хапче анти-бебе - да взимам или да не взимам?


На вашите въпроси отговаря д-р Мариана Ковачева, акушер-гинеколог с 20-годишен стаж.

Мариана Антонова 26 February 2009


На вашите въпроси отговаря д-р Мариана Ковачева, акушер-гинеколог с 20-годишен стаж...


Д-р Ковачева, имате ли фаворит сред трите вида контрацептиви - хапчета, презервативи или спирали?


Презервативът е най-подходящ, когато нямате постоянен партньор, но тъй като има риск да се спука, скъса или изхлузи, предпазва от нежелана бременност 86%. Въпреки това в момента той се използва най-масово у нас. Спиралата е достатъчно добро контрацептивно средство, обаче може да се ползва само от раждали жени. Най-подходяща при младите жени и девойки с постоянен партньор е противозачатъчната таблетка. Много проучвания са доказали, че нейната ефективност е 99%.


Какво точно прави хапчето на половата система на жената?


Потиска овулацията, засилва секрецията в цервикалния канал, с което нарушава подвижността на сперматозоидите и намалява оплодителната им способност.


Т.е. яйчниците не произвеждат зрели фоликули. Не е ли това изкуствена менопауза?


Не. Въпреки че яйчниците не произвеждат зрели фоликули, хапчетата поддържат нормалното им хормонално състояние. Съвременните контрацептивни таблетки съдържат двата естествени яйчникови хормона естроген и гестаген в ниска доза и са монофазни. Което означава, че във всички етапи от цикъла на яйчниковата функция - предменструален, менструален и постменструален, се поема едно и също количество от тези два хормона.


При това от 20 до 30 микрограма срещу 150 при хапчетата от старите поколения. Освен контрацептивен ефект противозачатъчните таблетки имат и доста добър терапевтичен ефект. Регулират менструалния цикъл на 28 дни, редуцират менструацията до 3-4 дни, като намаляват и количеството отделяна кръв. Сериозно влияят и върху болковия симптом преди цикъл и при предменструалния синдром, изразен в нервно напрежение, дискомфорт, безсъние, раздразнителност и т.н. Повлияват и на поликистозата при яйчниците, редуцират също доброкачествените образувания на яйчниците.


Статистиките сочат, че у нас момичетата започват да водят полов живот на 12-годишна възраст. Не е ли опасно от тези години да се ползват орални контрацептиви?


На практика те започват да пият контрацептиви на около 18 години. Макар че ако имат постоянен партньор, няма никакъв проблем да започнат да ги пият и на 12. Разбира се, след консултация с акушер-гинеколог и след профилактичен гинекологичен преглед. Това важи и за младите, и за по-зрелите жени. Защото в момента на пазара у нас има над 60 вида противозачатъчни хапчета. Лекарят ще избере най-подходящото за всяка жена. Задължително се оглежда и шийката на матката за рак. А когато жената започне да пие контрацептиви, трябва два пъти в годината да си прави цитонамазка, колпоскопия и мамография.


Т.е. хормоналните контрацептивни не са безобидни.


Факт е, че не могат да се вземат безапелативно. Жената трябва да няма изкарани или налични ракови заболявания независимо на кой орган, съдови заболявания от типа на тромбоемболии, разширени вени и т.н., сърдечни заболявания, травми на главата.


Всъщност ако не ползваме контрацептиви, алтернативата е аборт.


Методите за извършването му са много осъвременени, но все пак е интервенция, която може да има доста последици. За съжаление българката предпочита да се предпазва от забременяване по класическия начин – мъжът изхвърля спермата извън нея. Изключително ненадежден начин.


Доста от жените са дълбоко убедени, че преди да започнат да вземат хапче, задължително трябва да бъдат пратени на хормонално изследване.


На хормонално изследване се изпращат жени преди менопауза, които имат хормонални проблеми. След това се лекуват с хормонозаместителна терапия. Разбира се, ако млада жена има хормонален дисбаланс, пак може да се наложи такова изследване, но то няма нищо общо с хормоналната контрацепция.


Читателка ни писа, че след като започнала да взема хапчета против забременяване, получила хормонално разстройство.


Не мога да коментирам, без да знам какво разбира тя под хормонално разстройство. Ако смята, че това е напълняване с 2 кг, да, не е невъзможно от някои медикаменти да се случи. Но по принцип от съвременните контрацептивни хапчета не се напълнява, защото влияят върху фосфо-липидната обмяна. При тях вече го няма и онова чувство на напрежение в гърдите, тъй като влияят и върху водно-солевия баланс на организма и не предизвикват задържане на течности.


В началото на лятото сме, а то провокира към случайни полови контакти. В такива случаи жените прибягват до спешна орална контрацепция. Колко често могат да я ползват?


Жените у нас по принцип са много по-склонни да ползват спешната контрацепция, отколкото плановата. Но спешната не може да се ползва повече от два пъти в годината. Защото като хормонално съдържание една таблетка от нея е равна на почти половин опаковка планиран контрацептив. Ако хапчетата за спешна контрацепция се ползват по-често, голямотото им хормонално съдържание предизвиква междуменструално кървене, нарушаване на хормоналния баланс и на последователността на циклите.


Читателка ползва хапчетата „Ясмин“ за планирана контрацепция и се интересува дали изборът й е правилен.


В момента „Ясмин“ е най-модерният, най-ниско хормонално дозираният и много качествен медикамент, но не е единственият такъв. Искам да подчертая, че на нашия пазар можете да намерите всички хапчета от последно поколение, които се продават в Европа и САЩ. Предимството на „Ясмин“ е, че може да се ползва и от жени с високо кръвно налягане.


Трябва ли да почиваме, когато ползваме продължително планирана орална контрацепция?


Съвременните контрацептиви могат да се пият и 10 години без прекъсване.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР