Наследниците на короната

Пет бивши „миски” разказват за децата си и за майчинството, което е променило живота им.

Лилия Илиева 19 December 2010

Много обичам една еврейска поговорка, която казва, че Господ не можел да бъде навсякъде и затова създал майката.

В месеца, в който EVA навършва 12 години, решихме да ви подарим майчинските усмивки на пет короновани красавици - три Мис Българии: Наталия Гуркова, Ваня Пейчева и Магдалина Вълчанова и две Мис Кралици на красотата: Биляна Евтимова, бивша Цветкова, и Емилия Кушвалиева.

Те бяха короновани за символи на прословутата красота на българката, когато се раждаше списанието ни, и някои от тях са я представяли често на страниците на EVA. Сега ги виждаме все по-рядко във фотосесии и ревюта. По-вероятно е да ги срещнете в градинка или в детски кът – в София, в Пловдив, в Пазарджик и в Йоханесбург. “Интересното при нас, моделките, е, че когато се “пенсионираме”, връстниците ни започват тепърва да правят кариера”, казва на шега Биляна Евтимова, Мис Кралица на красотата* 1999. За нашите героини това с пенсионирането се оказва преход към друга, по-стойностна реалност. “Когато в просъница сутрин чуя Емили да ме буди с думите: “Бичкам те, маме!”, всичко се пълни със смисъл” – споделя Еми Кушвалиева. А след нея дъщеричката й го повтаря ококорена, бърчейки носле по най-сладкия начин на света. Или ако перифразирам крал Лир: “Майчинство срещу корона!”, се оказва много щастлив избор. И доста шумен, динамичен, непредсказуем. Убеждаваме се още повече в последното по време на фотосесията, в която дечица търчат из студиото на Светльо Караджов, натискат клавишите на оглушително шумни играчки, вдигат врява, а армия баби и гледачки влизат в ролята на аниматори, опитващи се да помогнат в концентрацията на малките. И в тази ескалираща обстановка фотографът и криейтивът дирижират бабите, после майките и доколкото е възможно – “наследниците на короните”.

Тъй като техни колежки моделки са ми споделяли, че почти не ядат по време на бременността, не кърмят и раждат секцио, за да запазят фигурите си, ми е любопитно да разбера как се случва това в живота на миските. Какво им коства да бъдат майки, как съхраниха фигурите си, самочувствието си, как се усещат променени сега.


Наталия Гуркова
Мис България 1998

на 33, родила на 32
Омъжена почти 2 години за бизнесмена Джордже Михалевич,
живее в ЮАР, дъщеря им Джорджия е на годинка и половина


Джорджия можела да се казва Анджелина или Лора, но баща й казал, че ще се радва да бъде кръстена на него. Наталия се съгласила. За нея било важно името на малката да се произнася лесно в цял свят и да звучи приятно на галено. Сега името на дъщеря й се изписва на латиница като Грузия на английски.
Гуркова била щастлива бременна. Непрекъснато купувала играчки за бебенцето в корема си. Носела рокли в ярки цветове. Много й се ядели лимони и смокини, които били (както често се случва в разказите за бременни) извън сезона и се намирали трудно. Наталия била и много енергична. От четвъртия месец до края на бременността тренирала във фитнеса през ден по специална програма за бременни, съставена от треньорката й. Заедно с това работела в магазина си за бижута в Йоханесбург. И така до неделя, 7 юни, когато отиша и на тренировка, после и на работа. Вече тежала 17 кг повече отпреди да забременее. Родила на следващия ден - в зимния африкански 8 юни, със секцио. Преценили, че така е по-безопасно за детето. Мъжът й влязъл в родилната зала и за изненада, вместо да се притесни, не само издържал геройски гледката, а и през цялото време снимал с камера и фотоапарат. Сигурно на филмчето се вижда учудено щастливото лице на Наталия, когато й дали мъничката Джорджия. Винаги си била мечтала за дъщеря, с която много да си приличат. А какво да види? Момиченце с бяла кожа, зелени очи и къдрава светла коса - Джорджия освен името носела и чертите на баща си. Приличала и на бащата на Наталия.
После се задала драматична следродилна депресия. Мъжът й и майка й полагали сериозни усилия да запазят атмосфера на мир и любов. Само мъничкото бебенце не било дразнител за майка си. А когато спряло да суче на третия месец, всичко се оправило. Следвало кръщене на кораб в Черна гора и парти с 200 гости.
Джорджия е много динамична. Обича да танцува, да гледа анимационни филмчета, да рисува. За няколко дни гостуване в София вече е надраскала кожените дивани вкъщи и е счупила голяма част от сувенирите, които майка й е носила от цял свят. Проходи малко преди снимките на EVA на 17 септември и проговаря едновременно на 3 езика – български, сръбски и английски. Неуморен бейбиситър е майката на Наталия.
Самата Наталия в момента  отделя време на детето и на близките си и й предстои да мести магазина си в друг шопингцентър. Завършила е право и е възможно по-нататък да работи като юрист. Мечтае за още едно детенце – момче. “Бебето не е извинение да не отида да тренирам, на козметик и на фризьор - добавя. - Въпрос на организация. Освен това в ЮАР имаме жена, която се занимава с домакинството, защото къщата ни е голяма.”
Майчинството за Гуркова е удовлетворение, реализация и най-голямото щастие. “Дори когато денят ти е без настроение, стигат една усмивка на детето или някаква нова дума и започваш да се смееш с глас.”

Биляна (Цветкова) Евтимова
Мис Кралица на красотата 1999

на 31, родила на 30
Омъжена от 7 години за Христо Евтимов, който се занимава с търговия.
Живее в София. Синът й Христо-младши е на годинка и половина


Когато решили да се женят, Биляна предложила на мъжа си да вземе нейната фамилия. Защото... си я харесвала, а и по закон е възможно. Не знам дали го казва на шега. Ако е истина, истина е и че Христо не се е съгласил. А след сватбата всеки от двамата продължил да се развива в кариерата си – тя - на модел, той - на бизнесмен. После дошъл моментът, в който решили, че им е време за дете. И се получило с лекота! Въпреки че е дефилирала до свои колежки като Наоми Кембъл, Летисия Каста и Ева Херцигова, моделството не й липсва. Смята, че динамиката на подиума е ок до 25-годишна възраст. Все пак отношенията й с модата продължават, но по друг начин. Заедно с приятелката й моделката Ася Христова създадоха модната марка TC Kool. Биляна е завършила класическа гимназия, връзки с обществеността и маркетинг, а Ася – право, но и двете се оказали с усет за дизайн. И като им тръгнало на създаване - първо Ася забременяла и родила, а Биляна се занимавала повече с шоурума. После станало обратното.
Бременността на Биляна била лека и завършила с 20 кг повече, натрупани от торти, пасти, сладки, вафли, вафли, вафли... всичките изядени от иначе необичащата сладко Биляна. Постоянно й се пиел спрайт!
Когато видяла бебенцето за първи път, се разплакала и възкликнала колко е красив. Кръстили го на татко му.
Биляна кърмила, докато имала кърма, тоест до третия месец. Връщането във форма без диети й отнело година.
Голям помощник при гледането на детето е майка й. От нея моделката научила, че спокойствието и радостта на бебенцето не зависят от количеството изпито мляко или часовете сън, а от атмосферата на внимание и любов.
Малко преди да го кръстят, Ицо-младши и проходил, така че празниците се заредили. Първо било кръщенето, на 6 август, Преображение Господне. Кастинг за кръстници не бил необходим. За тази роля отдавна бил харесан братът на Биляна – журналистът Ивайло Нойзи-Цветков. Нойзи, както ни казва сестра му, първо, й е много близък и никога в живота си, даже като деца, не са се карали. И второ, е добре запознат с Библията, с християнските празници, с традициите и със задълженията на духовен родител. Кръщелникът му не приел събличането си пред публика в църквата особено спокойно. Тоест, оревал околността. Близките успокоявали Биляна, че така, с плача, излизали всички дяволи от бебето. А те излизали, излизали два дни. А няколко часа по-късно в деня на кръщенето направили прощъпулник. Ицо грабнал докторските слушалки. Доктор в родата им няма досега.
Според Биляна малкият вече проявява чувство за хумор. Освен това хване ли родителите си, че се смеят на нещо, което прави, го повтаря неуморно. Разглобява всичко. Изпада във възторг от мелодиите на китайските играчки, а благодарение на майка си свиква да слуша всякаква музика – от класика през поп до хеви метъл. Наскоро Биляна го видяла да разглежда списание. По едно време се задържал на една страница, загледал се дълго в моделката Ким Кардашиян и я целунал.

Ваня Пейчева
Мис България Свят 2000*

на 29 години, родила на 27
От 4 години е с мъжа си Димитър Иванов – бивш футболист,
живеят на семейни начала в Пазарджик, синът им Спасиян е на 2


Ваня е бакалавър по логистика и магистър по социални дейности, но сърцето й вибрира на честота „мода“. Наскоро тя откри бутик в Пазарджик, подготвя модна линия и мечтае за свои ревюта. В бутика мъжът й Митко отговаря за мъжката линия. От 6 години насам той има фабрика, в която шие дрехи за испански фирми.
Половин година заедно била достатъчна на Ваня и Митко да разберат, че са открили това, което търсят, и да поискат дете. Получило им се на втория месец. Ваня мечтаела да стане майка от 20-годишна и когато разбрала, че е бременна, веднага спряла да работи като модел. Подиумът и снимките не й липсват, въпреки че са й доставяли голямо удоволствие. През бременността напълняла само 14 кг, без да се ограничава в храненето. Заедно с нея забременели и петте й най-близки приятелки. И шестте се разхождали по цял ден, изминавали километри пеша. Бременността на Ваня била лека, родила нормално, по естествен начин. Със самото раждане свалила 11 кг. Кърмила 4 месеца, после кърмата й спряла. Не се притеснявала за гърдите си. „Всичко в днешно време е поправимо. Нямам пластики, но бих си сложила, ако изпитам дискомфорт за това как изглеждам.“
С Митко щели да се женят първо след раждането, после когато Спасиян порасне достатъчно, за да им е шафер. Сега се замислят за 2011 г., но Ваня се надява тогава да е бременна с второ. В отглеждането на малкия й помага свекърва й, която е педагог. За себе си разказва, че е отгледана с любов в сплотено семейство и иска да постигне същото. И да бъде приятелка с детето си, както нейната майка винаги е умеела с нея. 
А малкият Спасиян е пакостник в името на публиката. „Предпочита да ни извика да го видим и да си направи белята бързо. Всекидневието ни е пълно със сладки щуротии. Удря полилеите с топки. След като го изкъпем и облечем с пижама, пуска водата на батерията в кухнята и се изкъпва отново. Парфюмира се с парфюмите на баща си.“ Освен това вече говори, хвали го Ваня. Разбирали го само баба му, баща му и тя. Разбираме го и ние, докато ни показва един нарисуван д(ж)ип в бебешкия си дневник.
На прощъпулника взел ключа от колата на баща си, футболната топка и я подредил в детската си кола. Много е запален по футбол и коли. Има 30 топки и когато не рита, кара тротинетка – от едногодишен. Обожава да се бори с баща си. А Ваня лази с него по земята, прави се на различни животинки, скача на батут и не може да му се насити.
„Любими са ми всички моменти с него. Като се роди, ми беше любопитно кога ще загука, после чаках да проговори, после първия му рожден ден. По цял ден сме заедно, а имам чувството, че някои моменти са ми минали твърде бързо. Можела съм да го нагуша повече. Най-вълнуващите ни мигове са вечер, когато сме заедно. Когато му се доспи, e най-любвеобилен.”

Еми Кушвалиева
Мис Кралица на красотата 2002

на 29 години, родила на 27
Заедно е от 6 години с Борислав Димитров - собственик на ресторанти, но не са женени.
Живее в Пловдив, дъщеря й Емили е на 2 г.


Преди 3 години на рождения ден на Еми Кушвалиева мъжът й я попитал: „Искаш ли да си направим бебе?“ Kазала „да“ и им се получило веднага. Тя разбрала, че е бременна три дни преди Нова година. През бремеността напълняла само 9 кг, без да пази диети. Наричали бебенцето Малкото Емче в корема, още преди да се появи. Така си и останало – Емили. Емили се родила на 15 август, празника на Света Богородица, със секцио. В началото мама Еми много я боляло след операцията. На втория ден безмалко щяла да седне върху дъщеричката си. Толкова мъничка й се сторила. Най-трудни се оказали първите месеци, защото Емили въобще не спяла. И сега спи малко – буди се на всеки половин или един час. И пие ли пие вода – по време на интервюто пресуши поне литър и половина, докато тичаше, задаваше въпроси, играеше с малка кукличка принцеса, изпускаше я, търсеше я, ядеше и правеше какво ли още не. Разбрахме, че когато порасне, мечтае да стане лекарка. В момента все още най-интересно й е да си играе с кукли. Тя им е майка, приспива ги, гушка ги, мери им температурата, преслушва ги със слушалки и им казва да дишат или да не дишат. Готви им в детската си кухня. Обича и да рисува и да гримира майка си, както и да й обува обувките. Някой ден със сигурност ще се справя добре и като модел, защото на снимките позира с удоволствие, показа ни как ходят манекенките и поиска от фотографа да види на екранчето на фотоапарата как са се получили кадрите.
Майка й признава, че ако съзре в Емили талант, не би я спряла в пътя й към подиума. Кушвалиева е започнала да работи като модел на 12 години. Карала 6-месечен курс за модели, в който учили даже актьорско майсторство. От малка е мечтаела да бъде манекенка и има много хубави спомени от кариерата си на подиума и пред камерата. Заедно с това е завършила бакалавърска степен по връзки с обществеността и магистърска по управление на европейски проекти. В момента “работи” майка. Има жена, която й помага за домакинската работа, а тя самата обича да готви и го прави с удоволствие.
“Чувствам се по-силна, като я има дъщеря ми. Готова съм да се боря за всичко - казва Еми. - Мисля, че майчинството само дава и нищо не взима. Може би само безсънните нощи са трудни. Понякога ми липсват пътуванията и работата като модел в чужбина, и купоните, и срещите с приятелките ми моделки. Много ми е готино да ги виждам.“ И после разказва, че са много близки с моделката Роси Черногорова, която вече има две дечица – момиченце и момченце. Като чува името на Роси, Емили ни казва, че Наско (синът й) й е „малко гадже“.

Маги Вълчанова 
Мис България 2000*

на 33 години, родила на 31
От 3 години живее на семейни начала с финансиста Румен Георгиев в София, синът им Румен Трети е на 2 г.


Румен-младши упорито отказвал да се обърне за раждане и секциото му за малко да се случи на първия учебен ден. Решили обаче да е на 17 септември, за да има в живота си по много и вяра, и надежда, и мъдрост, и любов. Малкият носи името на дядо си и татко си и на две проявява вече лидерски качества като тях. Заедно с това е и техничар. Голямата му страст са количките. Обожава да държи кормилото на мамината кола и да натиска клаксона и ако го оставят там, може да се забавлява  с часове. Ориентира се много добре с всякаква техника с бутони и копчета. Вече е счупил антената на един касетофон от интерес, а всички дистанционни и мобилни телефони са укрити далеч от неговия радиус на действие. Слуша между другото класическа музика. Харесва виенски валсове.
Маги разказва как винаги си се е представяла като стройна бременна, но въпреки че внимавала какво яде, качила 22 кг. Чувствала се тежка и потисната. Страхувала се, че ще остане такава цял живот. „Като че ли е наследствено“ – казва миската и разказва за майка си, която е имала три бременности и при всяка напълнявала много. Още със самото раждане Вълчанова свалила 10 кг. Кърмила 2 месеца, силиконът не й пречел. Само гърдите й били огромни и много тежки. Когато започнали да захранват Руменчо, продължила да възстановява формата си. Тренирала всеки ден. И сега се поддържа много. Прави коремни преси, има пътека, степ за аеробика.
Върнала се на работа на четвъртия месец, защото е основният двигател на фондацията Face To Face и споделя в скоби, че от лятото работи над проект за превенция на трафика на бебета. Детето налага преподреждане на приоритети, съгласява се Маги Вълчанова. Затова и е добре да се случи след 30, защото дотогава ще си имал време да инвестираш в кариера и в собственото си развитие. А после добавя, че Руменчо са го пратили на ясла рано въпреки протестите на всички близки и приятели. Тя самата е ходела на седмична детска градина като малка, защото е трето дете, и смята, че това я е направило по-самостоятелна. В момента Румен-младши ходи на английска детска градина и казва думички и на български, и на английски. Според майка му, за да стане истински мъж, е добре да започне да се учи отрано. 
Кръстили го на осмия месец по инициатива на мама, защото тя много се била запалила да попълва бебешкия албум. Снимала сина си всеки месец на 17-о число, за да се вижда как расте, и подреждала снимките една след друга. „Беше много интересно. И най-интересното е, че като стана на 1 година, загубих желание. И почнахме да го мерим през година.“
„Майчинството, казва Маги, е чиста любов – такава, каквато не може да ти се случи никъде другаде, в никоя любовна връзка. Усещаш го като победа, но несравнимо по-голяма от короната и лентата на Мис.“
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР