„Млада жена и морето“ на път за Оскар и БАФТА 2025

Лилия Илиева 09 August 2024

„Има много филми с визуални ефекти, но това е истинска история – казва Джери Брукхаймър. – Искахме да я запазим такава и да я снимаме възможно най-истинска.“ Затова и филмът "Young Woman and the Sea" („Млада жена и морето“) е толкова вълнуващ и въздействащ на голям екран. Той разказва вдъхновяващата история на първата жена, преплувала Ламанша – Труди Едерле.

Заедно с излизането му по кината в САЩ и Англия, холивудският филм, продуциран от Walt Disney Pictures и Jerry Bruckheimer Films и сниман в „Ню Бояна“, Young Woman and the Sea беше показан и в киносалона на „Ню Бояна“. Сред публиката бяха топшефове на „Дисни“, представители на българското правителство, най-успешният състезател по плуване в открити води и бивш министър на спорта Петър Стойчев, олимпийската шампионка по стрелба Мария Гроздева и нейният съпруг и треньор Валери Григоров и изпълнителният директор на НФЦ Петър Тодоров.

Както разказа Ярив Лернер – изпълнителен продуцент на „Ню Бояна“, работата по филма започва през 2015 г., когато Джери Брукхаймър получава правата на едноименната книга на Глен Стаут. През 2020 г. Walt Disney Pictures се присъединяват към проекта, сключват договор с Nu Boyana и през май 2022 г. започват снимки в България.
Главната героиня, родената в семейство на немски емигранти в началото на 20. век Гертруд (Труди) Едерле, преодолява заболяване от морбили в детска възраст, оставило я частично глуха, несъгласието на баща си и сексизма на обществото във време, в което се смята, че жените не могат да бъдат равностойни с мъжете, налага се с таланта си и осъществява мечтата си да преплува Ламанша.

Труди Едерле не само е първата жена, преплувала 34 км от Ламанша, преодолявайки студената вода, медузи и силна умора в продължение на 14 часа и 34 минути. Тя постига по-кратко време (два часа по-малко) от всеки от петимата мъже, преплували водите между Франция и Англия преди това. Подготвяйки се за прекосяването на Канала, тя преплува 35 км между Ню Йорк и Ню Джърси, поставяйки рекорд, ненадминат след нея в продължение на 81 години. Труди Едерле печели и златен медал и два бронзови на Олимпиадата в Париж през 1924 г. Пробивът ѝ започва да променя отношението към жените в обществото и след него им е дадена възможност да гласуват.

В главната роля е познатата ни от „Междузвездни войни“ Дейзи Ридли. (Дейзи е и изпълнителен продуцент на филма.) За участието си в снимките тя се подготвя в продължение на четири месеца. Обучава я олимпийската сребърна медалистка Сиобан-Мари О‘Конър. Част от снимките са направени в Черно море. Дейзи снима в мразовитата вода от 10 до 12 часа на ден в продължение на седмици. Режисьорът Йохан Рьонинг, който в момента работи с Брад Пит по филм за „Формула 1“, държи на усещането за истинност. (Брад Пит също се обучава три месеца, преди да управлява болид.) Филмът Young Woman and the Sea е сниман изключително мащабно и реалистично (оператор е Оскар Фаура; както споделя режисьорът Йохан Рьонинг – „Не исках да снимам със син екран! Всичко е документирано в открити води“) и може да бъде истински усетен и преживян на голям екран. Историята разтърсва и вдъхновява.

Първоначално лентата е замислена за излъчване в стрийминг платформата Disney+, но след тестови прожекции, на които се оказва с един от най-високите рейтинги за филм, продуциран от Брукхаймър (да припомним продуцираните от него „Флашданс“, „Армагедон“, „Карибските пирати: Проклятието на Черната перла“, „Топ Гън“), е взето решение да бъде излъчена и по кината, както и включена в състезанието за „Оскар“ и БАФТА през 2025 г.

Това е най-големият успех на световно ниво на филм, сниман на българска територия. Още по-хубавата новина е, че в него има и голямо българско участие. В различни моменти от историята се включват Петър Стойчев (който, да припомним, постигна световен рекорд за преплуване на Ламанша и беше първият, преплувал го за по-малко от седем часа) и актьори като Велизар Бинев, Башар Рахал, Димо Алексиев, Сава Драгунчев. От 26 млн. долара, инвестирани в продукцията, в България са вложени 2 млн.
По стечение на обстоятелствата, случайно или нарочно, филмът Young Woman and the Sea излиза преди тазгодишната Олимпиада в Париж.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР