ритуални. Личи си, че рисуването й се отдава, почти не поглежда към избрания шаблон. Всяка фигура е символ, който носи енергия и послание. Ако й се доверите, може да пресъздаде нещо специално за вас. Например дадена "янтра" - геометричен модел на определени качества, които искате да развиете - хармония, любов, благодат, честност, интуиция, материално благополучие, премахване на страховете.

След полагане на къната изчакайте да изсъхне поне 1-2 часа, междувременно пръскайте рисунката с разтвор от лимонов сок (може и лимонова киселина) и захар. Колкото по-дълго съхне, толкова цветът ще е по-наситен и тъмен. Процеса ще удължите, като сложите влажна салфетка върху татуто. Цветът на кожата също е от значение - татуажът седи супер на тъмна кожа. Ако сте блондинка, пригответе се татуировката да е с червеникав оттенък. В един момент "пастата" се напуква и се изронва от само себе си. Не се притеснявайте, ако отначало нюансът ви се стори блед, след 12 часа потъмнява. От време на време мажете татуто с масло от бадем или сусам, за да поддържате цвета наситен. Ръцете и краката не са единствените участъци за татуаж, въпреки че са предпочитани. Според вуду религията са директни канали на индивидуалността и жизнената сила. Тъй като са в постоянен контакт с отвъдния свят, трябва да бъдат защитени с амулети. Може да изберете още скрити, достъпни само за погледа на любимия местенца като слабини, венерин хълм или мястото, където се съединяват полукълбата на дупето, или да украсите шията с "колие", да подчертаете стегнатия корем с причудлива плетеница около пъпа, да привлечете вниманието към финия глезен с "верижка"...

Това е. За има-няма 20 минути сте се сдобили с произведение на изкуството, при това евтино и без грам болка. Пригответе се в близките няколко седмици да бъдете звезда. Финият рисунък стои на кожата като дантелени ръкавици или чорапи. Може да го допълните с други апликации за тяло с кристали. Предлагат се и декорации, наподобяващи тату с къна, в комбинация с камъчета.

Цени: татуаж на 1 пръст - 1 лв., длан - 8-9 лв., пъп - 4 лв.

полезни съветa:

nтатуировката издържа по-дълго на "закритите" части на тялото. Не само че "изчезва" по-бързо в областта на шията, тила, корема и китките, но и рисунъкът там е по-блед, тъй като кожата е тънка. Най-интензивен е на ръцете и горната част на краката.

nтоплината насища цвета

nизбягвайте контакт с вода поне 12 часа след падането на "пастата"

nхлорът в басейна и морската вода бързо избелват татуто

nако не искате да се откажете от къпане, покрийте рисунъка с водоустойчив защитен крем

nизбягвайте сауна или обезводняване на кожата. При второто тя започва да се бели и татуто изчезва преждевременно

nако ви е омръзнало татуто, достатъчно е да го изтъркате със сапун, вода и четка

nако сте решили да се заемете с михенди, на първо време ви трябват дървени пръчици със заоблен край, за да не издраскате кожата

nза по-тъмен цвят добавете в къната черен чай, кафе, настойка от орехови черупки, червено вино или лайка

къната е 100% натурална боя, получена от изсушени на прах листа на растението със загадачното име "лавсония" или алкана. Тату-къната се приготвя от горните клонки, останалите отиват за боядисване на косата, т.нар. henna или хена. Заменя не само балсама, но и средствата срещу пърхот. Източните красавици я обожават заради свойството й да запазва мекотата на кожата и често я използват в маските за проблемна кожа.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР