корона от блестяща коса

Казват, че жената може да направи от нищо три неща: салата, прическа и трагедия. В последните две твърдения се убедих, когато преди време се подстригах нула номер с надеждата да сгъстя косата си. Като изключим стряскането на околните, нищо не се получи, но това е друга тема. Ако искаш да избегнеш трагедията от прическата, виж наръчника на EVA. В него ще откриеш развенчани митове и съвети на стилисти и експерти.

Свобoда Сидерова 27 April 2009

Както казва Парис Хилтън: „Не е важно какво имаш на главата. Просто си представи, че е корона”. 20 начина да го постигнеш.


Казват, че жената може да направи от нищо три неща: салата, прическа и трагедия. В последните две твърдения се убедих, когато преди време се подстригах нула номер с надеждата да сгъстя косата си. Като изключим стряскането на околните, нищо не се получи, но това е друга тема. Ако искаш да избегнеш трагедията от прическата, виж наръчника на EVA. В него ще откриеш развенчани митове и съвети на стилисти и експерти.

1. Коса без обем.
Промени начина на оформяне
Най-лесно ще надуеш обема със сешоар. Наведи главата надолу и с пръсти повдигай косата в корените. Друг начин: бухни бретона със сешоар и кръгла четка или просто промени пътя. Бил Уотсън, международен директор на академия Essensuals и Toni&Guy в Лондон съветва: „Напръскай кичур с лак, отгоре преметни друг, напръскай пак и т.н.” Ако нямаш шампоан за обем, добави в шампоана 2-3 капки етерично масло.


2. Мокър ефект без усложнения
И тази пролет стилистите предпочетоха мокрия ефект. Проблемът е, че честата употреба на гел изсушава косата. За да го избегнеш, добави в него няколко капки хидратиращ балсам. Или вместо гел използвай стилизиращ восък или желе, но само ако косата ти не страда от липса на обем.


3. Изборът на фризьор = на избора на съпруг
Както се шегуват французойките, да намериш добър коафьор е по-сложно, отколкото да се омъжиш. За кинозвездите пък геният-стилист е по-важен от продуцента. Ако за пръв път попадаш при даден фризьор, не искай кардинална промяна. Дори и на добрия му трябва време да вникне в особеностите на косата. И още нещо. Навечерието на важния ден не е най-подходящият момент за подстригване и боядисване.


4. Излишък на стайлинг средства
Максимата „Ако ще е гарга, да е рошава” не е добра идея. Боцкащата слама вместо копринени кичури стои неестествено и травмира мъжката кожа. Колкото по-гъста е текстурата на стайлинг средствата, толкова по-плътно обгръща косъма. Затова стилистите първо я нагряват в дланите. Мусът се нанася на влажна коса. Количеството пяна не бива да превишава размера на мандарина, гелът - на зърно грозде, восъкът - на грах. Последният се слага само на краищата. При лака стигат 1-2 натискания. Ако си прекалила с дозата, напръскай косата с термален спрей за лице, разреши и изсуши със сешоар.


5. Честото подстригване влияе на растежа
Косъмът расте с 1-1.5 см на месец независимо от подстригването. Честата среща с фризьор е полезна, когато искаш да се избавиш от цъфтящите връхчета и да заздравиш косата. Забавеният растеж, съпроводен със сухота, е признак за нарушена функция на щитовидната жлеза, анемия или нерационално хранене.


6. Боядисването е като руска рулетка
Никога не знаеш кой цвят ще „гръмне”. Така е, но ако държиш боята повече от определеното време. В салона това е изключено. Ако искаш да се застраховаш, оцвети първоначално един кичур. 1-2 седмици преди боядисването подготви косата с хидратиращ балсам или маска. Сияещият и гладък ефект е гарантиран. Така правят моделите, които рекламират бои. И не забравяй средствата за боядисана коса, които запазват цвета наситен.

мляко за хроматично отразяване на светлината Chroma Reflect на Kerastase
подхранващ крем за боядисана коса Nounou на Davines
защитна маска за боядисана коса Elseve Color-Vive на L’Oreal

 

7. Изчакай корените да прораснат
Прорасналите корени са фешън. Така поне твърди Андрю Вивирос, водещ колорист от Ню Йорк. Той съветва: „Косата трябва да изглежда така, все едно не сте полагали кой знае какви усилия”. Което значи, че трябва да посещаваш коафьор не веднъж на 2 месеца, а веднъж на 3 седмици. Леко недовършеният ефект върви само на добре поддържана коса. Иначе вместо бохемният look на Сиена Милър и Дрю Баримор ще заприличаш на жена, която няма време да се боядиса.

 

8. Тъмната боя е по-щадяща от светлата
Защото добавяш цвят на косата, а не я лишаваш от пигмент. Това оказва влияние на честотата на боядисването. С трайна боя в тъмни нюанси можеш да се боядисваш веднъж месечно, с безамонячна – на 3 седмици. Уви, за прекрасния блонд като на Парис Хилтън ще се наложи да ходиш на фризьор на всеки 2 седмици. Да не говорим, че преминаването в лагара на блондинките става на няколко етапа, за да се възстанови косата и да изглежда натюр.

боя за коса Londa Color Naturals
боя за коса на Garnier Color Naturals


9. Внимателно с къдравата коса
Боядисването й изисква майсторство. Тъй като косъмът е сух и порест, то пигментите попиват по-бързо. Освен това къдравата коса е по-чувствителна и по-податлива на чупене. Ето какво прави колористът Уидед, собственик на едноименен салон в Манхатън: заменя ¼ от боята с дестилирана вода.


10. Зеленият оттенък на косата се неутрализара с... кетчуп
Ако си любителка на плуването, ти е ясно за какво става въпрос. От хлора в басейна светлата коса позеленява. В този случай стилистът на Кайли Миноуг - Кевин Мърфи, съветва да нанесеш малко кетчуп и веднага да измиеш. Ако ти се струва прекалено екзотично, използвай продукти от слънчевите серии, които също предотвратяват нежеланите оттенъци.

възстановяващ шампоан за след слънце Expert Solar Sublime After-Sun Protect Shampoo на L’Oreal Professionnel
слънцезащитен стилизиращ гел Phytoplage на Phyto
защитен спрей за суха и третирана коса Conditioning Hair Mist на L’Occitane


11. Дългата коса е израз на женственост
Кой го казва? Вече няколко сезона фешън е момчешкото подстригване, гламурните къси кичури или карето. По-важното е да съобразиш прическата с формата на лицето. Ако е овално, подходяща е всяка. При триъгълно остави повече дължина и обем в областта на врата. Кръглото ще удължиш с „висока” прическа. Квадратното ще омекотиш, като избегнеш прекаленото филиране.


12. Спи с „маслена” шапка

Всяко растително масло – зехтин, бадемово, пшенични зародиши..., е полезно. Можеш да ползваш и готови средства. Маслото от пшенични зародиши на Leonor Greyl например не само подхранва косата, но и се пени при контакт с вода. Не бързай да миеш маслената баня, а преспи с шапка на главата. На сутринта ефектът е потресаващ.

масло от пшенични зародиши Huile Germe de Ble на Leonor Greyl
маслена баня за много суха коса Phytonectar на Phyto

13. Нощен коафьор
Добре е да се погрижиш за прическата от вечерта. Без да използваш стайлинг средства, навий косата на ролки, свали ги и отгоре сложи копринена мрежа, като не разресваш къдриците. Ако искаш да си с права коса, докато е още влажна, нанеси разглаждащо средство, разреши и раздели на кичури. Преметни ги от двете страни на главата или назад (зависи как спиш) и прикрепи с фиби. Отгоре завържи копринена кърпа.

балсам за изправяне и изглаждане Fioravanti Anti Frizz на Rene Furterer
стилизиращ балсам за права коса Straight&Easy на Nivea


14. Косата се мие на...
Отговорът е: а) всеки ден; б) на 3 дни; в) веднъж седмично. Нормалната честота е б), тъй като всекидневното миене изсушава косата и скалпа, а и чистата коса по-трудно се фризира. Но ако си свикнала на друг режим, моля. Ако косата ти е мазна или ползваш много стилизиращи средства, веднъж на 2 седмици използвай дълбоко почистващ шампоан.



15. Копринена възглавница за копринена коса
Сигурно си чувала, че копринената възглавнища предотвратява образуването на гънки. Лъскавата материя е не по-малко полезна за косата. Ако косата ти е дълга, ще си спестиш заплитането, ако пък не е чиста – мръсотията не попива във възглавницата и няма риск бактериите да попаднат на лицето. За разлика от памучната, копринената възглавница запазва влагата на косата.



16. Честото разресване на косата преди сън
Митът за 100 удара с четка отдавна е аут. Вярно е, че с разресването очистваш косата от стайлинг продуктите, разпределяш естествената мазнина от корените до крайчетата и масажираш скалпа за активиране на кръвообращението. Но при заиграване с четката има риск от увреждане на косъма и косата се наелектризира.


17. Шампоанът се сменя на 2 месеца
„Косата не може да различи една марка от друга, както и да привикне към нея - категоричен е Филип Кингсли, експерт по здрава коса и скалп и създател на едноименна марка. - Любимият шампоан е в състояние да ви служи дълго.” Изключение прави продуктът срещу пърхот или хиперсекреция на себум – ползва се не повече от 2 месеца подред.


18. Бързото миене уврежда косата
смята Каролин Грейл, маркетинг директор на Leonor Greyl – висш пилотаж при грижите за коса. Тя препоръчва следната последователност: преди миене косата се разресва, мокри се обилно, нанася се малко шампоан на дланите и се разтрива върху тях. Скалпът се масажира с леки кръгови движение, като се повдига косата в корените. Едва тогава шампоанът се разпенва с няколко шепи вода.



19. Майката му йонизацията
Задачата на сешоарите последно поколение е да намалят количеството отрицателни йони. Което, преведено на разбираем език, означава неутрализиране на статичното електричество. Керамичният елемент също е задължителен, ако искаш да предпазиш косата от пресушаване. Ако косата е влажна, използвай предпазващ от топлината спрей. Не пропускай да я поглезиш веднъж седмично с възстановяващо средство.


20. „Нахрани” косата, иначе няма да играе на слънце
„Ако сте на диета и косата почне да пада, това значи, че диетата е вредна”, убедена е Каролин Грейл. Според Оз Гарсиа, диетолог от Ню Йорк, най-полезни са белтък от яйце, кафяв ориз, извара, червена риба, варено говеждо и свинско на грил. Отлично решение е и нутрицевтиката. Проблемът е, че ефектът на хранителните добавки е видим след 3 месеца.

възстановяваща и подсилваща пяна при косопад Forstim на Ducray
хранителна добавка против косопад Quinoral на Klorane
ароматен комплекс за подобряване на растежа Visaromе Dynamique R на La Biosthetique

1 КОМЕНТАР
1
emimam87
16 January 2018, 21:21

Добавям и арганово масло - прави чудеса със сухата коса, особено маска от арганово масло. https://argana.bg/blog/2017/11/29/maska-za-kosa-s-arganovo-maslo/

ТВОЯТ КОМЕНТАР