д-р ильо стоянов:

можете да си позволите холивудски лифтинг, без никой да разбере

Свобoда Сидерова 21 January 2004

 

Д-р Ильо Стоянов преди операция забранява на пациентите да пушат, взема пари само за труд и консумативи, като пациентката отделно заплаща стойността на гръдните импланти срещу фактура от фирмата вносител. На "ти" е с малко практикувания у нас "холивудски" ендоскопски лифтинг, твърди, че завинаги може да премахне целулита, а устните уголемява с липофилинг в троен размер. Защо в троен, коя форма на гръдните протези е най-добрата, кога фейс лифтингът издържа само година и кога 10? Какви са особеностите на българската национална естетична хирургия в сравнение с европейската? Защо в Англия обясняват подробностите в детайли, а у нас не винаги дават паспорти на гръдните импланти? Отговорът на тези въпроси - в интервюто с д-р Стоянов.

Кой е той?
Работи 5 години като кардиохирург в Националната кардиологична болница (бивша III градска), близо 4 години практикува в Центъра по естетична хирургия в Прага, където защитава специалност "Обща хирургия", и около година и половина специализира естетична хирургия в Лондон и Бон. От 2 години работи в България, като в момента специализира пластична и възстановителна хирургия към Медицинска академия.

Д-р Стоянов, от каква възраст вече е време и още не е късно да потърсим помощта на естетичен хирург за лифтинг на лицето?
Лифтинг не се препоръчва на жени, по-млади от 40 години. Оптималната възраст е 42 и нагоре. Но всичко е много индивидуално. Враг номер едно за кожата са тютюнопушенето и слънцето. Австралийките, например, се състаряват по-бързо от европейките. От значение е дали жената е слаба, без подкожна мастна тъкан и с бръчки, или по-пълна, но без бръчки. Една жена се познава, че е за операция, по "умореното" лице. Появяват се кръгове и торбички под очите, тъканите, които оформят скулите, са изконсумирани, бузите падат надолу и образуват т.нар. бузи на булдог, гънките от носа към ъглите на устните се задълбочават, веждите леко падат и образувалата се гънка покрива клепача. С три дума кожата губи еластичност.

Какво представлява ендоскопският лифтинг, който вие практикувате?
В последните 8-10 години ендоскопският лифтинг, наречен още холивудски, набира скорост. Първо, защото не оставя никакви белези и не се налага да се изрязва излишната кожа. Второ, може да си го позволите, без никой да разбере. Операцията без скалпел е подходяща за повдигане на горната и средна част на лицето. При "горния" лифтинг над челото, в окосмената част на главата (косата не се бръсне) се правят 5-6 разреза с големина 8-10 мм, през които се вкарват дълги тръбички с диаметър няколко милиметра. В тях са разположени видеокамери и хирургични инструменти за прецизни вътрешни манипулации: повдигане на челото и веждите, изглаждане на бръчките и оформяне на леко бадемовидно око (придърпване на външните ъгълчета на очите леко нагоре и настрани). Когато ендоскопският лифтинг се комбинира с премахване на торбичките под очите, резултатът е поразяващ. Ефектът продължава около 10-12 години, защото техниката позволява да преместите кожата с мускулите нагоре и да ги закрепите.

С биологично лепило?
Никой никъде не използва лепило или поне не ми е известно. Фиксира се по 2 начина. Първият е чрез външни фиксатори, които се завиват и след 7 дена се махат. Другият е закрепване в костта на черепа с конец, който сам се резорбира след 90 дни. Голямата тайна на ендоскопския лифтинг е хирургът да прецени коя група мускули да надреже, т.е. частично да увреди. Така запазват функцията си, но не могат да правят бръчки или да връщат веждите обратно надолу. Без прецизно надрязване, каквото и да правите, както и да го фиксирате за черепа, ефектът от операцията е почти нулев. Нещото, което ме притеснява, е, че ендоскопският лифтинг в България е забулен в малко тайнственост и за него не се говори свободно.

Къде у нас се прави още?
Мисля, че в Клиника Малинов и при доц. Евстатиев в Пластичната, реконструктивна и естетична хирургия в Александровска болница. Eндоскопският лифтинг е скъп, защото е нова техника. Самият апарат струва около 80 хил. лева. Аз вземам за ендоскопски лифтинг 2800-3000 лв., а за класически фейс лифтинг 3600-4000 лв. В съчетание с ендоскопски е 6500-7000 лв. В Англия подобна комбинация е 7000-8000 паунда ( около 20 000 лева). Само челото е 3500 паунда, а фейс лифтингът е 4500-5000 паунда.

Какво се прави при долните 2/3 на лицето?
За предпочитане е класическият фейс лифтинг със скалпел. Скулите се оформят и се изпъва кожата на лицето и в областта на шията по т.нар. SMAS техника. При нея освен кожата се подвига и подкожният слой, отделящ я от мимическите мускули на лицето. Това е голямата тайна. Ако слоят не се повдигне нагоре, почва да дърпа кожата надолу и фейс лифтингът издържа от 8 месеца до 1 година. Иначе издържа 10-12 години. Разбира се, през това време кожата също старее. Не можем да спрем процеса.

За какво мечтае европейката и за какво българката?
В последните 10 години се оформи определен естетичен идеал, като отделните детайли са взети от различни раси. Повечето жени мечтаят за дупе на латиноамериканка, бюст на европейка, дълги и стройни, но не мускулести крака, а лицето е смесица между креолка и азиатка. Скулите са силно изразени и изпъкнали, очите - дръпнати и повдигнати, устните - нацупени и секси. Ситуацията в България не отразява 100% състоянието и възможностите на естетичната хирургия. Повечето хора у нас, дори и колегите веднага си представят увеличаване на бюста. Това е най-масовата и най-популярна операция, но и за нея се знае прекалено малко.

Как пациентката може да е сигурна, че ще й бъдат поставени именно имплантите, за които е платила? Всеки имплант има паспорт със сериен номер, който се прикрепя към оперативния протокол или епикризата. Абсолютно задължително е пациентката да получи 2 паспорта след операцията, независимо дали е правена в частна, или държавна клиника. Плюс касова бележка или фактура за стойността на протезите от фирмата вносител.

С какви импланти предпочитате да работите?
Широко застъпено е мнението, че най-добри са капковидните с гел, който не изтича, ако те прободат. Хубави са, но не са най-добрите и не трябва да се поставят на всички. Недостатъкът им е, че се слагат през разрез 4.5 см под гърдите. Ако размерът им е много голям, се слагат и над гръдния мускул. С времето падат надолу, а белегът се измества нагоре с 1 см и почва да личи. Другият минус е, че са малко твърди на пипане и изглеждат като лепнати към тялото. Предпочитам кръглите импланти с гел, но с по-друга структура. Поставят се през разрез около ареолата или през 2.5 см високо под мишницата, откъдето впоследствие слизат под гръдния мускул. Голямото им преимущество е, че изглеждат естествено и около тях не се образуват твърди капсули. В България много популярни са анатомичните протези. В Европа бягат от тях, защото се поставят единствено под гърдите. Ако при дадена пациентка това е единственият вариант, също ги слагам отдолу, но предпочитам под мишницата. Четвъртият вид протези са с водно-солеви разтвор, т.нар. физиологичен. Основният им недостатък е, че кристалите от разтвора попадат в капсулата около импланта и я деформират. На Запад вече не ги препоръчват, макар още да работят с тях. Дори големите им поклонници, американците, постепенно ги изоставиха и минаха към силикона, който преди няколко месеца официално бе разрешен.

Какви са цените?
У нас цената за уголемяване на бюста се движи около 2600 евро. Аз вземам 2600 лв. за труд, хирургични консумативи и операционни разходи. Цената на имплантите е от 800 до 1400 евро, като най-скъпи са анатомичните.

Кога се налага смяна на имплантите?
Смяната не е задължителна, ако няма втвърдяване на капсулата или деформация на гърдата. Някои казват, че се сменят на 10 години. Няма такова нещо. Изваждане се налага, когато кожата на гърдите (с годините тя старее) е по-голяма от имплантите. В Прага оперирахме едни от първите пациентки - дами на по 60 години, и извадихме протези с 30-годишна давност от материала горетекс, които наистина бяха като дърво. На Запад появи ли се и най-малката гънка, звездите веднага тичат при пластичния хирург. На едната й се струват вече прекалено малки или големи, друга иска да бъде с едни "гърди" пред конкуренцията...

Може ли веднъж завинаги да се премахне целулитът?
Да, по метода на д-р Гаспароти, най-известния италиански пластичен хирург. Не случайно го наричат кралят на липосукцията. Повдигнал е дупетата на половината холивудски звезди чрез техниката банан. Изсмуквайки гънката под седалището, оптически го повдига. Аз също практикувам неговата повърхностна липосукция. За разлика от повечето колеги, които навлизат дълбоко в мастната тъкан, Гаспароти работи непосредствено под кожата. "Избръсвайки" я от горе на долу, отделя мастната тъкан (където се образува целулитът) от нея .Така няма опасност от нараняване на големи съдове или проникване в коремната кухина.

Вие коя липосукция предпочитате - аспирационна или ултразвукова?
Работя и двете. При аспирационната със специална сонда мастните клетки се аспирират - изсмукват. При ултразвуковата не се изсмукват цели клетки. Ултразвукът деструктурира клетката, докато тя експлодира. И съдържанието изтича в междуклетъчното пространство, което не е добре. Съвременните скъпи ултразвукови апарати (от порядъка на 50 хил. евро) са направени така, че едновременно и да аспирират емулсията. Единственият им недостатък е, че оставят много големи белези. За да няма изгаряне (ултразвукът е и с топлинен ефект), в кожата се завиват специални пластмасови протектори. В България не се ползват, защото няма достатъчно силни ултразвукови апарати. Това го казвам съвсем отговорно. Обиколил съм всички клиники и знам апаратите, но няма да работя с тях, защото не вършат работа. Обикновено на Запад практикуват и двата метода едновременно. Например при мъжете гърдите и гърбът се работят с ултразвук. При жените - гърбът и паласките около талията се работят и по 2-ата метода. Цената е за определен район. Например, горен и долен корем, брич, вътрешна част на бедрото, коляно. При мен аспирационна липосукция е 450 лв.

Може ли липосукцията да замени спорта и диетата?
Липосукцията не е метод за отслабване. Това трябва да е ясно на всяка жена. Дори на Запад карат пациентите първо да отслабнат, а след това правят липосукция. Повечето жени не издържат и започват да консумират отново забранени храни.

Кой е най-добрият метод за уголемяване на устни?
Има голямо завръщане към използването на т.нар. меко-тъканни коктейли. В България процедурата е популярна като липофилинг. Взимат се мастни клетки и малко съединителна тъкан от собственото тяло. Обработват се по специална техника и се реимплантират. Неудобството е, че устните се увеличават близо 3 пъти повече от необходимото и трудно може да се прецени реално. Две трети се резорбират до 1.5-2 месеца. Оставащата 1/3 издържа около 20 години. Процедурата се прави еднократно, сместа се инжектира по т.нар. метод на сандвича - над и под мускулите на устните. При мен цената е 1600-1800 лв. за горна устна. В Прага стойността е 1100 евро, горна и долна - 2300 евро, в Англия - 3000-3500 паунда. Другият метод, за съжаление доста по-нетраен, са инжекциите на базата на хиалуронова киселина, която нормално съществува в организма. Работя предимно с препарата Perlane. Някои твърдят, че издържа 8 месеца или година, но по мои наблюдения само 3-4 месеца. Цената при мен е 200 лв. плюс цената на материала. На Запад цената е около 600 паунда. Обикновено поставянето на пълнителите е приоритет на дерматолозите, но хирурзите имат по-точна ръка. Аз съм противник на колагена, защото е с животински произход и предизвиква алергични реакции. Силиконовият гел, т.нар. олио, е забранено по света от 1987 г. У нас обаче и досега се внася и се слага в устните. Малки части от него тръгват между мускулите, разнасят се неравномерно и се получават буци, разлика между устните.

Мнението ви за ресърфейсинга, или премоделирането на лицето с лазер?
На Запад и в Средна Европа няма клиника по естетична хирургия без лазер, ендоскоп, ултразвуков аспиратор, и то от скъпите. В Прага работих 8 месеца в лазерен център с един от най-добрите лазери. У нас има само 2 лазера - в Клиника Малинов и в Кожна клиника към МА. Когато прибягват към лазер, пациентите трябва да са информирани за възможностите му. Лазерът трябва да е достатъчно мощен, за да се изпари водата от клетките за стотни от милисекундата. В противен случай се получава топлинен ефект и лицето изгаря. Дали лазерът е мощен се познава по цвета на обработената кожа. Ако цветът е черен, леко овъглен, значи има изгаряне и тогава се получават груби белези. Неинвазивната лазерна система IPL - популярна като фотоподмладяване, също е много добра, но тя върши работа предимно на дерматолозите при заличаване на пигментни петна и дребни недостатъци по-кожата.

Ботоксът още не е регистриран у нас, но това не пречи да се практикува нелегално. Не е ли опасно? (Инжекциите с ботокс парализират мимическите мускули и така изглаждат бръчките.)
Skin Line вече регистрира ботокса. Но напоследък на Запад бягат от прекалената му употреба. Правят се най-много 3-4 инжекции в една и съща група мускули. Иначе рискът от т.нар. восъчна кожа е голям и мимиката изчезва. Ботоксът блокира предаването на импулси към мускулите и кожата губи тонус. Ендоскопският лифтинг е много по-съвременен и по-добър метод за премахване на бръчки.

Доколко важна е предоперативната подготовка на пациента?
В Средна и Западна Европа й обръщат голямо внимание. Пациентът идва, уточнява се цената, прави се фотодокументация и му се обяснява абсолютно всичко. Например в Англия казват къде точно ще се направи дупка в черепа, къде ще мине конецът, как ще го завържат и дръпнат назад. След което следва 2-3 седмична подготовка, по време на която цигарите се забранени, правят се лабораторни изследвания, витамино- и ензимотерапия (за да няма кървене или отоци след операцията), плюс абсолютно задължителния психологичен тест.

А у нас?
Ще ви кажа само, че при мен дойдоха 2-3 пациентки, които нямаха нито паспорти на протезите, нито епикриза. Не са им дадени. В никакъв случай не мога да твърдя, че е практика.

Ясно е, че няма естетична операция без белег. Може ли да се махне изобщо, или само да се заличи?
Няма сила на земята, а и на небето, която да заличи белега, независимо дали е резултат на скалпел, разкъсна рана или стрии. С лазер или медикаменти белегът придобива цвят, близък до останалия. Ако е релефен, се изпилва до нивото на кожата, ако е хлътнал, кожата около него се изпилва, така че той да се вдигне. Един колега казваше, че този, който успее да заличи белег или да излекува хроничен конюнктивит, ще получи Нобелова награда.

На Запад пациентите са застраховани срещу несполучлива операция, като клиниките поемат разходите за нова. У нас отговорността е изцяло на пациента.
Мога да коментирам само за себе си. Подписвайки т.нар. декларация за информирано съгласие, пациентът е наясно с подготовката и периодите, какво може да очаква като усложнение и че мога да вземам еднолично решение по време на операцията. Става дума за дребни неща, а не за генерална промяна. Това, че пациентът подписва декларацията, в никакъв случай не означава, че носи изцяло отговорността. Напротив, отговорността е изцяло моя. Аз вземам парите за операцията, следя пациента в следоперативния период и отговарям пред закона за резултата. В случай на неуспех, ако се докаже, че пациентът не е изпълнил инструкциите, отговорността е негова. Например, след липосукция се носят 4 седмици специални еластични превръзки, а той ги сваля още на втората. Или при увеличаване на бюста, когато протезата е сложена над мускула, от 3-5 ден нататък се правят усилено 3-4 масажа дневно на всяка гърда, за да не образуват капсули. Между другото, малко колеги го препоръчват. Нека бъдем честни. Има ли досега доказан случай, че лекарят е виновен за неуспеха на дадена операция? Няма. Има ли наказан? Няма. На Запад е друго. Ще ви кажа защо. Когато бях в Англия, срещу председателя на Кралската асоциация на пластичните хирурзи се водеха 8 дела. Самите хирурзи професионално са застраховани за милиони и адвокатите се договарят помежду си.

Склонен ли сте да направите повторна операция за ваша сметка?
Тя винаги е за моя сметка, ако по една или друга причина преценката ми не е била правилна.Така е навсякъде по света. Например имах един случай (за щастие единствен) с уголемяване на устните, където сложих малко материал. В момента устните изглеждаха добре, но после резултатът бе неудовлетворителен. Направих повторна операция, без да вземам пари, с изключение разходите за анестезия и други консумативи.

Правите ли компютърен имидж (с компютърна графика на пациента се показва как би изглеждал след операцията)?
Не правя умишлено. В Англия, Германия и Чехия правят, но в последствие много пациенти започнаха да водят дела, защото резултатът от операцията не бил същият. А той никога не е същият.

Някога отказвали ли сте на пациентка?
Отказвам, когато смятам, че има противопоказания или иска същите капковидни протези като на приятелката си. Да, но за нея са много по-добри кръглите. Имах пациентка, която искаше да извадя протезите, сложени през разрез под гърдите, защото белегът не й харесвал, и да ги сложа отново под мишниците. Защо, какъв смисъл има?

Бихте ли оперирали жена си?
Бих направил естетична операция дори на дъщеря си. Промених мнението си, след като в Прага колега оперира 17-годишната си дъщеря заради асиметрични гърди. Доколкото знам, преди това прави фейс лифтинг и липосукция на жена си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР