Поетична среща с женската сила

“ВИЖ МЕ: Силна и Свободна” обединява значими имена от изкуството в обществено значима кауза за живот без насилие - част от програмата на Cinelibri

14 October 2024

Спектакълът “ВИЖ МЕ: силна и свободна” ще бъде представен премиерно пред публика в София на 20 октомври от 16:00 ч. в “Дом на киното”.

Той е част културните събития, съпътстващи международния кино-литературен фестивал Cinelibri, чието мото тази година е “Поезия безкрай”. Жените Survivors, победили мрака на насилието, ще разкрият частички от силата си през магията на поезията. Техните стихове ще бъдат четени от актрисата Елена Телбис, а певицата Ива Янкулова YVA ще претвори поезията им в музика. Водещ на събитието е актрисата от Народния театър Анета Иванова, а на сцената ще представят своето творчество и някои от най-забележителните ни съвременни поетеси. Входът на 20 октомври в “Дом на киното” ще бъде свободен.

Проектът “ВИЖ МЕ: Силна и Свободна” беше показан за пръв път на 40-ото юбилейно издание на фестивала на изкуствата Аполония и премина при пълна публика и изключително позитивни отзиви. Дамите на сцената изградиха невидима, сетивна нишка със зрителите, за да докажат, че изкуството има несравнимата сила да пробужда и променя. За реализацията на “ВИЖ МЕ: Силна и Свободна” фондация Emprove разчита на опита, визията и партньорството на драматурга и поет Стефан Иванов.

През пролетта на 2024 г. 12 жени в общността на Жените Survivors преминават курс по поетично писане в серия от творчески срещи с писателя Стефан Иванов, а впоследствие и под личното ръководство на поетесите Албена Тодорова, Биляна Димова, Ева Гочева, Камелия Панайотова, Надежда Радулова, Ренета Бакалова и Силвия Чолева. С тяхна помощ опознават тънкостите на писането в стихотворна форма и създават собствени произведения през опита им на “оцелели”, силни жени. Основни теми на изследване и вдъхновение стават личните преживявания, женската сила, любовта към себе си и пробуждането.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР