жена до върха на ноктите

...или защо звездите пренебрегват бижутата на ръцете с изключение на годежния пръстен.

Свобoда Сидерова 11 May 2009

...или защо звездите пренебрегват бижутата на ръцете с изключение на годежния пръстен.


Риана го предпочита неоново оранжев. Става въпрос не за цвета на презерватива, а за цвета на лака. Момичето с чадъра харесва още тюркоазен и слънчевожълт. За завиждане е – на мулатките страхотно им тичат сочни цветове. Скарлет Йохансон може да припада по червено червило, но маникюрът й е пълна скука. Белоснежните й нокти са като изцапани с тебешир. За някои полунощночерният лак е демоде. Но не и за Парис Хилтън, а тя рядко  бърка. За да не остане по-назад, сестра й Ники се фръцка с тъмнокафяв лак. Явно обича шоколада. Фърджи налита на бежово. Не дай Боже, някой да не забележи годежния й пръстен. Ева Лонгория пък е почитателка на френския маникюр. Причината е прозаична - благородните оттенъци не отвличат вниманието от любимите й диаманти. Какъвто и цвят лак да изберете обаче, истината е една. Не трябва да сте егоистки, а да дарявате с внимание всеки милиметър от ноктите.

Пиленето на ноктите


не е като пиленето на ушите на мъжа ви, ако цветът на коженото купе на подарената за рождения кола не съответства на този на любимия ви лак.  Джесика Вартунян, холивудската кралица на маникюра, съветва да пилите ноктите само в една посока – от края към центъра. Ноу хауто на колежката й от Лондон – Мариан Нюман, която се грижи за ръцете на Мадона и Кейт Мос, е скъсяване веднъж седмично с милиметър. Но проблемът не е как или колко да пилите ноктите, а с какво. Колкото и да ви е странно, пилата за нокти може да се окаже най-страшният им кошмар. Металната е аут. Стъклената не травмира нокътната пластина, но за да не се разслои и да не проникнат микроби, я запечатайте с кристална пила. Тази на La Ric например е с микроскопични кристали Swarovski. Абразивността също е от значение. Цифрите върху някои пили, придружени с думата grit, означават точно това. Идеалните граници се движат между 180 до 240. И още нещо: никога не пилете ноктите влажни, така ще ги разслоите по-бързо.  

Портокалова пръчица


Не е за вярване, но първата маникюрна пръчица се появява в Европа през... 1830 г. Само си представете дамите колко са били напред с материала, в случая с необрезния маникюр (обрезният не само провокира растежа на кутикулите, но и възпалителни реакции). За най-хигиенични пръчици се смятат тези от портокалово или розово дърво. Ако пък са снабдени с полиращи цветни „накрайници”, както при La Ric, нямат цена.

Освен пръчиците, напомнящи азиатски прибори за хранене, се котират още буталца с гумен накрайник. Revlon Beauty Tools пък предлага 2-странен аксесоар от специална неръждаема стомана. Плоският край е за избутване на кожички, извитият - за почистване на и под нокътната повърхност. Внимание: при прекалено „разрошени“ кожички може да нарушите правилото за избутване с пръчица и да ги „укротите“ с маникюрни клещи. Хидратиращият крем с алое вера преди процедурата намалява неприятните усещания и помага за бързо зарастване. 

Прекалено дългите и остри нокти изглеждат заплашително, а късите и квадратни правят дори и най-стройните пръсти да изглеждат като кебапчета. Печелившият вариант е средна дължина с бадемовидна форма или „закръглен” квадрат. Ако се налага кардинално да скъсите дължината на ноктите, първо използвайте маникюрни ножици с удобна ръкохватка, а след това пила

1. пила с 6 вида повърхности за пилене и полиране Shape-N-Buff на Revlon Beauty Tools
2. пила 2 в 1 Boomerang Board на Creative Nail design – бялата повърхност придава форма на нокътя, сивата - блясък
3. пила Crystals на La Ric
4. пръчици за кутикули с цветни „накрайници” на La Ric
5. маркер за избутване на кожички Cuticle Softener Pen на Deborah

„Приятели“ на ноктите


масло от жожоба – доставя витамини, аминокиселини и микроелементи директно в матрикса (мястото на формирането на нокътя)
масло от бадем – укрепва и прави ноктите по-еластични
масло от оризови трици – буквално „обвива“ нокътя в нежно трико с ефект на целофан отгоре

Good лак


Противно на твърдението, че ноктите не трябва да са постоянно лакирани и се нуждаят от „почивка” – например 2 дни на всеки 5, в последно време специалистите гласуват за non stop мазане. Причината е нуждата от постоянна защита. За ноктите е по-полезно да ги покриете със слой лак, дори и само с база, отколкото да ги оставите без всякакво покритие. Качественият лак трябва да отговаря на следните критерии: да издържа не по-малко от 5 дни, да не се напуква и да не се лющи.

Маслено вълшебство


Растителните маслени коктейли за кожички са признати лидери в грижите за ноктите. Те не само им придават блясък, омекотяват загрубялата кожа, ускоряват растежа на нокътната пластина и предотвратяват разслояването й, но и „удължават живота” на маникюра. Неслучайно много звезди, сред които Дженифър Лопес, Сандра Бълок и сър Елтън Джон (!?), не излизат от къщи без мини флаконче Solar Oil на Creative Nail Design. Причината? Ненадмината комбинация от масло от сладък бадем, оризови трици, жожоба и витамин Е. От O.P.I пък залагат на авокадо. Нашият съвет: при възможност нанасяйте маслото за кожички колкото се може по-често. Ако нямате подръка, балсамът за устни или зехтинът също вършат работа.

6. масло за нокти и кутикули Solar Oil на Creative Nail Design
7. балсам за устни и нокти Lips&Nails на La Ric
8. мултиактивно подхранващо масло за кожички и нокти Nourished nails на Deborah
9. масло за кутикули-стик Avoplex Cuticle Oil to Go на O.P.I

Основа на основите


Базата за нокти вече не е само буфер между лака и ноктите, а изпълнява важни функции. Укрепващото средство с микронизирани минерали (калций и цинк), серамиди или кератин например предотвратява разслояването на ноктите и ги предпазва от вредната околна среда. Не можем да не споменем гел-заздравителя на Revlon, който обещава да подобри твърдостта им с 60% и то само за 4 дни. Между другото ваничките с морска сол също „бетонират” ноктите. Задачата на хидратиращата база пък е да намали чупливостта им (ноктите съдържат 15% вода и всяко падане под този процент ги прави крехки като стъкло), повишавайки еластичността им, а на изсветляващата - да заличи петната  от пушене или некачествен лак. Благодарение на съдържащите се полимери, изравняващата основа запълва малките неравности и бразди и лакът ляга равномерно и издържа по-дълго.

10. коректор филър за нокти и заличител на петна Nail Filler Concealer Anti-Imperfections – Anti-Yellow на Collistar
11. топ лак с UV филтър UV Schutzlack на La Ric
12. стимулиращ гел за растеж на нокти Growth Booster на Oriflame    
13. защитна изравняваща база Base Coat на Dior
14. калциев гел-заздравител за нокти Calcium Gel Nail Hardener на Revlon
15. бързосъхнещ топ лак RapiDry Top Coat на O.P.I 
16. основа за неравности Ridge Out на Creative Nail Design

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР