скромното обаяние на кока

На гребена на вълната са концептуалната романтика, строгата геометрия и ретрото.

Свобoда Сидерова 17 April 2009

Което се изразява в рафинирана, изтънчена и гламурна женственост и съвършено непредсказуема, необуздана и провокираща фантазийност. Трети вариант няма.

Най-накрая стилистите додоха път на порядъчно омръзналите къдрици и възкачиха на трона обемния (и не много) кок, „боба", гладката прическа в стил 60-те и равния дълъг бретон. Образец за подражание са Одри Хепбърн, Бриджит Бардо и Мая Плисецкая.

Кок на кинодива или балерина
Нали не мислите, че кокът е само за булки? Ако искате да сте в крак с модата, спомнете си незабавно как се прави. „Охлювчето", двойният възел, сплитката или каквото там се сетите, с право заслужиха славата на haute couture. За закрепването им се използват всякакви, дори и подръчни средства като химикалка или молив за очи. Плюс множество ластичета (желателно черни) за оформянето на възлите. „Случайно" изплъзналите се кичури са аут. Що се касае до детайлите, стилистите не постигат консенсус. Някои като Carolina Herrera и Alberta Ferreti са на мнение, че формата на кока трябва да е чиста и строга. Други като Jil Sander наблягат на сложните конструкции. Bottega Veneta пък заложи на кока-плитка. Нека те спорят, а вие правете каквото ви е удобно. Небрежен кок за през деня и уикенда, фигурален за партито, акуратно хванат и подвит за бизнес обяда. Запасете се с малко повече стилизиращи средства за обем и прибавете още 15 минути към обичайния ритуал. Прическата ще издържи повече, ако косата е леко влажна. За целта я напръскайте с вода от пулверизатор.

Хлапашки „боб"

Строгите графични прически, спомен от лятото, все още са популярни, но линиите са по-плавни. Карето постепенно се удължава и губи ясното си очертание. Идеален вариант, при условие че трудно се решавате на експерименти. Наталия Водянова например също не отряза наведнъж косата си, а я скъсява постепенно, докато стигне оптималната дължина - до брадичката. Дизайнери като Oscar de la Renta, Versace, Calvin Klein органично вписват в стила на есента прическата "боб". Именно тя е фаворитът сред каретата. Има обаче едно но. За да ви стои добре „геометрията", косата трябва или да е тежка и права, или тънка и права. Вижда ви се сложна поддръжката. Грешите. Ако стилистът се е постарал, максимумът, който ви трябва, са средства за изправяне на и без това правата коса, които ще я направят още по-гладка и блестяща.

Пусната и наелектризирана

Един от модните трендове при косата е ефектът на статично електричество. Все едно току-що сте свалили шапката и сте забравили да пригладите косата с вода. Добрата новина за тези, на които вече им е писнало да се занимават с непослушните косъмчета, е че леката пухкавост се приветства този сезон. Можете да я постигнете по няколко начина - като бухнете косата с маша-гофрета, както направи Chanel и Christian Lacroix. Или чрез небрежен завършек, имитиращ ставане от легло като при моделите на Stella McCartney и DSquared2.

Бретон на ученичка

Когато сядате на фризьорския стол, отговорът на сакралния въпрос: „Ще правим ли бретон", трябва да е положителен. Светъл пример за подражание е небрежният и „накълцан" бретон, закачлив и много френски от дефилета на Stella McCartney, Fendi, Pucci, Marc Jacobs и Chloe. Никаква асиметрия и филиране. Важното е бретонът да е гладък без да изглежда плосък. Ще го постигнете с кръгла четка със среден размер. Не навивайте, а само повдигайте в корените. Другото изискване е бретонът да „боде" очите. По този начин класическото каре оживява, а графичността на дългите кичури е омекотена. Alexander McQueen реши да експериментира с бретон а ла Клеопатра. Няма лошо, само дето върви с издължена очна линия. Lanvin пък визира Жана д'Арк, при това съвсем сполучливо. Плюсът на късия бретон е, че издължава лицето.

Перо, мильо или забрадка

Вместо допълнителни кичури - пера. Ако сте решили да освежите прическата, по-подходящ аксесоар едва ли ще намерите. Да не говорим, че униформата на пернатите присъства навсякъде - тоалети, обувки... Авторството на провокационния елемент в косата е на скандалния Jean Paul Gaultier. Негово творение е ръчното плетиво на една кука. Ретро украшение от сандъка на баба предизвиква умиление. За да изпъкне красотата на мильото, кокът на тила трябва да е обемен. Nina Ricci доразви идеята за гнездо върху главата и направи нелоша рационализация - вплетени в кичурите пера от щраус, които превръщат притежателката си в райска птица. Опасявайки се да не изпростее, Christian Lacroix реши да мине с огромно бижу от перли, но пак не се стърпя и прикачи перушина. Образът на руска красавица не дава покой на въображението на Vera Wang и Cacharel. Тяхната хрумка е смело да се пребрадите с шал, който може дори да е от кожа или с най-обикновена кърпа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР