10 съвета на димо атанасов

личният треньор на най-красивите българки

Елка Влаховска 22 September 2009

 
Да си уговориш среща с Димо е почти толкова трудно, колкото да се срещнеш с папата. Не за друго, а защото той се е посветил изцяло на професията си на фитнес треньор и не мисли как да печели популярност, а как да подготви следващата тренировка на Ивайла Бакалова или какви хранителни добавки да включи в диетичното меню на Маги Вълчанова например. Най-красивите жени на България се доверяват изцяло на неговия професионален подход към здравето и формата и следват безпрекословно неговите съвети. Димо Атанасов е зъвършил НСА и от 7 години се занимава с подготовка на фитнес програми за хора, за които поддържането на тялото е част от професионалната им кариера. При него идва и Дейзи Ланг, световната ни шампионка по кикбокс, 1 месец преди всеки свой решаващ мач, както и боксьорът-чудо на България Коко Семерджиев - Тайсъна. Специални програми за перфектна форма Димо разработва и за бизнесдамата Мая Илиева, за Жени Калканджиева, Ивана Скендерова, за красавиците-близначки Ана и Боряна Шехтови, за фолкпевицата Кали, за деловите дами Надя Джамова и Надя Саркисян и много други искрени поклоннички на здравето и красотата. Мрази думата инструктор, защото смята, че напоследък всеки добре сложен човек може да дава "съвети" по фитнес залите, но треньорът трябва да е професионалист, за да може да разработи лична програма за всеки със съответната диета, хранителни добавки, витамини и минерали. Както и да може да убеди клиентите си, че добрата форма изисква желязна дисциплина. Когато ми каза, че след най-много 5 тренировки, сменя упражненията, защото мускулите се адаптирали, а за да има ефект, трябва да са под стрес, честно казано, мислено пожалих клиентките му. В същия момент обаче Ивайла Бакалова нетърпеливо изчакваше края на разговора ни, за да получи указания за поредната си 3-часова тренировка. Специално за читателките на EVA Димо Атанасов сподели 10-те общи правила за влизане в супер форма, които всеки може да приложи.


1. Пийте много вода, по 2-3 литра на ден.

2. Задължително направете диета, която включва месо (риба, пуешко, пилешко, телешко), нискомаслени пресни и кисели млека, сирене, извара, от яйцата - само белтъците. Плодовете се консумират сутрин, зеленчуците са по избор и в изобилие.

3. Не гладувайте, така постигате само временни резултати. Яжте 3-4 пъти дневно в малки количества. Изтеглете въглехидратите в началото на деня (ориз, картофи, черен хляб, плодове), а вечерята да е зеленчукова салата, минимум 4 часа преди сън.

4. Избягвайте бялата захар. Тя се съдържа във всички газирани напитки, консервирани натурални сокове, сладкиши и т.н. Подслаждайте чая или кафето с нутрасуит или с лъжичка мед.

5. Включете във всекидневната си програма вид спорт по желание или дълги разходки. Идеята е да изгаряме през деня повече калории, отколкото приемаме с храната.

6. Фитнесът е добра идея за влизане в супер форма, защото стяга равномерно и балансирано мускулите по цялото тяло. Тренировките трябва да са 3 пъти седмично, през ден. За жените продължителността на тренировката е минимум 2 часа, разпределена е в аеробна серия (бягаща пътека, степ, велоергометър), упражнения на уреди за корем, ръце, гръб и крака и упражнения с леки гирички. За жените важни са многото повторения с малки тежести.

7. Потърсете добър треньор, а не обикновен инструктор. Той ще ви направи подходящото лично за вас съчетание от фитнес програма, диета, хранителни добавки и витамини. Ако тренирате активно, задължително трябва да приемате по 1 г витамин С на ден, по една разтворима таблетка минерали Ca(калций) и Mg(магнезий) и да пиете протеинов шейк след тренировка.

8. Бъдете постоянни в спортуването. Много е важно да не пропускате тренировка. Съчетайте спорта с диета и резултатите ще дойдат максимално бързо.

9. Спете достатъчно. Сънят ще възстанови силите ви и ще ви направи жизнени и работоспособни.

10. Ограничете пороците, най-вече алкохола и цигарите.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР