Гал Сасон

Определен е за най-добрия астролог в Ел Ей от сп. W.  консултира Ума Търман, Форест Уитакър и Патриша Аркет.

Лилия Илиева 03 October 2010

Зачетох тази книга и толкова ме увлече! Хареса ми идеята в основата на кабала, че словото е магия, която твори реалността, и че човек може да създава собствената си съдба.
Гал е ерудиран, пише леко, умно и с хубаво чувство за хумор. Включва в обясненията си различни притчи, митологии, филми. А втората му книга „Космическият навигатор“ е още по-интересна, защото съчетава кабала с астрология.
Сасон е завършил психология в Израел и астрология в Golden Circle School of Sacred Sciences (Училището на Златния кръг на свещеното знание) в Мексико. Професионален музикант е и композитор на свещена музика. От 4 години по покана на изд. „Кибеа” кабалистът води лекции и семинари у нас и изготвя персонални хороскопи. Този път дойде, за да говори за световната икономическа криза и за календара на маите и 2012-а. От EVA отново го потърсихме за интервю.
 
Кога ще приключи финансовата криза според прогнозите ти?

Още от лятото имаме шанс това да стане. Кризата е провокирана от Сатурн, който в астрологията се свързва със сътресения и  уроци. В момента той излиза от дома на Девата – знака на прецизността и пречистването, и навлиза в дома на Везни, знак на равновесието, баланса и добрите взаимоотношения. Но кризата е урок да се научим да се справяме с ресурсите. И ако не го научим до 2012-а, ще стане по-трудно, защото тогава Сатурн влиза в Скорпион – знака на обновлението чрез смъртта, и в този дом уроците са драматични.

Това има ли връзка с прогнозите за края на света и с календара на маите?

Тази тема е спекулация на интернет. Маите имат три календара, а този, за който се вдига шум, е цикличен. Написан е до определена дата, но може би просто там е свършил да пише, който го е писал или пък на жена му й е писнало мъжът й да пише едно и също.

Какви са другите по-интересни позиции на планетите?

Например на Юпитер в Риби през септември. Влиянието на Юпитер по принцип е позитивно и подкрепя развитието на основните сфери в живота. Това е време, в което можем да се освободим от крайностите в харчене, хранене, във всичко. От 8 октомври до 18 ноември Венера е ретроградна в Скорпион, което означава, че е добре да внимаваме за връзките си. Има и още една интересна тенденция, която предстои да се разгърне, и то скоро. Така както отпадна илюзията за пространство и се загуби смисълът на географските граници, ще се стопи и илюзията за времето.

А ти на колко си години? Имаш ли семейство, деца?

На 42 и съм сгоден. Деца нямам, освен ако... Преди 21 години бях с една индийка в Индия. Повече не се видяхме, но се надявам да не е забременяла.

А в коя част на Ел Ей живееш?

В Силвърлейк, близо до Холивуд. Прекрасно е, определят го като най-артистичното и интересно място в западните щати. Пълно е с млади хора с кучета и деца, с писатели, музиканти, артисти. Чувстваш се като в малко селце вътре в града. Наел съм къща. Имаме сливови дървета, ябълкови. Мечтая си да имаме птици и кокошки.

Ядеш ли месо?

Не. Позволявам си яйца и риба.

И доста тренираш очевидно.

На 12-13 г. бях втори на Националния шампионат по гимнастика в Израел. После се занимавах с акробатика, с жиужицу. Винаги съм се движил много. Практикувам йога, тичам. Баща ми пък беше известен футболист в Израел и после треньор на националния отбор, а майка ми беше плувкиня и след това учителка по английски.

Истина ли е, че баща ти е българин?

Да. Всъщност дядо ми е турчин. Избягал от турската армия и дошъл във Варна. Бил висок и красив. Прадядо имал антикварно магазинче, харесал дядо ми и го сгодил за баба ми, без двамата да се познават. След Втората световна война заминали за Израел. След десетилетия семеен живот баба ми още беше убедена, че това е бил нейният мъж.

За какво ти е приятно да си спомняш?

За българската ми баба Виктория. Ходех при нея след училище. Аз съм от Хайфа в Израел, който много прилича на Варна. А баба ми ми правеше турско кафе, черпеше ме с кашкавал или вкусни баници и много си говорехме. Много я обичах. Беше единствената, на която можех да разказвам за моя свят и която ме приемаше какъвто съм, без да ме съди. Помогна във време, в което бях потънал много. Живеех непрекъснато във въображението си и ме влечеше мистицизмът, а родителите ми бяха хора на логиката, атеисти.

Пиел си турско кафе като дете? Не беше ли силно за теб?

Още пия, по две на ден. А най-добрият ми приятел беше българският ми братовчед, син на брата на баща ми.

Поддържаш ли връзка с варненските си роднини?

Да. Виждах се с моя братовчед Влади, който ми показа къде са живеели баба ми и дядо ми - на улица Одрин, близо до центъра на града, и къде е било антикварното магазинче на прадядо. Имах толкова силен порив да видя Археологическия музей. Впоследствие разбрах, че там е било училището, където са учили баба и дядо.

Вярваш ли, че си се прераждал?

Да, бил съм българин, отвлечен от турците някъде през XVII век. Четох книга за кръвния данък, който са плащали страните, поробени от Османската империя. За момчетата, които са били отвличани, обучавани и превръщани във войници. Докато четях, изпитвах силно усещане, физически спомен, потекоха ми сълзи. Почувствах, че е много важно да отида в Истанбул. Имах драматичното чувство, че там или ще ме убият, или ще се случи нещо уникално хубаво и кармично предопределено. Първо, по случайност летях с чартърен полет и срещнах Ума Търман. А после се запознах с Ели – преводачката на моите лекции тук. Тя донесе книгата ми в България и уреди да бъде преведена и издадена. Така попаднах тук. Знам още, че съм живял в Южна Франция по времето на Римската империя и съм бил гал. Прекарал съм и доста време в Мароко.

Гал, наистина ли второто ти име е Балкан?

Всъщност е медийна измислица, както и че съм гуру на Мадона. Балкан се казва кучето ми, защото в превод означава „цар на вълците“. Според някои и Стара планина е наричана така, защото била царство на вълците. А кучето ми се страхуваше от всичко – от балони, трамваи, чернокожи, и майка ми искаше да му дам силно име. Имам и котка Лайра. Домашните животни са изключително важни учители. Котките учат как да даваш любов, а кучетата - как да я приемаш.

Какво те прави щастлив?

Да пътувам, да тренирам, да се занимавам с градинарство. Да наблюдавам как цъфтят цветята. Обичам да чета, да гледам филми. Много харесах „Аватар“ например.

Любопитно ми е има ли позиция в астрологията, която да може да покаже, че някой е гей? Защо според теб броят им нарасна в последните години?

Не съм открил нещо, което драматично да индикира това. Не мисля, че са повече. Според  статистики 10% от населението винаги са били гей ориентирани, просто не са се афиширали. А има и статистики, според които само 20% от хората са категорично хетеро. Останалите са потенциално би. Мисля, че просто в последно време хората са по-отворени към различното.

А какво мислиш за нарастващия брой жени лидери?

Жените винаги са били лидери, но засега е управлявала повече мъжката енергия. Тенденцията като че ли е на власт да дойдат жените, които пазят женското в себе си. И въобще да започва да води женската енергия. Погледнете дори Обама. Въпреки че знакът му е огнен, Лъв, той е по-нежен, по-внимателен. Работи повече върху социални, по-женски теми като образованието. Даже намалява състава на НАСА, което едва ли един мъж би допуснал.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР