13 сухи правила

Само в рекламите и холивудските драми мокрите до кости мацки изглеждат еротично и свежо.

Свобoда Сидерова 10 April 2009

Другият начин да не заприличате в лицето на акварелна картина е водоустойчивата козметика. Супер примамлива идея особено ако решите в малките часове на нощта да се цопнете в басейна, без да изгубите и частица от сияйното си великолепие.

Почувствай разликата

Водоустойчивият макияж се различава от обикновения по фиксиращите полимери. Още една разлика, която трябва да запомните - тази между водо- и влагоустойчивата декоративна козметика. Формулата на втората е значително „по-лека” и не толкова трайна. Но пък има абсорбиращ и матиращ ефект. По-важно обаче е отношението към кожата. Избирайки спирала, молив или сенки с надписа waterproof (от англ. водоустойчив) или дълготрайни фон дьо тен, червило и блясък, убедете се в наличието на защитен филтър и подхранващи вещества. Предимството на слънчевите водоустойчиви средства е, че предпазват кожата от UV лъчите, дори когато сте в морето, като защитата е ефективна примерно в течение на 20 минути.

Стоп, свалено!

Да, спиралата не тече и не ви прави да приличате на панда в очите, но вечерта клепачите и миглите изпитват колосален стрес. Да, тоналният крем отлично матира и не оставя следи по дрехите, но дали кожата не се задъхва? Да, червилото не суши устните, но дали е, както обещава рекламата? Водоустойчивата козметика е удобна с една дребна подробност - почистването. Обичайното мляко или пяната с измиване не върши работа. Трябва ви двуфазен тоник, който преди употреба се разклаща. Ако нямате подходящо средство под ръка – не търкайте кожата. Нанесете на лицето или устните наситен хидратиращ крем, изчакайте малко и отстранете.

13 waterproof правила

1. Базата под макияж преди обичайния тонален крем, го „държи” и не му позволява да „слезе” от лицето. Другият й плюс е, че пречи на мазния блясък да развали грима и да го направи по-тъмен.

2. Ако ползвате дълготраен тонален крем, който издържа цели 16 часа, например Infallible на L’Oreal или ColorStay Makeup на Revlon, базата, както и дневният наситен хидратиращ крем, са излишни. Средствата просто ще разтворят силикона и ефектът ще е нулев.

3. Базата за устни също предпазва червилото или блясъка от разтичане и запазва цвета им ярък през целия ден. Преди да я нанесете, попийте мазнината от устните със салфетка.

4. Дълготрайното червило и блясъкът за устни са откритието на XXI век. С тях можете да нарисувате контура на устните. Но дори и те не издържат на горещи напитки и мазна храна.

5. След като се начервите, не разтърквайте устните една в друга няколко минути, за да се изпарят фиксиращите полимери.

6. Компактните сенки няма да се разтекат, ако ги нанесете с влажен апликатор. За да закрепите ефекта, леко ги напудрете. Добро решение е базата за клепачи Eclat Minute Base Fixante Yeux на Clarins или Divinora Base Protectrice pour les Paupieres на Guerlain.

7. Светлите и матови сенки на прах са по-надеждни от тъмните или блестящите. Но най-сигурният начин макияжът на очите да издържи 8 часа е водоустойчивият молив за очи.

8. Ако нямате под ръка водоустойчиви сенки, използвайте блестящи течни на водна основа, например Ombre D’Eau на Chanel. Те застиват върху кожата, образувайки еластичен филм.

9. Кремообразният руж на водна основа, например Feeling Cheeky Blush на Oriflame, стои на кожата като нежен воал и издържа изключително дълго. Единственият му „минус” е, че е подходящ за суха и нормална кожа.

10. Водоустойчивата спирала ще се „държи” още по-стабилно, ако предварително почистите миглите с демакиянт без мазнини. Внимавайте колко слоя спирала нанасяте. Слепените мигли много трудно се почистват.

11. Всяка спирала може да стане водоустойчива с топ пласт, нещо като гелобразен фиксатор, който се нанася допълнително. Подобно чудо предлагат Clarins и Oriflame.

12. Специалната четка с двойни фибри на водоустойчивата спирала Waterproof Easy на Bourjois не само предотвратява слепването на миглите, но и придава обем. Нещо, което преди се смяташе за невъзможно. Въпросната спирала е може би единствената, която се маха с... обикновен лосион за почистване без мазнини.

13. Това че на слънцезащитното средство пише water resistant (понякога надписът вместо на лицевата страна е отстрани на опаковката), не бива да ви успокоява. Засега повторното намазване с SPF средство след къпане остава задължително.

 

 

 
 

1. защитен успокояващ крем за постепенно потъмняване Sun Care Soothing Cream Progressive Tanning SPF 20 на Clarins
2. водоустойчива спирала за обем Waterproof Easy на Bourjois
3. водоустойчив молив за очи Stylo Yeux Waterproof на Chanel
4. водоустойчив топ пласт Waterproof Top Coat на Oriflame
5. дълготраен гланц за устни в 2 стъпки Professional Longwear Gloss на Deborah
6. водоустойчиво желе Aqua-Proof на Kerastase Soleil с мокър ефект
7. мултизащитно мляко за тяло Sensitive Skin Sun Milk Multi-Protection SPF 30 на Biotherm с хидратиращ и стягащ ефект
8. мляко за висока защита на нетолерантна кожа High Protection Lotion SPF 25 на Avene
9. водоустойчива спирала Diorshow Waterproof
10. защитен спрей за тяло Capital Soleil Body Spray Corps SPF 20 на Vichy
11. дълготрайна компактна пудра Dowble Wear SPF 10 на Estee Lauder
12. водоустойчива очна линия Ultra Waterproof Eyeliner на Deborah
13. течни сенки Ombre D’Eau на Chanel
14. млечен спрей за тяло за контролирано почерняване Aqua-Lait Haute Hydratation en spray SPF 15 на Lierac с анти-ейдж ефект
15. дълготраен фон дьо тен за нормална и суха кожа ColorStay Makeup SPF 15 на Revlon
16. дълготраен коректор Infallible на L’Oreal
17. ултра блестящи водоустойчиви сенки Eye Show на Dior
18. лак за нокти Forever Strong Professional на Maybelline, който запазва блясъка си до 7 дни
19. течен руж Feeling Cheeky Blush на Oriflame
20. основа под макияжа Eclat Minute Embellisseur Teint на Clarins
21. дълготрайно дуо за устни Double Wear на Estee Lauder

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР