събуди се с йога

Краят на зимата е времето да пробудите енергиите в тялото.

Елка Влаховска 07 September 2009

Краят на зимата е времето да пробудите енергиите в тялото. С йога плавно ще излезете от сковаността и ще влезете в по-динамичен ритъм на натоварване. В просторната зала за групови занимания на новооткрития тенис клуб Малееви можете да практикувате любимата гимнастика на холивудските звезди със симпатичната инструкторка Ива (Ивелина Димитрова). Тя идва по специална покана от Варна, разделяйки се с мъка с фен клуба си от близо 2000 почитателки. Ива разработва своя програма, която усъвършенства в продължение на 2 години. Йога упражненията в нея не са статични като класическите асани, а следват определен ритъм. Движението е постоянно, една поза прелива в друга, вплитат се гимнастически трикове, редува се стягане и разпускане на определени мускулни групи. Добрата новина за динамичните натури: няма да "заспят", докато усъвършенстват някоя асана, това не е йога за медитация, а за красиво и гъвкаво тяло и много бодрост и настроение.

Двата варианта, които е разработила Ива, се наричат fat burning (изгаряща мазнините) и stretching (разтягаща) йога. Първият вид топи тлъстинките, като подобрява перисталтиката и ускорява обмяната на веществата, вторият прави тялото гъвкаво и "смила" калцирането на ставите. С практикуването на упражненията обиколките бързо намаляват, мускулите се удължават, а походката става лека и грациозна. Тази едночасова програма се изпълнява на музика от типа на Budha bar, а накрая може да завърши с лафче на чаша кафе.

Ива споделя, че основният принцип в нейната "интерпретация на йога" е, че не трябва да се правят неща, които стресират организма. Да се отхвърли философията "на всяка цена" не само в тренировките, но и в живота. По отношение на храненето препоръчва да се хапва в малки количества, но по-често, плодове и тестени храни - до обяд, зеленчуци и месо през втората половина от деня. В месеца е добре да има един разтоварващ ден на сокове и плодове.

Ива се занимава всеки ден с йога, но казва, че за добра кондиция е достатъчно два или три пъти седмично. Подходящите часове всеки избира сам, като се вслуша в жизнения ритъм на тялото си. Заниманията се практикуват с леко и удобно облекло и еластични спортни обувки. Специално за читателките на EVA Ива показа няколко упражнения, които можете да правите и у дома.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР