Мадрид - авангардно, дръзко, вълнуващо
Веднъж Хемингуей написва: „Никой в Мадрид не си ляга, докато не убие нощта“
Любомир Василев 03 January 2025
Докато доскоро прекарвах повече време в Прадо, наслаждавайки се на „Градината на земните удоволствия“ на Йеронимус Бош, а ресторантите ми се струваха твърде стари или твърде официални, за да намерят място в моята лична класация, сега почувствах глад, който ме вълнува, глад, който обикновено усещам при пътуванията ми в Азия. Това бе сигурен знак, че Мадрид се е превърнал в една от най-вълнуващите дестинации за хранене в Европа.
Мадрид няма нужда да се доказва като първокласна дестинация. Неговият златен триъгълник между музеите Прадо, Рейна София и Тисен-Борнемиса отдавна е притегателен център за любителите на изкуствата. Доскоро в списъка ми като втория град в Испания след Барселона, която изобилства от младежка енергия, странна архитектура и красиви плажове, Мадрид заслужено все повече печели моя интерес със своето спокойно настроение, топла щедрост, завладяваща мултикултурност и отварянето на много нови места.
Градът предлага изискана комбинация от традиционна храна и съвременни обрати, оживена сцена с тапас барове и таблао. Тази неофициална столица на фламенкото ни учи да освобождаваме сетивата си, като се наслаждаваме на блестящите рокли, тропащите ритми и солата на китарите. Любимият ми фламенко бар е Corral de la Moreria. Тук освен да се насладите на деветстепенното меню в осемместния ресторант с две звезди „Мишлен“, воден от баския готвач Давид Гарсия, преди да заемете местата си във вип ложата за фламенко представление, можете да се натъкнете и на топтанцьори като Хесус Кармона, който обикновено пълни залите в Лондон или Ню Йорк.
В началото на всяка година изтъкнати готвачи и кулинарни критици идват в Мадрид от цял свят за „Мадрид фюжън“ – конференция, посветена на авангардната кухня. Много от тях използват времето си, за да посетят храмовете за модерно хранене, но напътствани от местните си колеги, в един момент неминуемо пожелават и нещо по-просто и традиционно. Тогава те отиват в Asturianos. Това е едно от малкото места, където мадридските готвачи, продавачите на вино и собствениците на ресторанти се радват на истинска испанска храна.
В DiverXO повече от две десетилетия един от най-признатите световни готвачи Давид Муньос вълнува апетита ни, разширявайки границите на гастрономията със своята колекция от ястия, често определяни като забележителни, креативни, дори непочтителни. Те ни отвеждат на пътешествие без време, условности и традиции. В тризвездния му ресторант вкусовете са интензивни и ексцентрични, такъв е и интериорът. Огромните хромирани мравки и летящите прасета са препратка към времето, когато младият готвач казва на баща си, че ще има ресторант, където хората ще се редят на опашка, за да влязат, а той му отвръща: „Разбира се, и прасетата могат да летят“.
В Amazonico винаги е вкусно. Това е първият от превърналия се в световна верига ресторанти. Тропическият му фюжън и джаз барът са истинско убежище в центъра на Мадрид. Тук се сервира най-добрата латиноамериканска кухня насред стилен интериор.
Хотелите в Мадрид са много повече от място, в което да преспите. Те са центрове за развлечение и гастрономически преживявания.
Ако искате вкусни ястия и изискан дизайн, изберете Deessa в „Мандарин Ориентал“. Двузвездният ресторант е резултат от кулинарната визия на прочутия Кике Дакоста, който изкушава гостите с менюто си, представляващо историческа дегустация, съставена от селекция от любимите му ястия, останали неподвластни на времето.