Да ти хвърлят пъпа... в Ниел

Преди години приятелка ме помоли да хвърля пъпчето на племенницата й в Париж. (Нали има поверие, че мястото, където ти е хвърлен пъпът, орисва бъдещето ти.)

Лилия Илиева 08 February 2010


Преди години приятелка ме помоли да хвърля пъпчето на племенницата й в Париж. (Нали има поверие, че мястото, където ти е хвърлен пъпът, орисва бъдещето ти.) Оставих пъпчето на малкото момиченце в основата на Триумфалната арка. А в Ниел, Белгия, разбирам, че е имало още по-добра възможност.



Мисля си го, докато слушаме един от основателите на швейцарската компания Cryo-Save да представя свръхмодерната им нова лаборатория. Ултрастерилна, разположена на брега на езеро в парка Уотърфронт. В нея е смущаващо тихо и зад почти безплътно прозрачни стъкла сноват хора с бели престилки и шапки и работят с някакви епруветки. Cryo-Save е компания с клонове в 38 държави на 3 континента, която се занимава със събирането на стволови клетки и запазването им за медицински цели. В лабораторията в Ниел се съхраняват стволови клетки, изoлирани от пъпната връв. Услугата е достъпна и в България - от 2006 г. компанията има представителство у нас.
Известно е, че стволовите клетки са нещо като „златен резерв“, който организмът ни пази и от който можем да черпим по време на криза. Те са родоначалници на тъканите, органите и системите и имат голям потенциал да ги обновяват, заменят или възстановяват. Доказана е ефективността им при  лечение на над 70 вида болести, и то имунни или кръвни - като левкемия, клетъчна анемия или множествена склероза. Стволовите клетки се извличат от различни места, но най-ефикасни са тези от кръвта на пъпната връв на бебето. Те съдържат паметта на организма в най-върховата му форма. Делят се много бързо, носят информация за силен имунитет и жизнеността на най-ранната младост. Инжектирани при здравен проблем, действат като турбозаряд с живителни сили. Нова в дейността на компанията, и на българското представителство, е уникалната възможност да се съхрани освен кръв и тъкан от пъпна връв. Клетките от тъканта могат да помогнат при различни наранявания на роговицата, мускулите, костите, хрущялите и др.

В Ниел виждам и съвършено прецизния механизъм за тяхното обработване и съхранение. Още с пристигането на всяка проба (ежегодно постъпват по 25 000) тя се записва с името на бебето и се завежда под специален код. Проверява се за вирусни или бактериални инфекции. Ако клетките са под 96 000, се размножават допълнително до определената бройка. След това се разделят в две отделни банки. Замразяват се в контейнери при постоянно поддържана температура от минус 196° С.

Екипът от висококвалифицирани специалисти се ръководи от световноизвестния учен проф. Колин Макгъкин (създател на първия мини черен дроб от стволови клетки). За всяка проба се знае в колко часа е получена, от кого и кой я е обработвал. Тоест отговорността за всеки етап на процеса е гарантирана. В контейнерите стволовите клетки се съхраняват 20 г. След това порасналият им собственик може да поднови договора, да дари клетките си за проучвания или да предпочете да ги унищожат. 

Технологията на замразяване е разработена в рамките на европейски проект с участието на пет водещи европейски университети и Института Фраунхофер. Над 110 хиляди семейства вече са клиенти на компанията. В България повечето родилни клиники работят с Cryo-Save. Цената на съхранение на клетки от кръвта на пъпната връв е 4000 лв., а от кръв и тъкан - 5000 лв. При сключване на договора родителите получават стерилен комплект за пробите от пъпната връв. На него има телефон, на който да се обадят в началото на раждането. Тогава компанията изпраща сертифициран лекар, който пакетира кръвта и тъканта и ги изпраща със специален куриер в Белгия.
Стволови клетки могат да бъдат използвани при здравословен проблем на всеки член от семейството. Предимство е и възможността за изплащане на кредит, договорен при преференциални условия. Така че ако се колебаете как да постъпите с пъпчето на своето бебе, ето ви много разумна и перспективна идея! Там между другото се съхраняват и стволови клетки на детето на принц Фелипе и Летисия, както и на много представители на европейския бизнес и политически елит.

Повече за Cryo-Savе и услугите, които предлага, можете да прочетете на www.cryo-save.com.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР