Как да се грижим за кожата през есента

eva.bg 04 October 2024

Снимка: pexel

Грижата за кожата през есента изисква специално внимание, тъй като променящите се температури и сухият въздух могат да я направят по-чувствителна и дехидратирана. Ето няколко основни съвета, за да поддържате кожата си здрава и красива през този сезон:

Хидратация

Сменете леки летни кремове с по-богати хидратиращи продукти. През есента кожата губи влага по-бързо, затова използвайте по-силно овлажняващи кремове, съдържащи съставки като хиалуронова киселина, глицерин и масла като арганово или кокосово масло.

Използвайте по-нежни почистващи продукти, за да избегнете изсушаването на кожата. Избягвайте агресивни ексфолианти и пенещи се почистващи средства, които могат да премахнат естествените масла от кожата.

Тонизирайте кожата с хидратиращ тоник, за да възстановите нивата на pH и да подготвите кожата за нанасяне на крем или серум.

Ексфолиране

През есента кожата може да стане по-суха и лющеща се. Ексфолирайте редовно, за да премахнете мъртвите клетки и да подобрите абсорбцията на хидратиращите продукти. Изберете по-нежни ексфолианти, като ензимни или химични пилинги (с гликолова или млечна киселина), вместо груби физически ексфолианти.

Подхранващи маски

Използвайте подхранващи и хидратиращи маски 1-2 пъти седмично. Маски със съставки като авокадо, мед, алое вера или овес могат да възстановят влагата и да омекотят кожата.

Включете ретинол или ретиноиди

През есента можете да включите ретинол или ретиноиди в рутината си, които стимулират производството на колаген и регенерацията на клетките. Те могат да помогнат за намаляване на фините линии и пигментацията, но е важно да използвате слънцезащита, тъй като ретинолът прави кожата по-чувствителна към UV лъчите.

Специализирана грижа за устни и ръце

Не забравяйте да се грижите за по-сухите зони като устните и ръцете. Използвайте подхранващ балсам за устни и хидратиращи кремове за ръце, които предотвратяват напукването и сухотата.

Хранене

Поддържайте кожата си здрава и отвътре с балансирана диета, богата на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини и витамини (особено витамин С и Е), които насърчават регенерацията на кожата и подобряват еластичността.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР