тайната вечеря

С какво биха нахранили съвременните апостоли на красотата днешните последователки на Мария Магдалена?
С ненаситени мастни киселини, по-известни като омега 3+6+9.

Свобoда Сидерова 23 April 2009

Преди да ви разкажем за епохалното значение на ненаситените мастни киселини за младостта, нека първо направим малък тест. Чувствителна ли е кожата ви? Лющи ли се? Усещате ли я опъната? Има ли загуба на еластичност? Ако отговорът на въпросите е „да", вие страдате от липса на липиди. Именно те са причината за т.нар. бузи на булдог, чувството за дискомфорт и уязвимостта на кожата.

Лошият холестерол и добрите киселини
Без да навлизаме в дебрите на химията, ще споменем, че наситените мастни киселини от животински произход не са полезни както за холестерола, така и за кожата. Обратното, ненаситените са високоефективен строителен материал за клетъчните мембрани. С тяхна помощ кожата „кърпи" дупките в защитния липиден слой и предотвратява изпаряването на влага. И не само това. В определена пропорция омега 3+6 киселините образуват витамин F, от който зависи еластичността. Специалистите са категорични - ненаситените мастни киселини са незаменими за кожата. Първо, защото не се синтезират, и второ, защото стимулират обновяването на клетките, предотвратяват образуването на бръчки и гарантират продължителна хидратация.

Зехтин или риба?
Гъркините може и да не са стройни, но лицето им е гладко и опнато като на мраморна статуя. Според диетолозите тайната е в зехтина, богат на омега 3+6, който присъства на практика във всички блюда. Норвежците пък, без да дават пари за кремчета с SPF, могат да се похвалят с красив тен. Защото хапват по 45-50 кг риба на година. Именно омега 3 киселините в сьомгата, херингата или скумрията защитават кожата от UV лъчите. Ако сте вегетарианци, наблегнете на лененото масло - концентрацията на омега 3 в него е 60%. Но лидерството безспорно принадлежи на маслото от орехи - цели 74%, като съдържанието на витамин F e 92%!!! Други ценни източници на омега 3+6 киселини са маслото от семена на черна боровинка, касис и грозде, карите, пореч, царевица, слънчоглед, соя, сусам, пшенични зародиши, вечерна иглика ... Така че въпросът зехтин или риба е риторичен. На организма са нужни и двете мастни киселини. По-скоро трите, защото напоследък изгря звездата и на омега 9 (масло от лен, пореч). За пионер на „ядивния" лифтинг се смята дерматологът Никълъс Перикуон. Не случайно го наричат д-р Холивуд. Звезди като Джулия Робъртс, Кортни Кокс, Дженифър Анистън и Парис Хилтън са сред най-върлите му фенки. След книгите му „Лекарство срещу бръчки" и „Диетата на Перикуон за отслабване" доста шум вдигна и творението на пластичния хирург от Калифорния д-р Стивън Прат - „Суперпродукти: 14 блюда, които ще променят живота ви". Според двамата корифеи вашата кожа е това, което не сте хапнали. Банално, но е истина.

Ако искате мазнините да са вашето тайно оръжие срещу бръчките и излишните килограми („добрите" мазнини „горят" мастните натрупвания), яжте зехтин, сурови ядки и семки, авокадо и сьомга.

Хранителна терапия за кожата
Спазвате стриктно съветите, но контурът на лицето не се поддава на превъзпитание. Уловката е, че дори да се храните правилно, кожата последна получава необходимите мазнини - едва 20%. Това накара дерматолозите и специалистите по здравословно хранене да създадат идеалното „меню" - козметика с омега 3+6 киселини. Всяка фирма разчита на различни източници за набавянето им. Финландците освен с богатия улов на риба от Северно море могат да се похвалят и с растението чудо - арктическа дива малина, масло от нея ще откриете в продуктите на Lumene. Garnier залага на масло от семената на шипка в серията Nutritionist. Greenland освен на маслото от авокадо и сладък бадем разчита на семена от кукуи. Подобна екзотика ще откриете и в рецептата на Helena Rubinstein. Мастните киселини в Skin Life Repair са извлечени от семената на есциум - дърво от Мадейра. Интересното е, че текстурата на крема е истински двойник на кожните липиди, което благоприятства за оптималното разпределение на подхранващите съставки. Продуктът е тестван от 40 жени, претърпели лека хирургична операция на лицето в клиниката по естетична дерматология на д-р Делмар, известен пластичен хирург. Факт, красноречив сам по себе си. Clarins пък изпревари другите с едни гърди, като добави в двойния серум Generation 6 омега 9 киселини от африканското дърво марула. Задачата им е кожата по-бързо да усвои „колегите" с индекс 3 и 6 от макадамия, киви и инка.

1. подхранващ и възстановяващ крем за изсушена и деликатна кожа Skin Life Repair на Helena Rubinstein с омега 3+6
2. двоен стягащ серум Generation 6 на Clarins с омега 3+6+9
3. флуид за ежедневно хидратиране, укрепване и защита на кожата Bienfait Multi-Vital SPF 30 на Lancome с микро-хранителни елементи, сред които омега 3+6
4. възстановяващ серум срещу накъсване на косата Elseve S.O.S. Repair на L'Oreal с нутри-серамиди
5. душ гел Oilio на Greenland с масло от авокадо и кукуи
6. почистващо олио Exomega на A-Derma с омега 6
7. енергизиращ дневен серум и интензивен ревитализиращ нощен серум Vitamin+ Radiant Dual Serum на Lumene с масло от семената на дива малина и синя боровинка
8. хранителна добавка против косопад Phytophanere на Phyto с рибено масло и пореч
9. нощен крем за зряла кожа Immortelle Very Precious Cream на L'Occitane с омега 3+6
10. нощен крем Nutritionist на Garnier с масло от шипка
11. реактивиращ нощен крем срещу изсушаване на кожата Dermo-Expertise Nutrissime на L'Oreal с омега-серамиди
12. маслена баня за много суха коса Phytonectar Huile на Phyto с липиден комплекс от соя и слънчоглед
13. прибори за хранене на Крео

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР