5 здравословни причини да включим тиквата в менюто си

eva.bg 25 October 2024

Тиквите са изключително полезни и богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които допринасят за общото здраве. На вашето внимание представяме пет здравословни причини, които да ви накарат да ги включите в есенното си меню:

Богати на витамини: Тиквите са източник на витамин А, който подпомага здравето на очите и кожата, и е силен антиоксидант. Те също съдържат витамини C, E и групата B, които укрепват имунната система и поддържат кожата млада и еластична.

Фибри за добро храносмилане: С високото съдържание на диетични фибри тиквата подобрява храносмилането и съдейства за по-дълго усещане на ситост, което може да подпомогне контрола на теглото.

Ползи за сърцето: Калият в тиквите поддържа кръвното налягане в здравословни граници, като в същото време съединенията, като антиоксидантите, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Подсилване на имунната система: Антиоксидантите като бета-каротин и витамин C в тиквата помагат за защита срещу вируси и бактерии, особено през сезоните с по-висок риск от настинки и грип.

Подобрява настроението и съня: Тиквите съдържат магнезий и триптофан, които са свързани с добрия сън и настроение.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР