системата на давит

Системата от упражнения на доктора на медицинските науки и неврохирург в московската правителствена болница Давит Вазгенович е като бомба със закъснител. През 1983 г. той стига до идеята, че чрез подходящ тренинг човешкото тяло може да се върне на ниво 25-30 години, когато клетките току-що са спрели растежа си и все още не са започнали да се амортизират.

Мариана Антонова 30 July 2009

Снимка: светослав караджов

Първите доброволци, изпробвали новата оздравителна система, били над 65 години и със сериозни заболявания. Днес те са абсолютно здрави и в прекрасна кондиция. Един от най-модните в момента в света създатели на нетрадиционна оздравителна система академик Мирзакарим Норбеков е включил упражненията на Давит в своя курс за отличници Майсторска работилница на успеха. Оздравителната система на д-р Вазгенович става все по-популярна в Русия и има всички шансове да се превърне в поредния хит на алтернативната медицина. Д-р Вазгенович вече е започнал курсове и в България. При поредното си идване у нас тази зима той даде интервю специално за читателките на ЕВА.

Вие сте неврохирург в авторитетна болница, а практикувате и нетрадиционна медицина. Обикновено лекарите са най-големите противници на алтернативните начини за лечение.
Какво е нетрадиционна медицина? Както знаете, традиционната е произлязла от нея. Разделили са се, защото все повече хора предпочитат да се молят, вместо да се лекуват по стандартния начин. Така че грешите, че лекарите сме най-върлите противници на нетрадиционната медицина.

Как стигнахте до убеждението, че трябва да прилагате и нетрадиционна медицина?

Просто започнах да се уча. Завърших институт, занимавах се с наука, станах доктор на медицинските науки. В продължение на години получавах своите знания, като се опирах на знанията на хората преди мен. Най-интересното е, че нетрадиционната медицина в крайна сметка се връща до традиционната. Колкото и да се молиш, няма да ти стане по-добре. Ще се наложи да се лекуваш.

Какво представлява вашата оздравителна система?

Графично изобразена, тя е като пирамида. Ние учим комплекси от упражнения, които поетапно и постепенно възстановяват организма. Първоначално се работи за опорно-двигателния апарат. Защото, опирайки се на него, може да се възстановят всички органи. Като в една къща. Започваме с фундамента – упражнения за хрущялите, сухожилията, междуставната течност. След това работим за хубав мускулен корсет. За да може той да се храни, възстановяваме нормалната проходимост на сърдечно-съдовата система.

А за да вървят по нея добре импулсите от централния мозък, работим за добра нервна система. Те всички имат нужда от микроелементи, с които да се хранят. Затова възстановяваме стомашно-чревния тракт. За него има и специална диета. С нея хората свалят килограми, но не това е важното. Важното е, че по време на занятията организмът приема тази форма, която се полага за неговия опорно-двигателен апарат, ръст и тегло. Това, което правим, е много трудоемко.

Струва ли си труда? Каква е целта на тази трудоемка работа?

През 1982 г. световната медицина прие, че човек може да живее до 150 години. Вероятно и повече, като се има предвид, че в черния дроб има клетка, която живее до 800 г. Човек сам се убива ежедневно, като живее не своя живот, а според това, което казват другите. Всяко тяло може да бъде върнато до състоянието, наречено Спиране растежа на клетките. Т.е. до 25-30-годишна възраст. В останалото време организмът работи, за да поддържа клетките. Те обаче имат памет. И именно с нейна помощ тялото може да бъде върнато до състоянието, когато растежът им е спрял.
Искате да кажете, че ако дойда на курса, ще стана отново като на 25 години! Не на психологическо ниво, а на телесно. Кожата ще се стегне, ще се промени структурата на тялото, лицето ще стане по-светло, очите – по-ярки, ще се смеете и радвате истински.

През какви етапи трябва да мина, за да постигна това превъплъщение?

Засега курсът е 5 нива от по 10 урока, всеки с продължителност малко повече от час. Всяко ниво се състои от 4 части. Първата – работа върху опорно-двигателния апарат, втората – върху сърдечно-съдовата система, третата – върху нервната, четвърта – върху дихателната и стомашно-чревния тракт.

Имат ли значение физическата подготовка и здравословното състояние на хората, които идват на вашите курсове?

На първо ниво предлагаме комплекс от упражнения, за които физическата подготовка и заболяванията на хората нямат никакво значение. С тях се ускоряват обменните процеси, в определена степен се облекчава нервната система, нормализира се с 10-15% стомашно-чревният тракт. Ако човекът е пълен, отслабва и обратно, ако е слаб – добавя колиграми. Първоначалният курс е много важен. Ако не е усвоен, повтаряте, докато го научите.

Понякога хората го повтарят 5-6 пъти, за да достигнат до общото състояние, на което могат да се опрат и да работят на следващото ниво. След успешно усвоено първо ниво следва самостоятелен курс на работа от 40-45 дни. Това е времето, необходимо за възстановяване на организма. После има изпит, който показва реалните изменения на тялото. Правят се и пълни изследвания.

Как преценявате, че човек е постигнал здравословно състояние, което му позволява да мине на второ ниво, след като не правите изследвания в началото?

Има неща, които не е необходимо да се сравняват. Определени заболявания по време на работата просто си отиват. Когато се повиши вътрешното съпротивление на организма, ще се избавите без проблеми, да речем, от каквото и да е грипозно състояние. Трудно би било да се избавите например от хъркане, хроничен фарингит, уплътнени бронхи, които затрудняват дишането. Това са заболявания, които не трябва да гониш, а да намериш огнището на болестта. Затова в първото ниво задачата ни е да подсилим организма. След това изучаваме задълбочено индивидуално всеки и продължаваме нататък.

Струва ми се, че може да продължавате така до безкрайност. Цял живот ли трябва да посещаваме вашите курсове?

Не предлагам цял живот да посещавате курсовете. Когато общото състояние на човек се нормализира, когато се върне онази радост, наречена здраво тяло, на всеки се дава индивидуален комплекс от упражнения, които да прави всяка сутрин по половин час. Това му стига, за да бъде в кондиция.

За колко време средно се нормализира общото състояние на организма?

Когато сте разрушили здравето си, колко време средно ви е трябвало, за да го направите? Целият ви предишен живот. Ако честно правите това, което трябва, за около половин година можете да овладеете тялото си и да бъдете негов стопанин.

Какво се иска от мен, за да се чувствам така прекрасно?

Честно изпълнение. Ако не го правите, ние също не искаме да работим с вас. Който се скатава, постепенно го гоним. Защото това не е теоретична подготовка, а конкретен труд.

Затова ли не сте написали книга за вашата оздравителна система, примерно като академик Норбеков? Колко книги за здраве и дълголетие имате вкъщи? И какво правите по този въпрос?

При нас е по друг начин: идваш, правиш, получаваш. Изборът е до момента, в който хората влязат през вратата. След като го направят, аз ги заставям да изпълняват упражненията.

С какви хора се работи най-лесно?

С тези, които са на 70 и повече години. Защото те ценят живота си и се борят за него. По-младите, честно казано, повече се изхвърлят и започват да мислят за здравето си чак когато имат проблеми. Но тогава може да е късно за помощ.

Може ли да се каже, че вашата оздравителна система е превантивна?

Не, курсът няма за цел да предпазва от болести. За да можем обаче да се борим с тях, тялото трябва да бъде във форма да поддържа имунитета. Т.е. идеята на курса е първо да се спре заболяването, като се нормализират всички обменни процеси и се възстанови общото състояние на тялото. След това преминаваме към лечебен процес.

Вие сте хирург. Как устоявате на изкушението да не оперирате, а да лекувате по вашата система?

Не съм изкушен. В неврохирургията повечето хора идват с тумори, счупени прешлени, простреляни в главата и т.н. Т.е. трябва да се оперират. Когато човекът стане на крака, тогава идва при нас. Идват и хора на колички и връщат чувствителността на краката си, ако е възможно да се възстанови двигателният апарат. Така връщат радостта в живота си.

Имате ли индивидуални занимания?

Да, но тогава с всеки се занимавам индивидуално по 3-4 часа.

От кога започва диетата?

От първия ден.

Ще ми кажете ли нещо повече за нея?

Не, защото хората започват да повтарят автоматично това, което прочетат. И когато не се получи, казват: ето, правих го, а какво стана. Диетата върви заедно с работата по тялото, не отделно. Има примерно система, при която пиеш по 3 л солена вода на ден. Естествено, тъй като стомахът не задържа вода, от сутрин до вечер пишкаш и сваляш килограми. Спреш ли обаче да пиеш водата, ги качваш. За да се оправи наистина теглото, трябва да се поддържа двигателният апарат.

А не да гладуваш или да си правиш клизма сутрин и вечер. Или пък след ядене да си бъркаш в гърлото и да повръщаш. От спазъма в корема лицето става бледо, а бледото лице не е младост. То се смята за болест.

Чувала съм, че в Русия е модно да се правят клизми за прочистване на организма и за отслабване.

Имаше момент, когато хората мислеха, че може да се излекуват с клизма. Но се получиха много странични реакции и те разбраха, че това е глупост. Никой вече не го прави в Русия. Не бива. Лигавицата на червата се слепва и после какво, да оперираме ли? Коминочистачите чистят от горе на долу, а не обратното. По същия начин трябва да прочистваме и нашето тяло.

Разработили сте и натурална козметика. Ще я видим ли в България?

Да, при следващото ми идване. Тя е в две линии - за жени и за мъже, и има продукти за различните части на тялото. Предлагаме я както в готов вид, така и за правене вкъщи. Имаме например продукт, който маскимум 10-15 минути след намазване на прасците и бедрата – при жените там кожата по правило е суха, ексфолира кожата и под нея остава свежата. Имаме друг продукт за масаж на стъпалата с цел нервните импулси да стигнат бързо и без проблем до периферията. С него до 10 дни възстановявате краката 100 процента. Кожата става по-мека, мазолите изчезват.

Откога провеждате вашите курсове в Русия?

От 1983 г. Започнахме с 9 групи по 20 човека от 65 години нагоре. Тези хора и досега се занимават с упражненията.

А в България?

В момента работя първо ниво с втора група и в една - второ. Преди това разреших на хората, изкарали преди първото ниво, да дойдат отново в залата, вместо да се занимават самостоятелно вкъщи. Веднага се открояваха сред останалите: цветът им беше променен, беше се появила някаква живост, бодрост. Всички отчетоха разликата.

Кой се повлиява по-добре – жените или мъжете?

Повечето хора например смятат, че жените дишат повърхностно, а мъжете – със стомаха. Истината е, че жената диша повърхностно само когато е бременна. Така че жени, мъже – няма разлика. Всички искат да живеят.

 

курсовете в България
се провеждат в две зали на парк-хотел Москва в София. В едната работят начинаещите, час след това в другата – напредналите. Възрастта на курсистите и в двете групи е от 20 до 70 години, има и хора от провинцията. Наблюдавам обучението първо при начинаещите. Прави ми впечатление, че системата от упражнения много прецизно и последователно раздвижва тялото от главата до петите. Давит показва всяко упражнение и докато курсистите го повтарят, обикаля между тях и, ако има нужда, ги коригира. Междувременно обяснява за коя част от тялото е предназначено и какъв ефект трябва да бъде постигнат. Забелязвам също, че внимателно наблюдава как се отразява физическото натоварване на всеки от играещите.

Темпото е доста интензивно – упражненията следват едно след друго без пауза между тях, имам чувството, че още по средата на сеанса някои курсисти са на края на силите си. Но продължават с ентусиазъм и очевидно това, което правят, им доставя удоволствие.

При напредналите раздвижването на тялото е в същата последователност, само че упражненията и темпото, с което се изпълняват, за мен – напълно скарана със спорта, са направо драконовски. И тук обаче никой не се отказва.

Пред вратата на една от залите има трапеза, където курсистите похапват след края на усилния труд: ябълки, краставици, карфиол, чай. Това е диетата, за която Давит не пожела да говори подробно в интервюто, защото смята, че има ефект само ако се прилага успоредно с упражненията. И наистина в края на сеанса той обясни на новаците, че диетата трябва да приключи заедно с десетдневния курс.

 “присъдата” на курсистите

Ива Петкова, търговски мениджър, 30 г.

Този курс е доста по-различен от всичко, което съм виждала. Тук много силно е застъпен здравословният начин на живот, упражненията са интензивни и заедно с диетата, с която се комбинират, провокират прочистването на организма. Диетата включва сурови или изсушени плодове и сурови зеленчуци. Пие се вода и един вид чай по избор. Не дойдох на курса поради здравословен проблем, а заради предизвикателството към волята. По принцип спортувам – карам ски, играя тенис и голф, и смятах, че съм доста раздвижена, че съм във форма. А тук се оказа, че процентът на ефективност на моето тяло не е бил чак толкова висок. Този курс провокира тялото да даде още от себе си. Сега определено се чувствам по-добре. Но все пак нека да уточня: не ми беше лесно. Трябва доста силна воля и упоритост, за да се стигне до такъв резултат.

Тинко Петров, работи в авиацията, 56 г.

Преди три години ми смениха тазобедрената става и понеже навремето доста активно спортувах, имах нужда от обновление, освежаване. Имам високо кръвно, но от момента, в който започнах да правя тези упражнения, то падна. Преди обикновено сутрин беше 150 на 100, сега е 140 на 90. Вече не вземам редовно лекарства. Карам втори курс с Давит и ми прави впечатление, че има ясен поглед върху общото физическо състояние на групата. На първия курс например започнахме много по-рязко. Сега не е така, но по принцип всеки от нас преценява докъде може и кога, ако трябва, да спре. След сеанс съм уморен, боли ме всеки мускул, но се чувствам прекрасно. Защото се раздвижвам и се отпускам. С диетата свалих 7-8 кг, макар че не я спазвам стриктно. Предимството й е, че можеш да ядеш плодове и зеленчуци по всяко време и не изпитваш глад. Още нещо – сънят. Спя като заклан. Няма ги въртенето, тревожните мисли и т.н. Най-важното е, че всичко започва от тук нататък. Обикновено човек започва нещо, но после се отказва. А след тези 10 дни, ако не се отпуснеш, вече имаш увереност, че можеш сам да работиш върху себе си. Това е най-голямото предимство на курса.

Драгомир Денев, работи в софтуерната индустрия, 31 г.

Преди година и половина тръгнах на курсовете на Норбеков поради здравословен проблем с очите. Имам още да доработвам, но свалих очилата. А тук искам да работя за цялото тяло. Физическото натоварване не ме плаши, справям се. Чувствам се в прекрасна форма и ще продължа.

Цвети Маринска, работи в проектантска фирма, 53 г.

Всичко е въпрос на желание и организация. Когато на човек нещо страшно му харесва, намира време за него и се справя. След всеки сеанс се чувствам превъзходно, като новородена, макар че от мен тече вода. Струва ми се, че постепенно се разтварям. Сега съм много по-стегната. Всички мои познати казват, че промяната в мен е значителна. Въпреки че Давит твърди, че все още сме на доста ниско ниво, се усещам по-гъвкава, оттам – по-уверена в себе си, в душата ми има хармония. Трудното е да се решиш на първата крачка. От там нататък нещата вървят от само себе си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР