Ив Тошайн, „Чеиз от Марс“ и покоряването на войната

eva.bg 26 August 2024

Снимка: Юлия Лилова и Иван Стефанов

Все още има време да посетите изложбата на Ив Тошайн „Чеиз за Марс”, защото поради големия интерес нестандартната и въздействащата експозиция се удължава до края на месец септември – 29.09.2024.

Изложбата бе открита с уникално изпълнение на византийски композиции и източноправославни тропари, като част от инсталацията и символ на мира,на камерният ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният” на 27 юни, тази година. Тя е разположена в галерия Квадрат 500, пл. “Св. Александър Невски”, ул. “19-ти февруари” 1.

В центъра на самостоятелната изложба на художничката Ив Тошайн е мащабната инсталация Чеиз. Тя е представена в папската крепост Рока Паолина в Перуджа (Италия) по-рано тази година и се показва за първи път в България в зала 19 на галерията, където е разположена и антична гробница от IV век. 

Заглавието на изложбата „Чеиз за Марс“, като Марс тук е Богът на войната, следва неоплатоническата идея за покоряването на войната чрез вяра и любов.

Ив Тошайн: Аз действам в това смутно време, когато хората са объркани, а трябва да намерят мира в себе си.
Произведението с размери 5 на 4 метра наподобява килим, който е “изтъкан” от 2000 стоманени шурикена. Няколко десетки от тях са изправени, като “войници”, перпендикулярно на останалите редици.

Обединени заедно в една стилизирана и бляскава композиция, отдалече хилядите нинджа звезди привличат много почитатели. Отблизо обаче, изведнъж се забелязват ръчно наточените остриета - режещи ножове, напомнящи кръстове.

Вижте снимки в галерията ни.

Чеиз за Марс съчетава противоположни елементи - хладно оръжие, традиционно асоцииращо се с война и насилие, и кръста като символ на вярата.

Всяка една звезда от килима е изцяло ръчно изработена и е символичен дар от художничката за Бога на войната Марс, като акцентира върху разгарящите се военни конфликти в световен мащаб. 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР