тялото - супер форма

Експериментът продължава

Елка Влаховска 30 July 2009

Снимка: калин руйчев

В миналия брой публикувахме съветите, които д-р Вергиния  Георгиева, създател и управител на Центъра по природна медицина и гладолечение в  Банкя, предложи на участничките в експеримента на EVA, за да постигнат  хармонично тяло и добър емоционален баланс. Представихме и програмите, които три  утвърдени столични фитнес центъра препоръчаха за добра форма и срещу излишните  килограми. Експериментът стартира с въодушевление и надежди. 

Всяка от участничките сподели колко килограма иска да свали, за да се чувства добре през лятото в банския си костюм. Лесно ли е обаче да ходиш на работа, да гледаш деца, да купонясваш с приятели и едновременно да пазиш диета и да ходиш на фитнес? На каква цена се сбъдват мечтите за хубава фигура? Как жените стартираха и какво се случи месец след началото на експеримента, четете в откъси от техните дневници.

Мария, резултат след първия месец: минус 4 кг

За тези, които не са чели първия материал за нашия експеримент в миналия брой: Мария Станева, компютърен специалист. Трябва да спазва диета и да тренира във фитнес център Боевски 2000 по индивидуална програма 3 пъти седмично по 2 часа.

началото: "Бях объркана, противоречиви чувства се бореха в мен. Трябваше да си променя основно живота - да пазя диета, да спортувам редовно и да се лиша от най-вкусните неща на света - шоколада, тортичките, сандвичите, чипса, пуканките..."

ден 2: "Сутринта бях в много добро настроение, нищо не подсказваше, че в късния следобед ще се разплача неудържимо, и то пред очите на колегите и на клиент, с когото работех в момента. Но се почувствах изведнъж изнервена и уплашена как ще се справя, а бях и доста гладна. Вече бях започнала диетата. Подобно емоционално избухване не ми се беше случвало. Е, успокоих се и продължих работа."

ден 3: "Първата ми тренировка. Станах по тъмно и бях във фитнес центъра в 7 ч., за да свърша до 9 и да отида на работа. Запознах се с инструктора Боян, поприказвахме и започнахме тренировката. Всичко ми се видя много трудно, почти неизпълнимо. За човек като мен, който не се занимава със спорт, в началото беше АД. Тренировката продължи около два часа - последователно на кардио и на силовите уреди. Бях изтощена, но след това през целия ден се чувствах добре."

ден 4: "Сутринта не можех да помръдна от мускулна треска. Опитах се да стана от леглото, местейки краката си с помощта на ръцете. Беше ужасно! Замъкнах се някак до колата и отидох на работа. През целия ден стисках зъби и си повтарях, че болката ще отмине бързо. "

ден 5: "Отново на фитнес. Болката не беше отминала. Инструкторът Боян ме окуражи, но имаше упражнения, които едва правех. След тази тренировка се чувствах изморена, но със страхотно настроение. "

ден 7: "Днес във фитнеса се запознах и с другия инструктор - Жоро. С него говорихме и за диетата, която спазвам. През изминалата седмица ядях основно салати, пилешка пържола през ден или ориз. Никакви натурални сокове, само вода. Никакво сладко. Виждах как тялото ми се променя и как коремът ми се е поприбрал. Бях свалила около 2 кг. Качвайки се на велоергометъра обаче, краката ми се разтрепериха. Жоро ме попита дали съм закусила. Естествено, че в 7 ч. сутринта не бях. Той обаче каза, че преди тренировка трябва да изяждам 3 варени яйца (само белтъците), 1 филийка хляб Бонус и 2 банана. Обещах, че ще го правя, но реших да са само 2 белтъка и 1 банан. "

ден 15: "Все по-леко приемам натоварванията. Виждам промяна в тялото си и се радвам. Промени се излъчването ми, духът ми. Ям по 4 пъти на ден, по малко. Не чувствам глад. Пия много вода."

ден 21: "Запознах се и с третия инструктор - Калоян. Натоварихме прасците, но изглежда ми е било в повече. Два дни след това ме боляха неистово. Това обаче вече не ме притесняваше. Преди често се натъжавах и понякога плачех. Сега не е така. Чувствам се много добре. И не смятам да спирам да се занимавам със спорт. Много ми беше трудно ранното ставане в началото. Но свикнах и предпочитам да се лиша от 2 часа сън, отколкото да изпусна тренировка."

ден 27: "Свикнах с редовния фитнес - три пъти седмично. Не съм пропуснала нито веднъж. Ще опиша една моя тренировка:
1. пътечка, около 10 мин. бързо ходене
2. след това са силовите упражнения - около час и половина в зависимост от програмата. Всеки път правя нови упражнения за раздвижване на различни мускули - за крака, за корем, за дупе, за ръце.
3. велоергометър или пътека - минимум 30 мин.
Ако имам време, правя сауна след тренировката - около 15-20 мин."

Анна, резултат след първия месец: минус 1 кг

Малко ретроспекция: Анна Михайлова, актриса. По програма има диета и 3 пъти седмично плуване по 20 дължини в 25-метровия басейн на хотел Принцес в столицата. Не спазва предписаната диета.

началото: "Решението да участвам в експеримента дойде неочаквано и някак си естествено. Прекрасни мечти и настроение, чувствах се неочаквано добре."

ден 3: "Себе си трудно ще изненадам, не очаквам кой знае какво, но си мисля, че това ще бъде една авантюра, в която се впускам с усмивка и снизхождение към себе си. Това, че може да се предам в някоя битка, не значи, че ще загубя войната за красотата! Е, може да изям някоя и друга торта... "

ден 6: "Мисля, че ако искаш да си красива и слаба, трябва да се отдадеш само на това, да заживееш в друг ритъм, извън времето и пространството. Не би могло да е между другото, истината е, че добрата форма иска много време и много пари."

ден 7: (следвайки съвета на д-р Георгиева, че всяка хапка трябва да се сдъвква поне 40 пъти) "Те и овцете това правят, но не са много стройни. Вярно е, че не съм овца, но с това дълго дъвкане се чувствам точно така. Аз съм извънредно сприхав и припрян човек. Направо ме ужасява, че трябва да дъвча, да дъвча, да дъвча... а какво друго трябваше да правя? Шегувам се със себе си, разбира се."

ден 10: "Е, имам карта за плуване, имам бански, имам шапка, имам килограми. Нямам желание да се ограничавам в сладкишите, нямам добър стил на плуване и се срамувам от изхода на експеримента... но не се предавам."

ден 12: "Тежи ми малко фактът, че вече се снимах, дадох гръмки обещания пред себе си и пред другите. Естествено, аз с моя ентусиазъм... сега съм обладана от желанието да стана супер спортистка, което е много смешно. По-полезно би било да съумея да увелича плуването на 25 дължини, но все чакам чудото, което ще ме изстреля, когато аз вече няма да смогвам и ще имам дефицит на желание да продължа..."

ден 18: "Вече се давих доста. Напред-назад, като през цялото време си броях дали не съм минала някоя и друга дължина повече. Чувствам се като разглобена, сякаш са ме мятали двама сумисти... Иначе е много приятно - топлият басейн, обстановката, атмосферата на доброжелателство."

ден 20: "Разбрах, че плувам като стара руска подводница, но амбицията ми е да се превърна в русалка. Не бих отказала това да стане чрез чудо. Но дали, ако получа наготово това, което искам, ще го ценя достатъчно? Сигурно е по-добре да се поизмъча, за да ценя и малкото, което постигна. Ето, след 20-те дължини доста се замислям дали да ям сладкиши и да обезсмисля усилието."

ден 23: "Сега разбирам Мечо Пух, като казва: "Колкото повече, толкова повече." Да, наистина, колкото повече еклери, толкова повече килограми, колкото повече килограми, толкова повече дължини в басейна и така това би могло да се отнесе за всяко нещо. Най-лошото е, че колкото повече те обсебва идеята за отслабване, красота, форма, толкова повече се чувстваш неудовлетворен, тъжен, нещастен... поне аз се чувствам така. Затова май е по-добре да не мислиш за това, а просто да се движиш... Самото движение поражда промяната и така изведнъж... о, чудо!"

ден 25: (по съвета да се пие топла вода сутрин на гладно, Мадона пиела по 10 чаши) "Пия топла вода - 1, 2, 3, 4, 5 чаши и вече "ква-ква, ква-ква"...започвам да си мисля за онзи виц за жабата, когато лъвът събрал всички животни и казал: "Хубавите да застанат от едната ми страна, а умните - от другата." Само жабата останала по средата и казала: "Аз сега да се разчекна ли?..."

Вяра, резултат след първия месец - без промяна в килограмите

За тези, които не са чели за началото на експеримента в миналия брой: Вяра Табакова, актриса, майка на две деца, малкият син - на 1 г. и 8 мес. По програма плюс диетата трябва да прави 3 пъти седмично гимнастика Пилатес и по 1 път активно ходене на уредите H.E.A.T. във фитнес Боди арт-Кали.  Не спазва предписаната диета, третата седмица от месеца е ходила само веднъж във фитнес залата.

началото: "С радост се включих в експеримента, но веднага възникна въпросът: "Кой ще гледа детето?" Баба и дядо, разбира се, станаха косвени участници в това приключение. Ако ги нямаше тях, щях да си стоя вкъщи като повечето майки."

първо посещение в залата: "Започвам гимнастика Пилатес с инструкторката Галя, която прилича на изящна кукла и има много хубав глас. Ако някъде съм "най", това е в залата. Най-зле!"

второ посещение: "Гледам се в големите огледала, е, би могло и да е по-лошо. Изпълнявам всичко внимателно, такава съм - отговорна. Отговорна - с мускулна треска. Поносимо е."

трето посещение: "Започвам да се нахъсвам, да си мисля за всички хубави дрехи, които ще мога да облека. Мисля си и за всички жени, които изглеждат нечовешки съвършени. Дали ще вляза в техния отбор?"

втора седмица: "Освен Пилатес пробвам и комбинираната гимнастика. Там има комплекс с гирички. Аз "комплекса с гиричките" съм го изпълнила по няколко пъти, преди да стигна до залата. С многократно повдигане на "сладкото на мама детенце", което тежи 13-14 кг."

трета седмица: "Тъкмо когато започнах да влизам във форма и да отслабвам, малкият се разболя. Без угризение прекратих посещенията в залата. Тревогата стопява всякаква суета."

четвърта седмица: "Отново съм на тренировки. Разнообразявам Пилатес със степ и кардио-комбо - малко по-интензивна гимнастика. Не съм свалила килограми, но не спазвах диета. Този първи месец, в който тотално промених физическата си активност, пощадих организма си от още един стрес. Така се успокоявам и вероятно оправдавам. Следващия месец ще се опитам да комбинирам спорта с диета.

Сега сутрин на гладно пия гореща вода или чай с мед и лимон, по няколко чаши. После ям плодове. Но след 16-17 ч. се нахвърлям на всичко вредно и забранено. Не мога да устоя.
Играя Пилатес и се гледам в огледалата. Не знам какво им става на тези огледала... Наслаждавам се обаче на движението. Удоволствието, че тялото ти започва да ти се подчинява, е неописуемо. То идва едва след десетата тренировка, но те пристрастява към гимнастиката. Неща, които са ти се виждали непосилни, вече са реални. Усилието си заслужава. Докато се стягам и разтягам, в главата ми има хубави мисли. Радвам се на живота и на пролетта, която настъпва отвън."

Експериментът на EVA продължава. В следващия 90-ти брой ще проследим усилията през втория месец и ще видим резултатите в тегло, обиколки, тонус и настроение на участничките.
ЕVA благодари за изключително любезното съдействие на фитнес център Боевски 2000, клуб Боди арт - Кали и фитнес комплекс на хотел Принцес в столицата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР