Опитахме новото божоле!

Новото божоле дойде! Опитахме го заедно с новия френски посланик.

18 November 2010


Новото божоле дойде! Опитахме го заедно с новия френски посланик Негово Превъзходителство г-н Филип Отие в залите на Националната художествена галерия. Традицията събра в третия четвъртък на ноември представители на правителството – министър Томислав Дончев, на бизнеса, артсредите и медиите. С чаша „Шато дьо Пизе“ в ръка или само с усмивка забелязахме Мартин Заимов, Теодосий Спасов, Анна Сендова, Любомир Милчев – Денди. Домакин на събитието беше Френско-българската търговска камара.

Новото божоле се чества по цял свят. Като вино от контролиран географски район то съществува от 1936 г. Произвежда се от сорта гаме, а гроздоберът се извършва задължително на ръка. Божоле нуво е леко и приятно за пиене със запазена плодова свежест, без горчиви танини от ципата на гроздето. Всяка година вкусът му е различен и уникален.

Ще си позволим по този повод да предадем мнението на Джон Талбът, автор на кулинарен блог. То е забавно и свежо – точно като божолето: „Божолето е 99% маркетинг и 1% грозде. Това е виното, което обичаме да хулим, но за което не можем да спрем да говорим. Има години, в които напомня аромата на банани, в други – на боровинки, а понякога – на автомобилните гуми от Nascar... Бернар Пиво, един от моите герои, го определя така: „то е весело, решително, с вкус на пролет и прилича на еликсир за вечна младост и добро настроение“. И така, какво е тазгодишното божоле: като цяло не е лошо, без боклуци, без плодови есенции и без прекалено много гаме. Възнамерявам да го пия.“

Ние също. Миналата година имахме толкова хубави преживявания с чаша божоле в ръка в „Before&After“...

френскят посланик Н. пр. Филип Отие (вторият отдясно) вдига наздравица с новото божоле


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР