Д-р Ирина Шаркова - новини за младостта

Тя е водещ специалист в дерматологията и естетичната медицина, а заедно със съпруга ù – пластичния хирург д-р Евгени Шарков – са основатели на иновативните клиники VDerm, стъпващи на актуалните постижения на науката в сферата на красотата и дълголетието

Люба Вангелова 07 August 2024

Тя е водещ специалист в дерматологията и естетичната медицина, а заедно със съпруга ù – пластичния хирург д-р Евгени Шарков – са основатели на иновативните клиники VDerm, стъпващи на актуалните постижения на науката в сферата на красотата и дълголетието. Разговаряме с д-р Ирина Шаркова за най-новото в естетиката и за авангардните технологии, които се прилагат във VDerm, за събитията на световно ниво, които предстои да се случат там, и за някои от тайните на младостта на звездите.

Д-р Шаркова, напоследък много популярна е познатата терапия за подмладяване Hydrafacial, но различното е, че сега тя се прилага със серума That JLO Glow™ на JLO Beauty. В каква посока е усъвършенстван този серум и като цяло терапията с него, и защо е сред иновациите в дерматологията?

Hydrafacial се прилага някъде по света на всеки 15 минути. Това е една от най-търсените и ефективни антиейджинг процедури дори след световните знаменитости – любима е на Бионсе, Дженифър Лопес, Кейт Уинслет, Парис Хилтън и дори Матю Макконъхи. Това е апаратна терапия, която комбинира пилинг, почистване, лимфен дренаж и дълбока хидратация с моментален ефект и без никакъв дискомфорт. Доста приятна и ефективна процедура. Във VDerm я предлагаме в няколко Deluxe варианта с едни от най-доказаните дермокозметични серуми, разработени от най-прогресивните лаборатории в света – ZO Skin Health на д-р Зейн Обаджи и серума That JLO Glow от линията JLO Beauty. Различното при последния е, че комбинира източни и западни активни съставки и при инфузия с Hydrafacial озарява и хидратира кожата в дълбочина. Съдържа и патентован бленд от силно подхранващи кожата агенти – ниацинамид и екстракт от маслинови листа с антиейджинг ефект. И да, всички го харесваме – ефектът наистина е впечатляващ, особено за абсолютно неинвазивна терапия.

Обект на изключителен интерес са и колагеностимулаторите, които също не са нови продукти. Какво е различното, което предлагат те, сравнени с филърите и скинбустерите?

И трите продукта – колагеностимулаторите, хиалуроновите филъри и скинбустерите, се прилагат инжекционно и съдържат естествени за човешкото тяло вещества, но имат различни механизми на действие в решаването на естетичните проблеми.

Самото име на филърите подсказва, че изпълват обемите и така намаляват несъвършенствата, лифтират и неутрализират бръчките и признаците на стареене. Те могат да се използват за неоперативни корекции като повече обем и сочност на устните, за постигане на по-естетична форма на носа, за дефиниране на скули, по-мъжествена челюст или по-женствена брадичка.

Скинбустерите имат по-фина консистенция и постепенно хидратират кожата в дълбочина, стимулират синтеза на колаген и еластин, подобряват еластичността и нежно я изглаждат, намаляват разширените пори и бръчките и дори повлияват белезите от акне. Но те не изпълват обемите.

Колагеностимулиращите филъри приличат на скинбустерите по това, че съдържат активни съставки и се използват върху по-голяма площ от кожата, а на филърите – по това че „изпълват“. За разлика от класическите филъри обаче, колагеностимулаторите мощно повишават синтеза на собствен колаген и еластин, като армират кожата, лифтират, подобряват релефа ѝ и всичко това се случва още след първата процедура. Голямата разлика е, че максималният ефект се наблюдава около 3-тия месец след инжектиране и продължава между 12–24 месеца в зависимост от избрания от вашия личен дерматолог продукт. Резултатите след колагеностимулаторите са изключително естествени и дълготрайни, с високо ниво на безопасност и без възстановителен период. Затова те са любим „антиейджинг“ инструмент на специалистите по естетична дерматология.

Друг популярен начин за естествено съхраняване на младостта е неинвазивният лифтинг EmFace – клиники VDerm сте сред  първите, които го предлагат. Кое провокира интереса към него?

Във VDerm обичаме иновациите и това е нещо като запазена марка на клиниките ни.

С технологията EmFace се запознах на световен форум, посветен на естетичната медицина. Това е първата одобрена от FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ) процедура, която прилага комбинация от синхронизирана радиочестота (RF) и лицева мускулна стимулация с фокусирана електромагнитна енергия.

В превод на разбираем език – EmFace селективно предизвиква съкращения в строго определени мускули на лицето, т.нар. леватори (повдигачи), като така ги тонизира и възстановява младежките им обеми, повишава опората на тъканите на лицето, плътността и качеството на мускулната структура. Всъщност това е първият апарат, който влияе на мускулатурата и дермата едновременно. Стареенето включва не само кожата, а и всички тъкани на лицето. С възрастта мускулите намаляват размера и обема си, стават по-тънки, а належащите им кожа и структури се отпускат и увисват. Технологията е с патент. Аз лично се уверих в антиейджинг ефективността на тази иновация и я прилагам не само на своите пациенти, а и на самата себе си. Максималният резултат се наблюдава 90 дни след 4-тата процедура.

Има ли най-подходящ продукт, с който е добре да се стартира подмладяващата терапия?

Да, и това се решава след консултация с личния ви дерматолог, защото подходящото за мен може да не е подходящо за вас. В някои случаи консултациите се извършват с апарат Visia, който ни дава възможност да наблюдаваме кожата в дълбочина – количество капиляри, хиперпигментации, бръчки и след това предлагаме подходяща домашна грижа с козметика и терапии в клиниката. Благодарение на богатия избор от лазер и други енергийни устройства в клиниките ни можем спокойно да изберем най-подходящата за определен морфотип и етап на стареене процедура. Прилагаме и мултидисциплинарен подход – пластична хирургия, дерматология и медицинска козметика.

EmFace е любимата процедура на Мария Илиева в клиники VDerm.

Вие сте известна с авторските си процедури, комбиниращи различни продукти и методи.

Така е, определям се като визионер в това отношение – обичам да комбинирам и да търся по-ефективни комбинации. Естетичната медицина е медицина на съчетаването. Ние търсим синергичния ефект и за да постигаме добри резултати, се изисква стратегия и индивидуален подход. Не робувам на определен бранд – обичам да работя само с това, което ми харесва и смятам че е най-доброто за конкретния пациент.

Ще споделя една вълнуваща за нас и за света на естетиката новина. Във връзка с появата на най-новия радиочестотен микронидълинг – Morpheus8, шестима водещи специалисти (KOL – key opinion lider) от целия свят (включително Северна Америка) ще гостуват в клиника VDerm за три дни, като заедно с д-р Евгени Шарков и нашия екип ще създадем новите протоколи за работа, които ще се прилагат навсякъде по света, където има нов апарат Morpheus 8.

Може би още сега е добре да се подготвим за решаване на проблеми след края на лятото – като корекция на мимически бръчки и последствия от фотостареенето. Какви са най-ефективните методи за това?

Неоспорим първенец в борбата с мимическите бръчки е ботулиновият токсин. Това е най-желаната и често прилагана естетична терапия в света. За всички тези, които не желаят да използват ботокс, алтернативата е EmFace за летните месеци, а през студените – комбинация между фракционирани лазери с полинуклеотиди, скинбустери или меки динамични филъри, подходящи за зоните със силна мимика. При пациенти със статични линии в нашите клиники прилагаме индивидуални специализирани терапии.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР