Да последваш слънцето

Вселената на френската керамичка Летисия Руже е като покана за завръщане към детството. Откривам я в Лисабон, град, който я вдъхновява и където живее и развива артистичната си дейност от близо три години.

Калина Константинова 10 September 2024

Вселената на френската керамичка Летисия Руже е като покана за завръщане към детството. Откривам я в Лисабон, град, който я вдъхновява и където живее и развива артистичната си дейност от близо три години.

Керамичните произведения на Летисия Руже са сякаш нарисувани с положителни емоции. Невъзможно е да ги погледнете и усмивка да не огрее лицето ви. Наивни по детски, изрисувани с ярки цветове, весели послания и симпатични персонажи, те излъчват радост от живота.

Летисия е родена в Париж през 1988 г. „От съвсем малка съм творчески настроена. Рисувам, откакто се помня, и винаги с ярки цветове. Също така винаги съм обичала да експериментирам с всичко, което попадне пред погледа ми, като игра, и това е нещо, което никак не се е променило и до днес“, започва разказа си Летисия от лисабонското си студио.

На деветнадесет години, след една подготвителна година в Ateliers de Sèvres в Париж, Летисия решава да замине за Лондон, където се записва в Central Saint Martins в специалността „Илюстрация и графичен дизайн“. Там учи анимация, гравюра, живопис, фотография… „Беше изключително вдъхновяващо, защото се запознах с най-различни артистични техники, които наистина развиха погледа ми към изкуството.“ Специализира илюстрация, защото най-много ѝ допада рисуването.

След дипломирането си остава в Лондон, а професионалният ѝ път я насочва към модата.  Започва да създава принтове за платове и бродерии… След около пет години решава да наеме за кратко малко студио за керамика, за да експериментира. Така има повече време да рисува – истинската ѝ страст. Късметът е на нейна страна и картините ѝ започват да се продават.

„Бях истински щастлива, защото с всяка продадена картина знаех, че мога да продължа още малко да експериментирам в студиото. Все пак решението да живееш само от изкуство може да е малко плашещо.“ Постепенно керамиката започва да заема все по-важно място в живота на Летисия. Стилът ѝ става разпознаваем, различни марки я търсят за сътрудничество.

„Anthropologie беше един от първите брандове, които ме забелязаха. С тях направих серия от рисувани тениски. Интересното беше, че бутикът им в Източен Лондон има и арт галерия, където бях поканена като гостуващ артист за един месец. Там показах и мои картини, илюстрации, керамични предмети. Така ме забелязаха. Много хора научиха за мен именно от това сътрудничество.“  

Кариерата на Летисия е лансирана и тя създава собствено студио. „За съжаление, пандемията дойде точно в този момент, но трябва да споделя, че се създаде интересна синергия между артистите, които искаха да си помагат в този труден период, така че аз продължих да работя и да сътруднича с различни марки, бутици, галерии (Harrods, The Frankie Shop...).“

Стандартът на живот в Лондон принуждава Летисия да се замисли къде би могла да се премести. Междувременно ѝ предлагат да разработи серии от керамични предмети. До този момент всички нейни творби са уникални, изработени на ръка в специалната фурна в ателието ѝ. Търсейки къде може да разшири производството си, открива Португалия като перфектния избор както за творческо развитие, така и за живот.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР