крем брюле, мистика и райска птица

Пасторална идилия, цветни сънища и готически шик забъркват интригата тази пролет. Накрая всичко изглежда като химн на красотата на фона на безсмъртния хит „беса ме мучо“

Свобoда Сидерова 29 March 2010

лолита forever
Вместо ултрасекси гламур мила простота. Няма как, ще се наложи да отделите N на брой скъпоценни часове за препрочитане на Набоков. Кукленските роклички на каре на Christopher Kane, тениските с Мики Маус на Dolce&Gabbana и сандалите върху чорапи на Marni илюстрират присъщите на невръстните създания свежест и невинност. Най-запомнящо се е момичето на Chanel, кискащо се в сеновала под акомпанимента на петли. (Липсва му само близалка.) Нежна руменина на скулите, леко опушен в карамеленокафяво поглед (нали не мислите, че телесните оттенъци се изчерпват само с бежово и пясъчно?), гъсти черни мигли и розови или неутрални устни - подобен макияж обезоръжава мъжете. За естествеността с две ръце гласуват още Balmain, Missoni, CК, Ralph Lauren, Chloe... Макар романтиката да е повсеместна, не липсва и авангардизъм. Giambattista Valli и Prada компенсират недокоснатите от спирала мигли с оранжевочервени устни. Donna Karan пък обрамчва „огледалото на душата“ с бяла очна линия. Бюти марките също се вписват във водещата тенденция. Пудрата на Chanel гарантира видимо натурална прасковена кожа без нито един дефект. Бижуто с вид на какао-капучино-крем-брюле с преплетено златисто лого в средата е вдъхновено от отпечатъка на дланта на Коко Шанел върху пожълтяла от времето хартия. Верен на тенденцията nude е и продуктът 3 в 1 на Dior – фон дьо тен, пудра за скулптиране и изсветлител. Деликатните перлени и коралови нюанси на ружа на Lancome гарантират здравословен блясък като след разходка.  


импресионистка
Сочно жълто, коралово, розово, виолетово, тюркоазено, зелено... Sonia Rykiel е в плен на диско треската от 70-те. Viktor&Rolf защити правото си да e извън класацията. Тюлените тоалети в нежни пастелни тонове са като оформени с моторна резачка. Няма как да е иначе. Светът се умори от дрънченето на метализираните туники. Попартът в макияжа не е бог знае каква новост. За сметка на това е ефективен антидот срещу реалността (излизането от депресията след криза се оказа трудна работа). Визажистите налагат романтичен, трогателен, нежен и невероятно женствен макияж, от който лъха импулсивност. Заклети фенове на сексуалната провокация са Derek Lam и Viktor&Rolf. Многоцветието като оперение на райска птица излиза извън клепачите и стига чак до слепоочията. Лидери при нюансите са люляково, комбинирано с бебешко синьо или с мента. Според Пат Макграт, креативен директор на Procter&Gamble, те не са бледи и безхарактерни, а забележими и изразителни. На пастелната заигравка при очите идеално пасват обагрени в коралово устни и пълзяща по скулите ярка (прекалена, ако трябва да сме точни) руменина. Вие също можете да си поиграете на художници без страх, че ще се окажете смешни или наивни. За виолетовия поглед ала Versace няма по-подходящи от моносенките на Givenchy. Четирите различни текстури – от матови до искрящи, гарантират пълноценна игра на полутонове. Lancome също лансиира сенки за опушено-зелен поглед с мащаб на природно бедствие. Внимание заслужава лайт версията на червилото Rouge G на Guerlain. Оригиналното кадифено великолепие е трансформирано в прозрачен нюанс.


готическа принцеса
Контрапункт на момичешката лекомисленост е стилът готика. Дизайнерите не пожелаха да се разделят с „тъмната“ си страна. Един от най-запомнящите се образи е на постапокалиптичната принцеса на Gareth Pugh, за чието внимание се бореха размотаващите се по подиума мрачни рицари. Ако наметнатото й с пепелносив воал лице ви се струва твърде хард, обърнете внимание на бялата, като че ли посипана с тебешир кожа, кървавите устни и графичните клепачи, дело на Marc Jacobs. За да добавят на макияжа лекота, визажистите наред с тъмните оттенъци използват светли пастелни. Резултатът – бяла ивица, съединяваща средата на клепачите с веждите, е наистина неочакван. Музата на Yohji Yamamoto с изрисувана цветна маска през очите и аранжирани с пера вежди се люшка между готик и пънк стила. Моделите на Jonathan Saunders също изглеждат като прекрасни деца на нощта. Нито един Едуард Кълън (главен герой от хитовата поредица „Здрач“) не би пропуснал акцентираните в средата устни с молив в тъмновишнево, тъмносивите сенки и обезцветените вежди. Givenchy също не мина без мистика. Визията на измъчени средновековни жени включва рисуване на контура на устните с кафяв молив (основата е неутрално бежова) и покрити с тонално средство вежди. Между другото Rodarte също набляга на очертаните с тъмен молив устни. Свързаната с нощното бродене умора ще неутрализирате с фон дьо тена на Bourjois. Съдържащите се плодови екстракти – пъпеш, кайсия и джинджифил, стимулират свежестта, блясъка и тонуса на кожата. С 3D финиш, резултат от 3 различни ефекта – матов, сатенен и блестящ, - могат да се похвалят новите 5-цветни сенки на Dior.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР