Шапките - най-смелият аксесоар

Шапки са се носели още в Древна Гърция и Рим, а египтяните украсявали главите си с подобие на перука, изработена от човешка коса или вълна.

Лиляна Гергишанова 16 April 2009

През епохата на Ренесанса до средата на XX век шапките стават с все по-сложни форми и конструкции. Те се превръщат в задължителен атрибут за церемонии (було), израз на бунт (барета), социален статус (каскет), религиозна отдаденост (фес), джентълменска елегантност (бомбе) и ехо от вечните военни времена (шлем или каска).

Днес шапката се завръща като задължителен моден аксесоар в гардероба. Този сезон бележи сблъсък между стиловете на бохемката и дамата. Дизайнерите смело ги обединиха, като сложиха на баретата брошка, оцветиха кепето в най-ярките цветове, бейзболните шапки - с щампи на цветя, направиха перифериите огромни и вълнообразни, и всичко това от вълна и кожа. В повечето случаи тя е доста по-евтина от дизайнерските чанти, но е с властта на пластичен хирург над имиджа ни и е незаменим елемент от създаването му.

Ето и няколко прости правила за носене на шапка:

1. Пропорциите й трябва да са в синхрон с пропорциите на тялото и формата на лицето ви.

2. За високите жени и дамите с кръгли лица (и тела) се препоръчват шапки с широки периферии.

3. За слабите и нисички дами периферията не бива да надхвърля широчината на раменете.

4. На жените с очила не отиват шапки с цветя или с други декорации.

5. Шапките с воал не подхождат на костюми с мъжка кройка. Ако искате да се чувствате комфортно, дъното на шапката трябва да се опира до темето ви, а ако и това не я прави стабилна, използвайте декоративна игла, с която да я закрепите към главата си.

6. В никакъв случай не забравяйте и косата - ако тя е много дълга, оформете я в ниска опашка или гладко я приберете назад.

7. Цветовата гама на шапката трябва да кореспондира с дрехите ви. Удачен избор е материалът на шапката да е същия като на чантата, а ако постигнете и хармония с обувките, непременно ще заслужите приза „модна икона".

Палтото може да е в контраст или да е в една гама с шапката, а за лош вкус се смята да я носите с кожено яке, независимо от кройката, цената и марката му.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР