Опасният чар на клана Халваджиян

Имало едно време трима братя арменци. Родителите им били бегълци от геноцида в Турция, които се установили в Плевен. Друга част от семейството им се изнесла към Франция и Съединените американски щати, но тези двамата Халваджиян – Плевен, та Плевен. Толкова им се усладил този град, че отворили в него фабрика за халва и разни сладки неща, която ги хранила добре до 09.09.1944 г.

Адриана Попова 30 August 2010

Последният есемес, който получих от Ани Халваджиян, гласеше: 200 лв. самолета. Нямах си и представа какво трябваше да означава това, какъв самолет, за къде, какви 200 лева. В първия момент ми заприлича на кодирано послание в стил Остап Бендер: товарете портокалите в бурета. После размислих и разбрах - Ани ми беше пратила съобщение, предназначено за друг. Тя е човек, който общува с толкова много хора, че подобни грешки са в реда на нещата. Странното беше, че някак си се зарадвах на този объркан есемес. Почувствах се част от една голяма конспирация. Конспирацията, наречена Клана Халваджиян. В нея участват толкова народ – едни по роднинска линия, други – по-артистична - че е трудно да следиш кой какво прави, кога и дали закусва, къде отива, на какъв самолет се качва, от какъв кораб слиза и за колко лева. EVA се опита с помощта точно на Ани в ролята й на семеен комуникатор и на пиар мениджър да направи почти немислимото. Да събере на едно място Клана за снимка, за да се разбере накрая кой кой е в него, в какви отношения е с останалите и с какви последствия – деца, телевизионни програми, филми, почивки в Италия, изядени варени царевици, танци в „Ялта“ и часове наднормен труд, обединени под мотото: „Пичове, трябва тука да свършим една работа.“ Не мислете, че беше лесно. Отне ни доста време, а някои членове на клана така и останаха незаснети – като Асен Чанков, продуцент и гадже на Ани, или като Елена и Беатрис, съответно приятелка и дъщеря на Джуди Халваджиян. Но в това семейство нещата се променят постоянно. Може би затова винаги когато госпожа Юлия – матриархът на семейството, която живее в Италия, види Ани и брат й Жирайр, казва: „Лелче, не мога да ви позная!“ Затова пък Ани неизменно познава леля си, защото Юлия си стои същата от 20 години насам, дори в прическата и грима...





КОЙ КОГО РОДИ?

Имало едно време трима братя арменци. Родителите им били бегълци от геноцида в Турция, които се установили в Плевен. Друга част от семейството им се изнесла към Франция и Съединените американски щати, но тези двамата Халваджиян – Плевен, та Плевен. Толкова им се усладил този град, че отворили в него фабрика за халва и разни сладки неща, която ги хранила добре до 09.09.1944 г. После мъжът като фабрикант попаднал за назидание и за кратко в затвора, а фабриката станала държавна. Синовете му, тримата братя, се казвали Бедрос, Арменак и Жирайр и за да скрепят връзките си с България – страната, която подслонила родителите им (нищо, че после им взела фабриката), се оженили за българки. Бедрос, или Бебо, взел Юлия, която му родила Магърдич и Юлиан. Арменак – Ари, пристанал на Маргарита и така се стигнало до сина Роберт. А Жирайр се залюбил с Любка, от която има две деца – Ани с истинско име Ахавни и Джиджи – Жирайр. Бабата и дядото на семейството починали сравнително млади, ето защо никой от внуците така и не научил родния им език. Във всяко останало отношение обаче те са си арменци, та арменци: тъмнокоси, тъмнооки, любимите манджички, патриархалността, артистичността и едно качество, което Ани определя като синдрома на арменската църква. В арменската църква имало само един ред – първи, защото всички искали да са на първия ред. И така ето кои са на този ред:

Юлия (64) – съпруга на Бедрос, единия от тримата братя, и майка на Маги и Джуди. Живее в Италия, където има балетна школа. Тя е бивша балерина, а мъжът й е бил куклен актьор. Още по соцвреме двамата много пътуват, за дълго се установяват в Италия заедно със синовете си.

Магърдич (43) – дългата коса на Маги е негов запазен знак и той се грижи за нея подобаващо. Може би подобно на Самсон в нея се крие силата му на режисьор и продуцент. Или под нея? Казват, че понякога е по-добре да си му просто подчинен, отколкото и роднина, защото се случвало да е „по-свиреп“ към близките си. Може и така да е, ние тази магърдичова свирепост не сме я видели, но ние сме чужди хора и това, което сме виждали, е неговата усмивка и един мек начин на говорене, лишено от цинизъм – рядко качество към днешна дата. Едноличен собственик на „Глобал филмс“, когото държим отговорен за много неща – от моретата с любов до таланта, който България търси цели 3 месеца и най-накрая намери. Маги е женен за Кремена. За разлика от нея е домaшар и докато тя обикаля клубовете с приятели, той предпочита да седи вкъщи. За харизмата му се носят легенди. Хората прилепвали към него като магнит (за вилици и лъжици няма свидетели), можел да ги накара да качат Черни връх с два чувала камъни. Слава богу, че Маги е творческа личност и използва харизмата си за други, различни от чували с камъни цели, а най-голямата му цел е да заснеме холивудски екшън. Приятелите му го познават по звука от голямата връзка с ключове, с която винаги ходи.

Джуди (37) – истинското му име е Юлиан, но той не го тачи. Джуди е завършил продуцентство в Милано и е съсобственик на продуцентска къща „Глобал Вижън“ заедно с Асен Чанков и с Маги. Определят го като по-сдържания от двамата братя, не се разкрива лесно. Той е продуцент на „Господари на ефира“ и „Пълна лудница“ и като брат си не обича любовта да се бърка с работата. Казват, че първоначално не одобрявал връзката между двамата членове на екипа на „Господарите“ - Рачков и Мария Игнатова, но после се примирил. Като потвърждение на правилото, че човек никога не трябва да казва никога, самият Джуди се влюбва в своя подчинена – Елена. Сега Елена гледа дъщеричката им Беатрис и от време на време се обажда на свекървата Юлия в Италия, за да я пита как да приготви пилаф с много масло или някой прекрасен арменски десерт. Преди месец Беатрис беше кръстена по най-красив начин в арменската черква в София.

Роберт (37) – първи братовчед на Джуди и Маги, син на чичо им Ари, единствения жив от тримата братя. И бащата, и синът живеят в Плевен. Роберт, или Боби, е лекар ортопед, женен е за лекарка, българката Ирина (32), с която имат син Ари (4) – той е единственият синеок и русокос в семейството, каквито, казват, били древните арменци. ЧИЧО АРИ е собственик на хотел „Марагидик“ в Априлци, в който продуцентските компании на племенниците му си правят тиймбилдингите. Събирали са се по 200 души, защото само екипът на „Господари на ефира“ е над 100 човека.

Ахавни (32)
– Ани, както вече казахме, е пиар мениджър в „Глобал филмс“. Обича да подчертава, че пиар не е съкращение на „пие и арчи“, но това със сигурност го знае гаджето й – Асен Чанков (41), съдружник в „Глобал вижън“. Асен е човек с чувство за хумор, което не е загубил в годините, прекарани „под арменско робство“. Твърди, но някак без съжаление, че вече е напълно асимилиран. Той е приятел на Маги от детските години. Ани не се притеснява от обвинения, че е пробила покрай Маги, защото като специалист я търсят и много външни клиенти– работи и за Дани Милев, за Dance Academy. Дори за други продуценти като „Супернова Медиа” - за предаванията им „Часът на мама” и „Такъв е животът”. По наше мнение Ахавни е доста своенравна – за нас се снима с дълга коса, а после, без дори да ни поиска съгласие, взе, че се подстрига и изруси и сега най-безсрамно изглежда като тийнейджърка. Ани е много активна във фейсбук и редовно пуска снимки на фамилията и приятели в най-различни ситуации – например когато се готвят да ядат варена царевица в една вила в Тоскана миналото лято. Така че - знам какво направи миналото лято, Ани!

Жирайр (30)
- брат на Ани и син на най-малкия брат Жирайр. Джиджи е нещо като черната овца в семейство Халваджиян. След като беше управител на хостел в София, а преди  това известно време работи за Маги, той се озова в Германия, където се развива духовно и разпространява арменското влияние сред арийците. Обяснява им разни неща, включително, че арменците са били християни 300 г. преди Христос.

Кремена (40) -  като истинска арменска съпруга и тя седи на първия ред. Ако емблемата на Маги е косата му, то на Кремена е розата. Обожава това цвете и го употребява във всякакъв вид - като десен на дрехи, аксесоари, полилеи у дома, картини и парфюми. Когато се женят, тя и Маги са в Италия, там се ражда и синът им Бедрос. Кремена обаче започва да изпитва непреодолима и необяснима носталгия по орлите на Орлов мост и това налага връщането на тричленното семейство в България. Тя създаде професията стилист у нас, а любимият й манекен е нейната приятелка Гала. Създала е декорите на предаванията „Море от любов“, „Имаш поща“, „Господари на ефира“, „Стар Академи“, „На кафе“, беше стилист на „Пълна промяна“.

Бедрос (18)
– познат в Музикалното училище, което завърши, като Бебо. Свири на барабани и пиано и снима филмчета от т. нар. жанр jackass, определян накратко от някои като „диващини“. Сега се е прицелил в специалността oператорско майсторство в НБУ. Възпитаван е с много обич и подкрепа, не е ограничаван в заниманията си и затова е оптимист – като баща си, който никога не се притеснява, че нещо няма да му се получи. Напоследък на Бебо му се получи да си пусне мустаци и брада, които на нашата снимка са още само творчески проект.



от центъра наляво:
1. Джуди Халваджиян, човекът-скала 2. мама Юлия, желязна лейди 3. Маги Халваджиян, на много шоу похлупак 4. Кремена Халваджиян, желязна лейди джуниър 5. Бедрос, бивше малко момче на мама Кремена и татко Маги, понастоящем голямо момче на същите 6. хубавата Мария Игнатова 7. ревнивият Рачков 8. Румен Угрински, който току-що е спънал Зуека 9. току-що спънатият Зуек
от центъра надясно: 10. Ахавни, човекът уста (така арменците казват на пиар специалистите) 11. Жирайр, брат на Ахавни и спасител в ръжта 12. лекарят Роберт и 13. съпругата му Ирина, изисканите братовчеди 14. Гала, първа приятелка 15. Наталия Симеонова, женски Купидон 16. Жана 17. Ваня 18. Веси 19. Алекс, коя от коя по-адреналинка 20. Силвестър Силвестров, понякога човек за мокри поръчки, понякога – душа човек


КОЙ КОГО ОТКРИ?

Дойде време да сложим допълнителни столове на първия ред, защото фамилията Халваджиян освен по кръвна линия се разширява и чрез привличане на хора. Веднъж привлечени, те стават приятели и дори като Асен Чанков тихо-леко се поарменчват. Взаимодействията в това разширено семейство са толкова сложни, че заприличват на онзи урок по география от автобиографията на Нушич, в който три момчета трябва нагледно да покажат как се движат небесните тела. Земята се върти около оста си и едновременно около Слънцето, което се върти само около оста си, за разлика от Луната, която се върти около оста си, около Земята и заедно със Земята около Слънцето. Накрая на тримата така им се завива свят, че се стоварват един върху друг на пода. „Получи се такава купчина, че не можеш да разбереш къде е Луната, къде Слънцето, къде Земята. Виждаше се само тук да стърчи един крак на Слънцето, там носът на Земята или задникът на Луната“, пише Нушич. Точно в такава ситуация се озовахме и ние, искайки да си изясним кой актьор или водещ с кого от фамилията работи. Получи ни се купчина, от която стърчеше ту носът на Зуека, ту къдравата глава на Рачков, ту някой особено дълъг крак на адреналинка или рус кичур на Наталия Симеонова или Гала. Или пък се чуваше характерният смях на Мария Игнатова. Ето го кълбото, ако можете – разплетете го.

Наталия Симеонова – запознава се с Кремена покрай предаването на Гала „На кафе“ и се харесват. Започват да излизат семейно – тя и съпругът й Денис Ризов и Кремена с Маги. По това време Наталия гледа двегодишната си дъщеричка, но вече й се връща на работа. Тогава Маги й казва, че от години иска да направи предаване, което да събира любовни двойки, и че вече е намерил водеща за него. Така й предлага да води „Море от любов“. Оттогава са минали 8 години. Правят пилотен брой, преди още да имат сключен договор с телевизия. Случвало се е по време на снимки Маги да застане на ръце и да направи няколко обиколки надолу с главата. „Като приятел съм го товарила повече, отколкото като продуцент. Но в моменти и на криза, и на еуфория Магърдич е твоят човек. Никога не казва: това не е моя работа.“

Силвестър Силвестров
– бившият член на Братя Мангасариян, Зюмбюл, и актьор в Народния театър познава Маги от предаването „1002 нощи“, което монтират в студио на Халваджиян. Смята, че срещата им е закономерна, защото единомислещите хора рано или късно се срещат. Нарича Маги много голям пич и дори ултрапич, който си е надвил на духовния масраф. В „Пълна лудница“ Силви прави скечове, особено силна е ролята му в пародийния сериал „Сакъз“, където е лошият Силвесонур. Нарича работата си за „Лудницата“ някаква утопия – общуване, което ти носи много повече, отколкото отношенията работодател-подчинен предполагат.

Мария Игнатова – тя е „кадър“ на Джуди, който й се обажда, докато Мария още гледа малкия си син вкъщи. Пуска я пробно за две седмици в „Господарите“, като предварително се разбират, ако не стане, не стане, да няма драми и сълзи. Джуди я бил забелязал още докато тя представя по телевизията тотото. „Мисля, че съм разбрала Джуди, той е много чувствителен и има добро сърце. Ако той е гръбнакът на „Глобал Вижън“, Маги е сърцето. Той е много открит, казва ти: обичам те, това беше страхотно, и ти си на седмото небе. Той е моят критерий в работата. Като ми каже нещо, никога не споря. Много ги обичам и двамата. Бяха до мен в един много труден момент от живота ми, когато се събрахме с Митко. В състояние съм да извадя очите на някого, ако тръгне да ги напада.“ Леле, Мария!

Зуека – запознава се с Маги във вече далечната 1999 г., докато с Малин Кръстев се снимат в италианска продукция. Харесва ги като двойка. Играят във филма на Маги „Печалбата“. После Маги и Джуди им се обаждат с предложение за „Господарите“. Отначало екипът, който стои зад предаването, е само от 9 души, които правят всичко сами, вкл. събират гафовете и ги обработват. „За братя Джуди и Маги са твърде различни. Единият е сдържан по арменски, другият невъздържан по арменски. Единият е по продуцентската част, другият – по художествената. Общата им черта е, че са човечни и двамата. Това е причината да работя с тях толкова дълго време.“

адреналинки - Ваня и Веси са новите адреналинки, русата и черната. Зайците в „Господари на ефира“ бяха избрани след безпощаден кастинг. Ваня е на крехките 19 и е от Асеновград. Свиква със София, подпомогната от гаджето си, който идва с нея в столицата. Май е доволна, че с Веси имат различни вкусове за мъже. Веси, на 22, е софиянка. От двете тя е по-голямата флиртаджийка. Алекс и Жана вече са ексадреналинки, но ние ги помним - и още как. Алекс се върна към групата си за модерен балет, а Жана се пробва в реклами и като тв водеща, но голямата й мечта е киното. То и на половината народонаселение, Жанче, ама дано на теб повече ти провърви.

Гала – „Ако бях мъж, щях да съм съпруг на Кремена“, казва малко изненадващо Гала. После добавя, че ако Кремена не се била омъжила за Маги, щяла да го направи тя. „С Маги си приличаме повече. Ние сме кротки, спокойни, а Кремена е бунтар в кръвта си и няма да се укроти никога. Обича шумните компании, нощния живот. Аз съм нейна пълна противоположност. Виждането ни за живота и любовта е еднакво, различен е начинът, по който смятаме, че трябва да се случват. Когато се разделим, говорим по телефона по 5 часа и после пак се виждаме. Понякога близостта ни е задушаваща за хората около нас. Затова си оставяме и периоди на свобода.“ А Маги - „Той знае как да те накара да се почувстваш като звезда. Може да те накара да направиш всичко.“

Рачков – в предчувствие за братята Халваджиян хитрият Рачков ходи известно време с арменка. През 2000 г. той се снима в НЛО, а с Маги само си кимат на разминаване. Но заради ангажименти на Малин Кръстев, който тогава води със Зуека в „Гоподарите“, канят Рачков да го замества за месец, после му предлагат ангажимент за постоянно. Сега вече е известен и като Рачковян. И той като Мария е трогнат, че в труден за него момент братята сами са го попитали дали може да помогнат и са му подали ръка. Сега той помага за каквото може. Например ако трябва някой да излиза на купон с Кремена, Рачков подава ръка. „Щото Маги е суперзле за купони.“

Румен  Угрински – когато среща Маги на снимките на българо-италианския филм „Добрата война“, Румен е впечатлен колко много разбира от кино уважаемият Халваджиян. Това става преди 6 г. А с Джуди се запознава, когато го викат на разговор за „Господарите“. „Маги знае как да измъкне от актьора това, което може. И дори това, което не може. Той е много опитен.“ Румен, също като новите адреналинки, е заек в екипа, въпреки че в НАТФИЗ е бил старши на Рачков и дори му е бил квестор на приемния изпит. Двамата имат особена закачка. Рачков казва, че обича Угрински по свой си начин, а той контрира: „А кой написа на колата ми „гей с гей“.“

Честно казано, доста се учудих, когато всичките тв звезди идваха като по часовник за снимките с кодово име „Кланът Халваджиян“. Зуека се хвърляше самоотвержено в плонжове в името на един по-добър кадър, а може би и на по-добър свят. Дори известният със закъсненията си Рачков дойде, вярно, със закъснение, защото се прибираше от турне и нещо там самолетът... Но пък преливаше от добро настроение, защото става дума за Маги и Джуди, и разстла целия си актьорски чар из снимачната площадка. Сега разбирате ли защо на вратата на кабинета на Маги пише The Fuckin’ Boss? Тези хора умеят да работят с хора. Тези, the Fuckin’ Halvadjian!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР