Капан за отслабващи

6 грешки, които допускаме при диетата

07 January 2021

 ГРЕШКА № 1
Наруших диетата! По-добре да се откажа...

Никой не може да се контролира непрекъснато (дори железните лейдита и супержените). За дисциплинираните често едно кривване от правия път се оказва фатално. Логиката е следната: ако сте изяли един бонбон, каква е разликата дали ще изядете още няколко или половин кутия. Абсолютно погрешно мислене! Колкото и да се въздържате (от ядене, пушене или пиене), сривове винаги ще има. Това не значи да изпадате в отчаяние. Мислете в перспектива и не позволявайте на малката грешка да развали плановете ви.

стратегия на успеха

Простете си и се върнете в правия път. Е, добре, изядохте не каквото трябваше. И какво от това? Продължете обичайния режим. Сривовете са неизбежни, не позволявайте да заличат досегашните усилия. Всички сме хора, и то несъвършени. Ако се самообвинявате, само ще задълбочите проблема. Приемете въпросния случай като изключение. Ако на следващия ден прибавите към бягането още 5 км или не приемате никаква храна, само ще предизвикате нов срив. По-добре си повтаряйте, че всичко ще си дойде на мястото постепенно.

Разделете деня си на части: сутрин, първа половина на деня, обед, втора половина, вечер. След всяка правете кратък разбор. Ако всичко е минало добре, браво на вас. Ако не - отчетете грешката и внимавайте при следващата част. Решете предварително какво ще направите при среща с приятелки или официален обяд. Няма ли да нарушат здравословното ви хранене и ще удържите ли на изкушението. Ако все пак кривнете от правия път, анализирайте грешката и си направете извод.

ГРЕШКА № 2
Нямам време да пазарувам и да приготвям здравословна храна

Най-разпространеното оправдание. Ако за вас е важно да се храните правилно, ще намерите време и за пазар, и за готвене. Разбира се, за сметка на друго.

стратегия на успеха

Бъдете разумни купувачи. Научете се да четете етикетите, като обръщате внимание на калориите (има продукти, на които с големи букви пише, че са обезмаслени). Преоценете начина на хранене. Гледайте на вечерята като на удоволствие - от момента на приготвянето до последната хапка. Вземете пример от европейците - във Франция и Италия храненето е издигнато в култ, независимо от това с кого седите на масата - с любимия, с приятелите или се храните сами.

Избягвайте алкохола. Трудно е за вярване колко много калории има в алкохолните напитки. Дори и да пиете само червено вино (много полезно и изгарящо калории), съществува опасност от напълняване.

ГРЕШКА 3
Няколко месеца се храня здравословно, но престанах да отслабвам

В началото на диетата вие губите доста бързо тегло, след това процесът намалява или спира. Причината е проста: организмът не само се освобождава от мазнините, но и от водата. Има и нещо друго. Вие започвате диетата с въодушевление, но постепенно губите интерес и се отклонявате от набелязания план.

стратегия на успеха

Следете какво ядете. Повечето специалисти диетолози казват, че най-ефективният начин е да записвате всичко, което изяждате. Стремете се към разнообразие. Борете се със скуката, която всеки нормален човек изпитва от думи като "диета" или "здравословно хранене". Ако вече не можете да гледате без отвращение ориза, рибата или целината, експериментирайте с пресни плодове и зеленчуци, добавяйки различни подправки.

Поставяйте си всяка седмица малка цел, която ще ви облекчи в изпълнението на голямата. Например тази седмица изпивайте всеки ден по 2 литра вода, другата яжте само зеленчуци. В първата половина на деня консумирайте по-калоричната храна. Тогава организмът има време да изгори излишните калории (ако, разбира се, не прекарате целия ден в лежане). И се движете. Нищо не оказва влияние на загубата на тегло както спортът.

Не се движете в кръг. Вместо да се тръшкате, че не отслабвате, радвайте се, че не дебелеете. Бъдете доволни от стабилните резултати и се чувствайте комфортно на всеки етап. Между другото, след 30-годишна възраст е естествено да прибавяте към теглото по 0.5-1 кг. Ще го предотвратите само като запазите мускулната маса чрез постоянни упражнения.

Поставете си реални цели. Диетолозите са на мнение, че загубата на тегло повече от 10% вече вреди на здравето.

ГРЕШКА 4
Нито приятелите, нито роднините ми помагат

Защо става така? Като че ли правят точно обратното, особено майките и бабите. Готвят още по-вкусно, още по-мазничко. Хората не обичат промените и се боят от тях. Имайте предвид: приятелките ще ви изкушават. Напълно възможно е да завиждат, защото са недоволни от своето тяло. Или се страхуват, че ако отслабнете ще ги забравите.

стратегия на успеха

Степенувайте нещата. Искате да промените храненето си преди всичко заради себе си, а не за някой друг. Не обръщайте внимание на намесите отвън и бъдете твърди. Важните сте вие, а не обидите на приятелките.

ГРЕШКА 5
Не мога да живея без... шоколад, пастички и прочее сладости

Всеки от нас има своите пристрастия. Около 95% от жените страсно желаят или шоколад, или приготвените от него сладости. Освен това само мисълта за диета може да предизвика обратната реакция: едва отървали се от една страст, веднага се нахвърляте на друга с удвоена енергия.

стратегия на успеха

Уважавайте своите страсти. Имайте превид, че са естествени и ги контролирайте. Позволявайте си това, което обичате, но в много малки количества. Наблюдавайте се при какви обстоятелства посягате към любимата храна. Специалистите твърдят, че най-често това е лошото настроение. Яденето на забранения плод често го усилва за сметка на чувството за вина. Получава се порочен кръг. За да го разкъсате, отървете се от лошото настроение по-друг начин или не изпадайте в такова.

Отложете за малко утоляването на "хранителната" страст. Представете си как ще се чувствате 2 часа след като сте изяли това, което ви се иска. Сега си представете, че сте устояли. На всеки 10 минути мислете: "И за какво ми е това нещастно парче шоколад?"

Не пропускайте храненията. Гладният човек се нахвърля стръвно на всичко, което вижда пред себе си. Ако спазвате определен режим, нивото на захарта в кръвта ще е стабилно и няма да ви мъчи глад.

ГРЕШКА 6
Аз съм обречена, в моето семейство всички са дебели

Изследванията на близнаци, расли в различни условия, сочат, че човек действително е предразположн генетично към напълняване (или обратното). Не трябва да обвинявате за всичко гените. Можете да контролирате собственото тегло и то не зависи, ама никак не зависи от дебелата прабаба по майчина линия. Често близките ви са пълни, защото много години се хранят неправилно: ядат мазна храна и малко се движат. Направете първата крачка - разберете ролята на храната в живота ви и променете семейните традиции.

стратегия на успеха

Кураж. Притежавате гени, които диктуват само базовите очертания на тялото. Но за килограмите, които висят на тази база, се грижите сами. Променете отношението си към храненето и спорта. Може би ще вдъхновите близките си да последват светлия ви пример.

Бъдете реалисти. Оформете тялото си в рамките на природните му очертания. Ако майка ви е едра, никога няма да станете слабичка. Бъдете честни към себе си и си поставете реални цели, за да не се разочаровате после. Правете това, което е по силите ви.

Помнете - това е дълъг процес и преди резултатите да станат видими, ще мине доста време.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР