13 въпроса към… Ив Тошайн

eva.bg 24 October 2020

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си? Това е първият от 13-те въпроса в анкетата на списание EVA за онлайн рубриката „Говори с ЕVA”. Обръщаме се към различни възрасти и професии с желанието да поговорим искрено и да чуем тяхната гледна точка за нещата от живота. 13 въпроса, 13 отговора. Говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред.

Ив Тошайн е родена е през 1980 г. в София, от 2001 г. живее и работи във Виена. След като учи в Accademia delle Belle Arti di Brera в Милано, Италия, в Националната художествена академия в София и завършва магистърска степен в Академията за изящни изкуства във Виена, участва в групови и самостоятелни изложби в САЩ, Дания, Чехия, Румъния, Полша, Австрия, България, Италия, Германия и др. През 2012 г., Ив Тошайн е удостоена с наградата MIA AWARD 2012, за изключителни постижения на жени с чуждестранен произход, които живеят и работят в Австрия в категория „Изкуство и култура“.

До 30 октомври в София можем да видим нейна инсталация „Някъде другаде“ с националните знамена на България, Австрия и знамето на Европейския съюз, изработени от един километър вериги. Седемметровите знамена завършват с гилотини, които могат да бъдат разчетени като символ на падащите граници между европейските страни в условията на пандемия. Пандемията от коронавируса заварва и „заключва“ Ив Тошайн в България, тук тя преживява изолацията, социалната дистанция и ограниченията на противоепидемични мерки в света, и вероятно това отключва идеята за знамената-гилотини. Те са спуснати между колоните на фасада на сграда, проектирана от арх. Овчаров в София.

„Някъде другаде“ е първата самостоятелна изложба на авторката у нас, организирана от новата галерия MОNEV Contemporary. Ив Тошайн оставя вътрешното пространство на галерията празно, без осветление и персонал. Единствено три от неоновите й слогани, които изричат нейни съкровени мисли като „Истинската любов е безкомпромисна“, просветват като пътеводители в тъмнината.

 

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си?

Със себе си.

Как тълкувате сентенцията "Мълчанието е злато"?

Kaто патентована рецепта да си пилитически коректна, или когато просто нямаш какво да кажеш...

Имате ли таен дневник? Как подреждате преживяванията си?

Записвам си to do list в телефона, но съм крайно разсеяна и обикновенно забравям да я прочета.

Изборът, който определи/промени посоката на живота ви?

Да имам смелостта да уча изящни изкуства - живопис и графика в Академията, а не приложна специалност, въпреки поговорката "художник къща не храни", а пък "жудожничка" ептен.

Ако сега трябва да изберете професия, каква би била тя?

Все същата!

Каква е вашата представа за щастието? А за нещастието?

Щастието е да си позволиш да си истинска, тоест безкомпромисна. Нещастието е изтъкано от компромиси.

Кои са трите думи, които ви описват най-добре?

Любов, истина и свобода.

Кого или какво следвате в Инстаграм?

Аз нямам Инстаграм.

Какъв талант бихте искали да притежавате?

Да мога да пея .)

Може ли любовта да бъде безусловна?

Когато е истинска, тя може да бъде само безусловна, тоест безкомпромисна.

За какво използвате парите си?

За маркови дрехи и обувки.

С какво са свързани страховете ви?

Да не мога да правя това, което обичам и да загубя тези, които обичам.

Какво ви кара сутрин да ставате от леглото?

Скай - синът ми, и Валентин - мъжът на живота ми.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР