Лучано Бенетон

В началото на юни в рамките на три дни магазинът на Benetton на бул. Витоша 19 се превърна в приказна картинна галерия. Над 2000 детски рисунки бяха изложени по стените в резултат от националния конкурс на United Colors of Benetton “Цветовете на пролетта”.

03 July 2010

В него участваха деца до 14 години от цялата страна, а организатор на събитието бе ексклузивният представител на Benetton за България – фирма „Делта Хендел“. Конкурсът бе подпомогнат от Италианското посолство и търговската камара като част от дните на италианската култура у нас. А специално за грандиозния финал, придружен от галаспектакъл и цветно модно ревю на лятната колекция на Benetton, от Италия пристигна самият президент на Benetton Group - Лучано Бенетон. Изключително усмихнат и позитивен, той гостува за осем часа в София по покана на президента на компанията MDL и „Делта Хандел” Илияна Алипиева. И след като призна, че е сериозно затруднен в избора си на един голям финалист сред фантастичните рисунки на малките художници, Лучано Бенетон връчи голямата награда на цели петима победители, които ще заминат на екскурзия в Италия. Освен тях журито на конкурса излъчи още 50 финалисти, които ще получат ексклузивни награди от Benetton. „Тъй като всяка година организираме инициативи, които да насърчават способните, талантливите, тези, които искат да се развиват, така и тази година решихме това да е конкурс, изцяло насочен към децата. Смятаме, че днес те имат нужда от един непосредствен контакт, да обменят идеи, да имат правилна преценка за себе си и за другите, а един конкурс е добро средство за това”, коментира Илияна Алипиева.

В рамките на краткия си престой в София 75-годишният Лучано успя, освен да зарадва с награди малките таланти, също да разгледа най-новите магазини на марката в България и да ни отдели малко от ценното си време за няколко ексклузивни въпроса:


Разкажете ни за впечатленията си след последното ви посещение в България преди 3 години?
Със сигурност това е страна, която много е пораснала. Нещата, които видях дори само по пътя дотук, ме изненадаха много приятно. Изглежда като страна, в която всичко функционира много добре. Магазините са пълни с най-разнообразни продукти, а хората, които видях по улиците, изглеждаха добре. А момичетата - жените преди всичко - са изключително добре облечени.

Какво е мнението ви за позиционирането на Benetton в България?
Повече от добро, няма за какво повече да претендираме. Оценявам много високо партньорите ни в България, магазините са чудесни и в отлично състояние. Смятам, че тук ние се намираме в много добра ситуация независимо от трудния период, през който всички минаваме и който се надявам да не продължи дълго.

Преди 40 години започнахте бизнес с плетените пуловери на вашата сестра Джулиана. Днес фамилията ви е една от най-известните в света. Кой период беше най-вълнуващ за вас?
Бяхме невинни и щастливи. Това беше началото и имахме много да учим – всъщност винаги има какво да се научи. Но спокойно мога да кажа, че началният ни период беше просто триумфален. Особено през 60-те години – когато в Италия въобще започваше да се говори за мода и не беше още съвсем ясно какво е това... Така че ние използвахме открилите се възможности да привлечем вниманието и да се наложим с цветове. Нищо, че предлагахме само вълнени пуловери! Съсредоточихме се върху продуктите за младите хора, които да не струват много пари, но пък да се отличават с хубавите си ярки тонове. На практика, без да очакваме, ние издълбахме следа на правилното място – точно там, където пазарът имаше нужда. Така че със сигурност мога да кажа, че началният период беше най-добрият. След това решихме да проверим какво ще стане, ако излезем и в големия свят... И ето ги сега всички тези магазини, които през 60-те години категорично не съществуваха. Или поне бяха много по-семпли и разбира се, с много по-малко продукти. Тръгнахме отдалеч, извървяхме дълъг път.

Тук сте, за да връчите голямата награда в конкурса на Benetton за детска рисунка. Какво могат да ни научат децата?
Мисля, че с децата взаимно се учим едни други. Трябва добре да си дадем сметка за визията, която имат за бъдещето. Не трябва да ги пренебрегваме и да не забравяме за тяхната важност. И не бива да се държим с тях просто като с деца, а като с истински личности. Затова смятам, че днес ще видим много и различни характери. Харесвам тази инициатива, защото децата са нашето вдъхновение и трябва всячески да поощряваме връзката им с изкуството.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР