Нахранете лицето си

eva.bg 03 September 2021

Суха кожа
Възможен дефицит: наситени мастни киселини, витамин А (необходим за здравето на клетъчната мембрана) и витамин Е (предпазва клетките от вредното действие на свободните радикали). Може също така да не достигат течности, по-специално вода.
Какво да ядем: зеленаш, листникови зеленчуци, ядки, семена и тлъста риба, за да помогнем на клетките да бъдат здрави - те имат нужда от естествени омазнители и от хидратация отвътре. Опитвайте се да изпивате най-малко по 6 чаши вода на ден.

Бледност
Възможен дефицит: желязо, резултат от анемия, най-силно изразена по време на менструация. Особено застрашени от анемия са вегетарианците, тъй като в храната им хронически не достига витамин В12.
Какво да ядем: листникови зеленчуци, ядки и семена, които съдържат запаси от желязо, както и мюсли с допълнителна добавка от желязо. Постни меса, яйца и по-малко риба са добри източници на витамин В12. Вегетарианците трябва да помислят за соево мляко и да взимат витамин В-комплекс.

Напукани и лющещи се устни
Възможен дефицит: витамин В12.
Какво да ядем: нискомаслени млечни продукти, постни меса, небелени и зелени зеленчуци. Наситени мастни киселини се съдържат в ядките, зърната и мазната риба.

Подсичане в ъгълчетата на устата и очите
Възможен дефицит: желязо, витамин В2 и В6. Особено податливи са вегетарианците и жените с тежък менструален цикъл.
Какво да ядем: меса и продукти, богати на желязо, като например ядки и семена. Витамините от група В се съдържат в кората на зеленчуците, яйцата, месото и млечните продукти. Висококачествени мултивитамини и минерални добавки съдържат желязо и В-витамини.

Преждевременни бръчки
Възможен дефицит: витамин А, С и Е, селен и цинк.
Какво да ядем: черен дроб, пълномаслено мляко и яйца за витамин А, плодове и домати за витамин С и авокадо, ядки, семена, пълнозърнест хляб и мюсли за витамин Е. Селен се съдържа в бразилските орехи, морските продукти и месата. Най-богати на цинк храни са стридите, мидите, червените меса и нелющените семена.

Зачервена, мазна кожа
Възможен дефицит: тя може да сигнализира за хранителен недостиг, но и за хормонални проблеми.
Какво да ядем: мултивитамини и минерални добавки, които съдържат достатъчно витамини от група В, както и цинк, необходим за здравето на кожата. Намалете количеството на мазнините в менюто (червени меса, пълномаслени млечни продукти) и редуцирайте въглехидратите (захар, бял хляб, оцветени продукти) до минимум. Яжте много пресни плодове и зеленчуци, изпивайте поне 6 чаши течности дневно, предимно вода.

Зачервена, лющеща се кожа
Възможен дефицит: витамин В3 (ниацин)
Какво да ядем: черен дроб, бъбреци, червени меса, риба, екстракт от мая и фъстъци. Сушени плодове и ядки в количества.

Пърхот
Възможен дефицит: наситени мастни киселини, биотин
Какво да ядем: мазна риба, ядки и семена - богати на наситени мастни киселини продукти, както и постни меса, млечни продукти и зеленчуци с кората.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР