Благодарим ти, д-р Арион!

През 1965 г. във Франция пластичният хирург д-р Арион създал първия имплант за бюст.

07 November 2010

историческа разходка из деколтето…
Жените винаги са били в сложни отношения с гърдите си.
Известно е, че първите опити за промяна на формата и обема на бюста са преди повече от 100 години. Първият учен, опитал да създаде имплант от адипозна тъкан (липом, растящ на гърба на жена), се казва Винсенс Цзерни. Тогава е имало и много опити за инжектиране на парафин и различни субстанции, но… с катастрофални резултати. Половин век по-късно Берсон и Малиняк (да не се бърка с д-р Малинов!) представят друг метод, чрез който се извърта кожата на гърдите, за да се образува по-голям обем. Представяте ли си на какво са се подлагали тогавашните жени, за да изглеждат по-красиви!? Защото вековете се менят, но идеалът за женската красота - не, и задължително включва пищния бюст. Според модната конюнктура имплантите са по-малки и скромни или по-големи, но така или иначе жените никога няма да се откажат от тях. Хубавата новина е, че днес разполагаме с 5-о поколение импланти и супермодерни хирургични клиники.

…и поглед зад обвивката на нещата

Първите импланти всъщност са представлявали празна обвивка от специален материал и поставени в тялото, са се пълнели със солен воден разтвор. Първият такъв имплант е измислен и патентован от французина д-р Арион през 1964 г. По това време в САЩ двама пластични хирурзи - Томас Кронин и Франк Героу - представят и силиконовите импланти от първо поколение. Те са във форма на капка, с гумена обвивка и дебел, плътен полутечен силиконов гел с дакрон (термопластичен полимер от вида полиестери) и лепенка за затваряне (патч). Оттогава насам се разработват още четири поколения импланти. През следващите години се оказва, че имплантите, дело на Кронин-Героу, създават много проблеми, тъй като изтича силикон през обвивката – така нареченото сълзене. Завеждат се много съдебни дела срещу двамата пластични хирурзи и през 1970 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) в САЩ забранява използването на силиконовите импланти на територията на САЩ. Забраната е вдигната едва преди 10 години, а дотогава са поставяни само хидрогел и saline импланти. През това време във Франция се разработват новите поколения импланти с по-тънка обвивка, по-плътен силиконов гел и различни форми. През 1980-1990 г. се подобрява обвивката на имплантите, за да се избегнат изтичането на силикон и нежеланите реакции на организма. И всичко това е свързано с името на д-р Арион и неговите лаборатории за импланти.

последната дума в технологиите
За 45 години Лабораториите Аrion се занимават основно със създаване на нови технологии в изработването на импланти - кръгли, анатомични, хидрогел. Те създадоха и патентоваха технологията Monobloc, както и автогенното спояване на лепенката, с която се затваря имплантът. Това са неща от изключителна важност за един имплант. Mарката произвежда имплантите с обвивка от силикон еластомер последно поколение по специална система Моноблок (обвивката се изработва като едно цяло заедно с лепенката - така няма опасност да се разлепи в тялото), което е важно за еластичността, здравината, защитата от изтичане и „паметта“ на импланта. Доста важно за новите поколения импланти е, че се произвеждат с т. нар. текстурирани обвивки - пригодени да се свързват с тъканите в тялото с помощта на миниатюрни власинки. Така имплантът се възприема лесно от организма и по-добре се фиксира в него. Силиконовият гел в продукта на Аrion е с двойна плътност, което придава естествен вид и усещане за него и абсолютна гаранция срещу изтичане.

Специалната обвивка е допълнителна защита. А вариацията от размери и обеми дава възможност на всяка жена да избере най-подходящите импланти. Пластичните хирурзи обаче са тези, на които трябва да се доверите в преценката.  Разбира се, Лаборатории Аrion правят сериозни инвестиции за изследвания на женското здраве, а и от 1990 г. насам са проведени много независими изследвания на организации от цял свят. Изследванията не показват връзка между рака на гърдата и поставянето на имплантите, нито някакво друго влияние върху раждането, кърменето, процесите на стареене и въобще здравето на жените. Във всяка държава има правила за производство, регистрация, внос и търговия с такива продукти, които се следят от съответните органи. В България се спазва изцяло европейското законодателство, а всички производители извън Европа са длъжни да сертифицират продуктите си според  него. Франция е страната с най-много производители на импланти и затова там контролът е завишен. Най-важното за пациентките е да получават и пазят сертификата за поставените импланти, както и подробна програма за защита на пациента. (Всеки производител предлага такава.) Според европейското законодателство срокът на годност на един имплант е максимум 10 години, но се знае, че това е направено, за да няма спекулации с доживотна гаранция, тъй като такава не съществува. Понякога импланти не са сменяни и до 20 години. В България импланти Аrion от последно поколение се предлагат от 3 години и са регистрирани по европейското и вътрешното ни законодателство. Всеки момент на европейския и българския пазар ще бъде лансирана новата гама от продукти на марката, която ще задоволи изискванията на пластичните хирурзи за повече вариации от обеми и размери на имплантите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР