доц. д-р мирослава кадурина: Ако си слагам филъри, ще избера не продукта, а лекаря

В началото на юни клиниката по дерматология към Военномедицинска академия стана домакин на Първата лятна академия по практическа дерматология и естетична медицина.

Ваня Шекерова 14 August 2009

В началото на юни клиниката по дерматология към Военномедицинска академия стана домакин на Първата лятна академия по практическа дерматология и естетична медицина. Дерматолози и пластични хирурзи имаха възможност да присъстват на научни сесии и практически курсове, в които световноизвестни учени съобщиха и демонстрираха нови диагностични методи и терапевтични подходи към заболявания като псориазис и акне, лимфом и меланом, както и към стареенето на кожата. С доц. д-р Мирослава Кадурина, ръководител на клиниката домакин, обобщаваме резултатите.


доц. Кадурина, кое беше най-забележителното в лятната академия?
Лятната академия беше за дерматолози, но за моя голяма радост имаше и много пластични хирурзи. Мисля, че двете специалности не са в конкуренция и трябва да бъдат във взаимно преливане, защото това са методи, които трябва да се съчетават и комбинират. Нашата клиника работи в тясно сътрудничество с клиниката на д-р Петер Каспари в Мюнхен – по естетична и пластична хирургия. Имаме общи пациенти и идеи за курсове по новите методи за ендоскопски лифтинг, за обща програма за конкретни пациенти.
разкажете повече за практическите занимания в клиниката, за обучението в новите методи, продукти и технологии, подвластни на естетичната дерматология.
За много колеги – не само български, а и за дошлите от Македония, както и за гостуващите лектори, беше събитие да влязат и да работят в нашата клиника с база на световно ниво. Това, което се опитвам да въведа и чрез академията, и в клиниката, е обединяване на идеите за обновяване. Абсолютно погрешно е фаворизирането на един или друг вид манипулация. Стареенето на кожата е комплексен процес, при който промени се случват на различни нива. Ако искаме да лекуваме този процес, можем да започнем от превенцията, т.е. от средствата, които водят до натрупващи се във времето позитивни промени. Като например стимулация на колагена, подобряване на водно-липидната бариера на кожата, промените в епидермиса като петна, разширени съдове. В този аспект е уместно приложението на лазерните процедури в най-широкия смисъл на тази дума, както и на светлинните устройства с въздействие върху пигментацията и кръвоносните съдове. При нас има вече 16 вида лазери и много натрупан опит в приложението им върху различни места. Процедурата Genesis с NdYaG лазера е с прекрасно въздействие върху структурата на кожата, върху затварянето на порите, премахването на малките повърхностни фини бръчици. Много важно напоследък е навлизането на радиочестотите и инфрачервената светлина. Това са дълбоки топлинни въздействия върху дълбоката дерма, при което става стимулация на колагена и се получава заздравяване на кожата. При тези процедури рискът е сведен до минимум, неагресивни са. Най-новото, което можем да предложим тук, в нашата клиника, е комбинацията между няколко различни процедури, т. нар. 3D въздействия, което е голямо изкуство. Първо, с наличие на апаратура, която дава тази възможност, второ, с владеене в детайл на параметрите й.
право на лекаря ли е да избере какво да приложи на пациента при изразено негово желание за подмладяване и разкрасяване?
Моето мнение и моят подход са, че е право на пациента да реши. Задължение на лекаря е да огледа пациента, да му предложи, да се опита да го убеди или разубеди, но с пълна информация за всички процедури. Пациентът да си прецени – дали в момента, дали след време, и да вземе своето решение. След това подписва протокол за информирано съгласие. За да може не само ти да му дадеш решението и той да подпише, а да прочете, да обработи информацията и да реши. Винаги казвам, че не мога да взема решение. Особено за лазерния рисърфисинг, резултатите от който в началото са доста шокиращи. В компютъра си имам снимки с всичко, което се случва ден по ден след процедурата. Показвам и обяснявам – ще минете през такъв и такъв етап. Ако пациентът не е подготвен, шокът за него е много голям, той не се радва на резултатите.
кой е най-тежкият възможен страничен ефект от процедура с лазер?
Нашата клиника е много специализирана – имаме всички фракционирани и нефракционирани лазери. Т.е. имаме системи, които с по-малка травма и по-кратък възстановителен период постигат добър ефект. Отбелязвам обаче, че това е само по силите на много добре обучени специалисти. Защото пациентът едва ли си дава сметка, че една от най-тежките и необратими последици от непрофесионализма в боравенето с лазери е не пигментацията, а депигментацията. Освен дълбоките белези, разбира се. Един пигментиран участък може да бъде премахнат. Но когато клетката загуби способността си да произвежда меланин, става страшно.
започнахме разговора си с възможностите за превенция на стареенето. В тази  посока какво ново освен за лазерите и импулсната светлина се прилага според лекторите и демонстраторите на лятната академия?
Имахме един вълшебен лектор, проф. Пети от Франция, който изнесе лекция и направи курс по мезотерапия. Той е въвел мезотерапията в медицинската практика. Тя се прилага например при лечение на алопеция (частично опадане на косата). Елегантен метод е, вкарват се в мезодермата съставки, които освежават кожата. Но това са множество убождания. И след определен брой иглата трябва да се смени, което едва ли се случва в неспециализираните заведения, каквито са козметичните салони. Крайно време е да се разбере, че има нива, до които неспециалистите могат да работят, и нива, достъпни само за доказани професионалисти. Може би в най-скоро време ние ще излезем със стандарти кои високоспециализирани дейности са прерогатив на дерматолози със специалност и кои – на козметички.
на практическите занятия в академията бяха представени всички видове филъри на нашия пазар. Вие имате ли фаворит?
Фирмите представиха продуктите си с помощта на най-добрите фирмени демонстратори, колеги с богат опит и призната практика. Бяха подпомогнати, разбира се, и от български колеги. В три групи на ден направиха по 9 курса, обучиха доста народ, който се сдоби и със сертификати. Пациентите трябва да са наясно, че качеството на услугата зависи не от продукта, който изберат, а от лекаря, който ще го приложи. Така че ако трябва да си слагам филъри, ще се доверя на много опитен колега. И ще оставя на него да прецени дали те да са по-трайни или не, дали трябва да се поставят по-дълбоко. Някои от филърите са по-капризни, изискват много добро владеене. Могат да създадат топчета, бабунки, както им казват. За коригиране на по-дълбоки бръчки се изискват по-трайни филъри, за които техниката на инжектиране е решаваща.
помогна ли лятната академия на дерматолозите да се сближат с ботокса?
Доскоро той не беше официално регистриран в България. Сега поканихме д-р Каспари да направи три курса за обучение при огромен интерес. Фирмата, която регистрира ботокса у нас, вече ще прави обученията със собствен демонстратор.  Искам обаче да наблегна, че опитът за профаниране на тази много добра при правилно приложение техника или процедура, е много опасен. Изглежда много лесно – купуваш едно шишенце, в момента има корейски, китайски и всевъзможни ботокси. Предупреждавам, че е важно да се знае какъв е продуктът. В Щатите имаше голям проблем със странични ефекти от китайски ботокс. Освен това лекарят трябва да прецени и количеството в инжекцията. Опасно е увлечението по количеството, то не е гаранция нито за качество, нито за трайност на ефекта. Няма да цитирам имена на известни личности, които бяха пострадали от стремежа на колега да им вземе парите.    
вашата клиника ще се включи ли в коригирането на бюста?
Смятам първо да организираме едно издание на академията специално за пластична хирургия заедно с асоциацията на пластичните хирурзи. Догодина един ден преди дерматологичната академия да има обучение по пластична и реконструктивна хирургия – курс с демонстрация на висш пилотаж. Много се радвам, че колегите разбраха, че дерматологията не е само лечение на кожни болести, а и естетична дерматология и именно тя ни дава хляба. Че не я приемат като халтура. Защото халтура е всяко нещо, което е некачествено.                 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР