д-р пиер дюкан за диетата дюкан

Започнах да изготвям диетата, която хората свързват с моето име, през 70-те години, за да откликна на неуспеха на класическите методи, които почиват на принципа на малкото калории, т.е. “от всичко и по малко”. Постепенно диетата се трансформира в схема за отслабване, след това - в метод. Успехът му във Франция е феноменален. Той бе възприет в много други страни и от Интернет общността, многократно надвишаваща броя на читателите ми.

Мариана Антонова 13 May 2009

Д-р Дюкан, за 1 година, откакто излезе книгата ви „Как да отслабнем завинаги“, вие станахте най-популярният диетолог у нас. Как си обяснявате този феномен?

Най-напред нека ви кажа, че съм изключително щастлив и горд от този факт. Започнах да изготвям диетата, която хората свързват с моето име, през 70-те години, за да откликна на неуспеха на класическите методи, които почиват на принципа на малкото калории, т.е. “от всичко и по малко”. Постепенно диетата се трансформира в схема за отслабване, след това - в метод. Успехът му във Франция е феноменален. Той бе възприет в много други страни и от Интернет общността, многократно надвишаваща броя на читателите ми.



Получи и неочакваната подкрепа на френските лекари, безпомощни пред обема на незадоволеното търсене и на отчаянието. Всичко това ме кара да мисля, че моят метод е истинска крачка напред към една по-добра защита от свръхтеглото. Като казвам това, изпитвам огромно чувство на нескромност, но вярвам искрено, че към този момент предлагам най-доброто решение в световен мащаб с много по-добри възможности да се избегне първата причина за неуспеха: възстановяване на изгубеното тегло след отслабването.


В кои други страни освен във Франция и България диетата ви е хит?

В Испания, Италия, Бразилия, Португалия и Корея методът се утвърди БЕЗ МЕН. Там също, както при вас, одобрението е спонтанно, естествено и без рекламна превзетост.


И все пак – да отслабнем завинаги – не е ли малко пресилено? Не е ли по-точно да се каже – диета завинаги?

Да отслабнеш е възможно винаги. По-проблемно е да се запази постигнатото тегло. Колкото килограмите са повече, толкова по-необходимо е внимателното наблюдение и толкова по-трудно и дълго ще бъде предприетото отслабване. Надебеляването означава, че човек яде над биологичните и хранителните си нужди с цел да получи удоволствие, което не намира на друго място. Или за да притъпи стреса и трудностите, от които не може да избяга, или за да се пребори с тях. В деня, в който решим да отслабваме, трябва да сме готови да се откажем от натрупаното удоволствие и да приемем ограниченията.



Методът, който предлагам, намалява най-добре фрустрацията (термин от психологията, който в случая обозначава човек, лишен от възможността да постигне силно желана цел – б.а.), тъй като предлага сделка: размяна на някои продукти с висока хранителна стойност с храните в моята диета. А те са най-естествени и човешки, защото са храните от началото на човешкия род, тези, с които първобитните хора са живели в продължение на 50 хиляди години и времето е доказало, че отговарят по най-добрия начин на петте ни сетива и на най-добрия ни емоционален заряд.


Български лекари и диетолози алармираха, че вашата диета е много опасна. Казват например, че води до безсъние, нервност, трудно фокусиране и дори... амнезия.

Мисля, че грешат. Практикувам тази диета от 30 години, милиони хора от целия свят я следват, много френски лекари я използват в практиката си и я препоръчват. НИКОГА, повтарям НИКОГА не съм получавал сигнал от човек, който я прилага, или от лекар, дори за симптоми на някои от изброените заболявания. Единствените вторични ефекти са запек и учестено дишане през първата активна фаза (само протеини – б.а.), когато най-бързо се топи теглото.


Нашите специалисти казват още, че вашата диета спирала овулацията при жените и можела да им попречи да забременеят. Наблюдавали ли сте такива случаи при французойките, които я спазват?

Не, дори съм наблюдавал обратното. В тясно сътрудничество съм с акушер-гинеколози и специалисти по стерилитет, които ми изпращат свои пациентки със затлъстяване с цел да отслабнат, за да могат да получат по-добра овулация.


Сега ще цитирам какво пише в наш национален всекидневник: „Тежка диета като тази (има се предвид вашата) стресира имунната система.“ 

Предлагам 100 храни от най-основните от човешкото меню, които всеки може да комбинира според собствения си вкус. Как една такава естествена диета би могла да намали имунитета? Внимавам безкрайно за здравословното състояние на хората със свръхтегло. Едно неотдавнашно проучване показва, че във Франция, която има 60 млн. жители, свръхтеглото е пряко отговорно за 45 хил. смъртни случая в следствие на диабет и сърдечносъдови заболявания.


Имам позната, която вече година стои във втората фаза на вашата диета, т.е. няколко дни от седмицата е само на протеини, останалите – на протеини и зеленчуци. Колко време препоръчвате да се стои в тази фаза?

Първият етап от моята диета (само на протеини – б.а.) обикновено е по-къс – в зависимост от теглото може да стигне до 5 дена, а при голямо затлъстяване – до 7. Вторият етап е фазата на задържане (протеини+протеини и зеленчуци), която води до плавно постигане на точното тегло и до запазването му. При нея се сваля приблизително около 1 кг на седмица. Ако вашата позната е във втората фаза от 1 г., това означава, че или е загубила 52 кг, или не спазва стриктно метода и затова се е отдалечила от крайния резултат. Което само по себе си не е лошо, защото времето е добър помощник на диетата. Не е необходимо тя да приключва бързо, а да се задържи постигнатото за дълго време. 


Възможно ли е вследствие стриктното спазване на режима да се получат камъни в бъбреците и жлъчката?

Не, но не забравяйте предписанието ми да пиете поне литър и половина вода на ден.


А да се заболее от подагра?

Според личните ми статистики хора, страдащи от подагра, които следват моята диета и пият 2 л вода на ден, постигат подобрение на болестта.


Аз съм на 23 г., от три месеца съм на вашата диета и от два нямам цикъл. Може ли причина да е диетата?

Не, съвсем искрено, не мисля. Забавянето на менструацията или прескачането са често срещани явления в гинекологията, които могат да имат различни причини – пътуване, стрес и т.н. За нас, медиците, това е банално състояние.


Има ли връзка между диетата и качеството на съня? Откакто я спазвам, не мога да спя, както преди. Сънят ми е неспокоен и кратък.

Когато отслабваме, общо взето, имаме по-добро нощно храносмилане и по-малка нужда от сън. Така че по-кратък сън - възможно е, но неспокоен – това не е свързано с диетата. Опитайте се да пиете по-малко течности преди лягане, за да не ставате често да уринирате.


Може ли да се консумира сушено месо, пастърма и други подобни, или са прекалено солени за режима?

Напълно са разрешени и са част от най-често използваните храни, тъй като са почти без мазнина, без мирис и лесни за пренасяне. Тъй като някои от тях са солени, е най-добре е да се купуват нарязани - тогава са по-малко солени.


Може ли да се употребяват продукти от козе мляко, както и козе месо?

Да, козето месо е идеално за диетата – нетлъсто и вкусно. За козето мляко – да, ако е обезмаслено.


Защо не препоръчвате активно спортуване през първата фаза на режима?

Защото отслабването е много бързо и интензивният спорт може да изтощи човека. Но една умерена физическа дейност примерно като ходенето е добре дошла.


Всеки ден по половин час съм на велоергометър и ходеща пътека. Може ли да ги комбинирам с диетата?

Колелото и бягащата пътечка са идеални.


Има ли данни за пациенти, които са качили килограми през четвъртия етап (свободно хранене + два разтоварващи дни – б.а.)? 

Разбира се, че има случаи, когато хора в четвърта фаза, т.е. фазата на окончателното стабилизиране, възстановяват килограми, но не методът е причина, а начинът на живот. Представете си жена, която губи 10-ина килограма и успява да задържи това тегло в продължение на няколко месеца, година или две. И изведнъж преживее силен стрес – овдовяване, развод, остава без работа, неуспех в личния живот и т.н. Тъй като обикновено става въпрос за хора, които компенсират през устата, рискът за връщане към хранителна дезорганизация и възстановяване на предишното тегло напълно или частично е голям. В тези случаи за предпочитане е да се обърнете за помощ към психотерапевт или към личния си лекар. Във Франция създадохме coaching сайт с чат, в който хора, изпитващи такива трудности, търсят помощ и мотивация да живеят нормално.


Колко пъти може да се прилага режимът?

Възможно най-малко и толкова пъти, колкото искате. Можете без неудобство да прилагате режима няколко пъти, защото тази диета носи най-малък стрес за организма. Протеиновият режим например е по-драстичен и затова води до възстановяване на теглото. Принципът при нискокалорийния е да се консумират храни от трите хранителни групи едновременно, но в ограничено количество. Колкото по-малко калории приемаме обаче, толкова по-лесно тялото се адаптира. И за да продължим да отслабваме, трябва непрекъснато да намаляваме броя на калориите от 1600 на 1200, на 800, понякога дори на 600. Това прави стабилизацията невъзможна и повторното качване на килограми неизбежно. Същото става и с гръмките режими, като този със зелевата супа, на Холивуд с екзотични плодове и т.н. Казано накратко, ако се налага да повтаряте моята диета много пъти, това означава, че не сте спазили всички предписания по време на диетата или след нея.


Нормално ли е, докато спазвам диетата, да задържам вода в продължение на повече от месец?

Не е нормално. Когато задържането на вода трае повече от 10 дни, то трябва да се проучи. Най-напред се търси хормонален дисбаланс - нередовна менструация, пременопауза, менопауза със заместващо лечение. Ако причината не е особено сериозна, личният лекар ще ви препоръча лек диуретик или билки. Трябва обаче да се провери и щитовидната жлеза, която все по-често е причината за подобни ситуации. Намалената й функция намалява базовия метаболизъм и разходите на организма.


Подходяща ли е диетата за кърмачки или бременни жени?

Не, но съществуват варианти на режима, по-богати на плодове и полумаслени сирена, които възпрепятстват прекаленото наддаване на тегло през бременността. Те не служат за отслабване освен в случай на диабет или високо кръвно налягане. При кърмене е още по-лесно да се контролира теглото, особено ако детето е на смесено хранене.


По колко яйца на седмица мога да ям? Не са ли опасни за холестерола?

Ако нямате проблем с холестерола, можете да консумирате по  яйце на ден в първата фаза на диетата. Ако имате висок холестерол, за предпочитане е да не превишавате количеството от 4 жълтъка на седмица, а белтъците са напълно разрешени.


Не е ли опасно да се започва диетата по време на горещините?

Напротив. Колкото по-малко тежим, толкова по-малко страдаме от слънцето и пием повече течности, което ни защитава от горещината.


Според принципите на разделното хранене не бива да се смесват при едно ядене два вида протеини. При вас може. Не е ли неправилно? 

Разделното хранене е режим, основан върху твърдения, които са по-скоро въпрос на маркетинг, отколкото на рационално хранене. Когато консумирате месо или риба, храносмилателната система има задачата да разгражда дългите белтъчни вериги и да ги сведе до кратките им формули – аминокиселините. В този стадий организмът не различава кои белтъчини идват от месото и кои от рибата. Следователно смесването на храните е напълно правилно от хранителна гледна точка и дори от гледна точка на здравия разум. Но не що се отнася до маркетинга, който трябва да предизвика ответна реакция от страна на журналистите и потребителя. Днес във Франция разделното хранене практически не се използва и няма никаква дидактическа стойност, тъй като не ни учи да постигаме равновесие в теглото, нито да се храним правилно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР