златният стандарт е ботокс, фраксел, пълнители

В EVA получаваме непрекъснато въпроси, свързани с  модерните методи на естетичната и пластичната хирургия. Днес нашият консултант по естетична медицина д-р Катя Паскова отговаря на едно от писмата.

Свобoда Сидерова 22 November 2009

В EVA получаваме непрекъснато въпроси, свързани с  модерните методи на естетичната и пластичната хирургия. Днес нашият консултант по естетична медицина д-р Катя Паскова отговаря на едно от писмата.

„ Неотдавна събрах смелост и отидох в един център за красота, където ми поставиха инжекции с хиалуронова киселина около устата, за да заличат бръчиците. Отначало ми се стори, че има промяна в лицето ми, но след два месеца тя вече не се усещаше. Въпросът ми е няма ли начин за по-трайна промяна на лицето освен с така нашумелите инжекции?” С. Г., София


 

Д-р Катя Паскова,
собственичка на дерматологична клиника
Дерма-Вита, отговаря на ваши въпроси

Ще Ви отговоря с най-голямо удоволствие, макар че не уточнявате къде точно сте правили процедурата. Смятам, че попълването на бръчки с хиалуронова киселина трябва да се извършва само от обучен и квалифициран лекар дерматолог или пластичен хирург при спазване на стерилни условия в реномирана клиника, каквато смея да твърдя, е и “Дерма-Вита”. Категорично против съм това да се прави в салони за красота. Още повече че за да спечелят клиенти, много от салоните използват продукти със съмнително качество, на по-ниска цена и така определено се компрометира процедурата. Добрият филър съдържа определено количество хиалуронова киселина и има характерна структура, която гарантира стабилност и трайност. Лекарят след преглед решава кой е най-подходящ за пациента.

 

Втори важен момент е процедурата да се извършва от дерматолог, преминал специален курс на обучение, защото той познава най-добре структурата на лицето и знае къде и как точно да постави инжекциите. За различните продукти има различни техники и само оторизирани лекари провеждат обучение в Европа и България. В тях нямат право да участват козметици. Простата наглед процедура може да доведе до доста странични ефекти, водещи понякога до сериозни промени в структурата на кожата и формата на лицето. Съчетаването на различни продукти също може да причини нежелани реакции.

 

И трето, ако искате добър резултат в подмладяващите процедури, не мислете „на парче”. Едно уголемяване на устни няма да Ви подмлади кой знае колко, ако не е съчетано с други модерни методи на естетичната дерматология, дори и да е отлично направено. Новата философия на естетичната медицина разглежда лицето като цяло - тургор, еластичност на кожата, наличие на петна и капиляри, овал, релеф, ниво на активност на мимическата мускулатура. На базата на цялостна преценка се решава в каква последователност и комбинация от процедури и технологии да се действа. Попълването на бръчки с хиалуронова киселина се комбинира и с процедури, които изглаждат повърхността на кожата на лицето като модерния мек фракциониран лазер (за кратко Fraxel), както и с ботокс. Ако трябва да съм по-конкретна, последователността е следната: най-напред се правят инжекции с ботокс, за да се заличат или намалят мимическите бръчки и да се отпусне мускулатурата като цяло - така лицето има по-спокоен и отпочинал вид. След това се правят 2-3 процедури с Fraxel. Този модерен лазер безболезнено и по най-фин начин премахва горния слой на епидермиса и петната по него, заличава дребните бръчици, свива порите и активира производството на нови и здрави колагенови влакна. След това вече дерматологът трябва да приеме ролята на скулптор и да извае с хиалуронова киселина участъците, в които с времето е намалял обемът и са се получили хлътвания и по-дълбоки бръчки. Този продукт позволява да се моделират скулите, да се уголемят и оформят устните, да се повдигне контурът на долната челюст. Ботоксът, поставен освен на лицето, може да промени видимо възрастта и на шията. Ето това е новата Света троица за дерматолозите в Европа и САЩ: ботокс, фраксел, хиалуронова киселина. Това се приема и като „златен стандарт” в естетичната медицина. Следващите месеци - ноември, декември и януари, са възможно най-подходящите за процедурите с фраксел поради липсата на слънцегреене. Смятам, че една уважаваща себе си жена би инвестирала повече в своята свежест, младост така, както и в скъпи дрехи и аксесоари. Повече информация за процедурите и цените можете да получите от сайта на клиниката: www.dermavita.bg

 


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР